Κινηματογράφος

Άγριο «κράξιμο» από το Ιράν στο Φεστιβάλ Βερολίνου!

Η βράβευση του Ιρανού σκηνοθέτη, Τζαφάρ Παναχί, στο φεστιβάλ Βερολίνου, έφερε την άμεση αντίδραση της χώρας του μιας και του έχουν απαγορεύσει την εξάσκηση επαγγέλματος για 20 έτη!

Η Χρυσή Άρκτος σεναρίου στο 63ο Φεστιβάλ Βερολίνου, πήγε στον Τζαφάρ Παναχί για την ταινία «Closed Curtain». Όμως ο Ιρανός σκηνοθέτης έχει 20ετή απαγόρευση εξάσκησης επαγγέλματος από την κυβέρνηση της χώρας του. Και αυτός, ήταν ένας… σοβαρός λόγος να υπάρξουν άμεσες αντιδράσεις.

«Πιστεύουμε ότι οι διοργανωτές πρέπει να διορθώσουν τη συμπεριφορά τους. Ολοι ξέρουμε πως το να κάνεις μια ταινία στο Ιράν και να τη βγάζεις έξω από τη χώρα χρειάζεται άδεια. Το να κάνεις τέτοιες ταινίες είναι παράνομο, αλλά μέχρι και σήμερα η ισλαμική κυβέρνηση έχει δείξει τεράστια ανοχή», ήταν τα λόγια του υπεύθυνου του οργανισμού ιρανικού σινεμά, Τζαβάντ Σαμαγκντάρι.

Υπενθυμίζεται πως ο Τζαφάρ Παναχί, καταδικάστηκε στην 20ετή αποχή του να κάνει ταινίες, λόγω της συμμετοχής του σε συλλαλητήρια της αντιπολίτευσης. Ο σκηνοθέτης όμως, δεν «μασάει», αφού μετά το «This is not a Film» που είχε στείλει μυστικά στην Γερμανία, έκανε το ίδιο και με το «Closed Curtain» παίρνοντας μάλιστα και βραβείο. Μάλιστα, μετά το τέλος της τελετής, όλοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα αφού ο Παναχί δεν ήταν εκεί να παραλάβει το βραβείο του δείχνοντας έμπρακτα την στήριξή του στην προσπάθεια του Ιρανού να προσφέρει στην τέχνη.

Αλέξης Παπαχρήστος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x