Στο στόχαστρο των ομοσπονδιακών αρχών των ΗΠΑ βρίσκεται η Neuralink, μία από τις εταιρείες του εκκεντρικού μεγιστάνα Ελον Μασκ, η οποία ασχολείται με τη νευροτεχνολογία. Ειδικότερα, στόχος των αρμοδίων αξιωματούχων είναι να εξετάσουν το πρόγραμμα δοκιμών σε ζώα που ακολουθεί στις προσπάθειές της να αναπτύξει έναν ημιαγωγό/τσιπ για θεραπευτικούς λόγους, με απώτερο στόχο να εμφυτεύεται στον εγκέφαλο ατόμων με προβλήματα αναπηρίας.
Επί του παρόντος και σύμφωνα με διαμαρτυρίες που διατυπώνουν εργαζόμενοι, οι δοκιμές σε ζώα επισπεύδονται, προκαλώντας αχρείαστο πόνο και θανάτους – οι Αρχές θέλουν να διαπιστώσουν εάν η διαδικασία αυτή παραβιάζει τους κανόνες για την ευζωία των ζώων. Τα σχετικά αναφέρει αποκλειστικά το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς, επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές.
Η Neuralink ιδρύθηκε το 2016 από τον Ελον Μασκ και ομάδα μηχανικών. Κατασκευάζει μία διασύνδεση, η οποία μπορεί να εμφυτευτεί στον εγκέφαλο και, όπως λέγεται, θα μπορούσε τελικά να βοηθήσει τους ασθενείς με αναπηρία να αρχίσουν να κινούν τα μέλη τους και να μετακινούνται, καθώς και να επικοινωνήσουν ξανά, αλλά και να αποκαταστήσει την απολεσθείσα όραση.
Σύμφωνα με τον Μασκ, η Νeuralink θα επιτρέψει σε κάποιον με παράλυση να χρησιμοποιήσει ένα έξυπνο κινητό με το μυαλό του.
Η διασύνδεση αυτή βασίζεται σε συσκευή της Neuralink με τσιπ, που επεξεργάζεται και μεταδίδει νευρικά σήματα, που θα μπορούσαν να μεταδοθούν σε συσκευές όπως ένας υπολογιστής ή ένα έξυπνο κινητό τηλέφωνο. Η ίδια η εταιρεία, τώρα, ελπίζει πως ένα άτομο θα μπορούσε να ελέγξει ένα ποντίκι, ένα πληκτρολόγιο ή άλλες λειτουργίες ενός υπολογιστή, όπως μηνύματα κειμένου, μέσω της σκέψης του. «Το πρώτο προϊόν που θα δημιουργήσει η Νeuralink θα επιτρέψει σε κάποιον με παράλυση να χρησιμοποιήσει ένα έξυπνο κινητό τηλέφωνο με το μυαλό του, και μάλιστα γρηγορότερα από κάποιον που χρησιμοποιεί τον αντίχειρά του», δήλωσε πέρυσι τον Απρίλιο ο Ελον Μασκ.
Η Neuralink πιστεύει επίσης ότι η εν λόγω συσκευή, που θα επινοήσει για να εμφυτευθεί στον εγκέφαλο, θα είναι τελικά σε θέση να αποκαταστήσει τη νευρική δραστηριότητα μέσα στο σώμα, επιτρέποντας σε όσους έχουν τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού να μετακινούν τα άκρα τους. Η εταιρεία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο και το Οστιν του Τέξας έχει επίσης έναν ακόμη μεγαλόπνοο στόχο, διότι επιδιώκει να θεραπεύσει εκφυλιστικές νευρολογικές ασθένειες τύπου Αλτσχάιμερ και άνοιας.
Το θέμα που ανακύπτει είναι, προφανώς, εάν έχει υπάρξει πρόοδος. Η Neuralink έχει αρκετά παραδείγματα δοκιμών πτυχών της τεχνολογίας της με επιτυχία σε ζώα, συμπεριλαμβανομένου ενός βίντεο το 2021, που έδειξε ένα πιθηκάκι να παίζει ένα απλό βιντεοπαιχνίδι ύστερα από εμφύτευση ενός τσιπ εγκεφάλου. Σε μια ηλεκτρονική επίδειξη την περασμένη εβδομάδα, η εταιρεία παρουσίασε βελτιώσεις στην ταχύτητα και στις δυνατότητες του τσιπ αυτού.
Πάντως, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η Neuralink δεν έχει ακόμη εξασφαλίσει την έγκριση των αρμοδίων αρχών στις Ηνωμένες Πολιτείες για να προχωρήσει σε δοκιμές σε ανθρώπους, σε αντίθεση με την ανταγωνιστική εταιρεία Synchron – η τελευταία έχει λιγότερο φιλόδοξες στοχεύσεις. Η Neuralink δεν κατόρθωσε να ανταποκριθεί στις προθεσμίες τις οποίες ο ίδιος ο Ελον Μασκ είχε θέσει για να εκκινήσουν σε ανθρώπους οι δοκιμές φέτος και υπέβαλε σχετικό αίτημα στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για να το κάνει. Τέλος, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι πιστεύει ότι η Neuralink μπορεί να ξεκινήσει τις κλινικές δοκιμές σε έξι μήνες.
Πηγή: kathimerini.gr
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.