Κινηματογράφος

Οι ταινίες που μας έκαναν να λατρέψουμε τον Stallone

Με την ευκαιρία της πρόσφατης κυκλοφορίας του Expendables 2, το αφιέρωμα στους πρωταγωνιστές του συνεχίζεται. Μετά το top 10 των ταινιών του Arnold Schwarzenegger ακολουθεί το αντίστοιχο του βασικού εμπνευστή του επικού αυτού συνονθυλεύματος action heroes, του «Ιταλού Επιβήτορα» Sylvester Stallone.

Με την ευκαιρία της πρόσφατης κυκλοφορίας του Expendables 2, το αφιέρωμα στους πρωταγωνιστές του συνεχίζεται. Μετά το top 10 των ταινιών του Arnold Schwarzenegger ακολουθεί το αντίστοιχο του βασικού εμπνευστή του επικού αυτού συνονθυλεύματος action heroes, του «Ιταλού Επιβήτορα» Sylvester Stallone.

Ο 66χρονος πλέον Ιταλο-Εβραιο-Γαλλο-Αμερικανός Michael Sylvester Gardenzio Stallone (thanks Wikipedia!) σημάδεψε με τις ταινίες του την action κινηματογραφική σκηνή των 80s και των 90s, συνεχίζοντας ακάθεκτος να σκηνοθετεί και να πρωταγωνιστεί ακόμη και σήμερα, χωρίς να δείχνει διάθεση να σταματήσει.

Κρίνοντας από τα αξιοπρεπέστατα τελευταία Rocky και Rambo και από τις απροσμέτρητες δόσεις τεστοστερόνης των δύο Expendables, εμείς δεν πρόκειται να παραπονεθούμε.

Ακολουθεί η λίστα με τις δέκα καλύτερες -ή μάλλον, χαρακτηριστικότερες- ταινίες του μεγάλου Sly. Οριακά εκτός δεκάδας βρέθηκαν τα: Cliffhanger, Judge Dredd, The Specialist, Nighthawks, Lock Up και Oscar.

No 10: Shade (2003)
Οι ταινίες με τζόγο είναι στην πραγματικότητα από τις πιο δύσκολες -πώς μπορείς να δείχνεις κάτι τύπους γύρω από ένα τραπέζι για τόση ώρα χωρίς να βαρεθεί το κοινό; Το Shade, χωρίς να είναι το νέο «The Sting», είναι μια καλή ταινία γύρω από μια ομάδα χαρτοπαικτών κομπιναδόρων με αρχηγό το Gabriel Byrne. Έχοντας φάει τα χρόνια του σε παράνομα, ημιπαράνομα και νόμιμα cash games, τουρνουά και καζίνο, αποφασίζει να στήσει το μεγάλο κόλπο και να προσπαθήσει να κλέψει το ζωντανό θρύλο της χαρτοπαιξίας και χαρτοκλεψίας, τον Sylvester Stallone, ο οποίος έχει στο πλάι του τη Melanie Griffith και σκέφτεται την απόσυρσή του. Επειδή λοιπόν ο Sly έχει πια το παρατσούκλι «Πρύτανης» (Dean) και δεν είναι πρέπον να τους αρχίσει στις φάπες, δέχεται να πάρει μέρος στο παιχνίδι. Μια πολύ ευχάριστη ταινία με καλό καστ, μπόλικο κλέψιμο στα χαρτιά και ωραίες κομπίνες, και άλλη μια διαφορετική ερμηνεία σε μια καριέρα γεμάτη δράση. Ο Stallone πλάθει ένα τύπο κουρασμένο, επιβλητικό μα και αριστοτέχνη, που απλά είναι ένα βήμα μπροστά από όλους. Αξίζει!

No 9: Demolition Man (1993)
Πιθανόν η πιο cult ταινία του διάσημου σταρ που εδώ αντιμετωπίζει το Wesley Snipes. Κάποτε στον 21ο αιώνα, ο μεγαλοκακοποιός Phoenix, φονιάς, ληστής, εμπρηστής, καταστροφέας και γενικά μπελάς, βγαίνει από την κρυογενετική φυλακή του και ξαναρχίζει τα ίδια. Σε μια μελλοντική κοινωνία όπου ο Μεγάλος Αδελφός κυριαρχεί παντού, το έγκλημα έχει εξαλειφθεί και τα πάντα είναι ειρηνικά, χαρούμενα και πλήρως ελεγχόμενα και αποστειρωμένα, κανείς δεν ξέρει πώς να τον αντιμετωπίσει. Μόνη λύση να βγει από την αντίστοιχη κρυογενετική φυλακή όπου κλείστηκε άδικα ο John Spartan (Sly), ο οποίος τον είχε μπουζουριάσει τη πρώτη φορά. Δύο μέγιστοι κάφροι λοιπόν κάνουν λίμπα μια μελλοντική μεγαλούπολη με παρτενέρ τη Sandra Bullock, σε μια «κωμική περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας». Ιδωμένη ακριβοδίκαια είναι μια καλούτσικη ταινία, με χιούμορ πότε πετυχημένο και πότε εντελώς μπαγιάτικο και αρκετή αφέλεια και ελαφρότητα. Αυτό ακριβώς όμως, αντί να τη χαντακώσει, την κάνει μια πολύ ευχάριστη b-movie με δυο πρωταγωνιστές που απλά κυριαρχούν και παίζουν σα να βρίσκονται σε παιδική χαρά, χωρίς να παίρνουν τους εαυτούς τους πολύ σοβαρά.

No 8: Cop Land (1997)
Δεν επιτρέπεται να λείπει από κανένα top-10 του Sly. Όχι μόνο επειδή αντικειμενικά είναι μια αστυνομική ταινία που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα, μα επειδή είναι με την ερμηνεία του ο Stallone έδειξε πως μπορεί να είναι πραγματικός ηθοποιός και μάλιστα καλός. Υποδύεται τον αφελή, καλόβολο, χοντρούλη και κουφό από το ένα αυτί Freddy Heflin, που υπηρετεί σα σερίφης σε έναν οικισμό αστυνομικών της Ν. Υόρκης, συνταξιούχων και εν ενεργεία. Αν και τους θαυμάζει, καθώς λόγω της πάθησής του δε μπόρεσε να καταταγεί στο Σώμα, αυτοί τον αντιμετωπίζουν υπεροπτικά και με συγκατάβαση καθώς τον θεωρούν ανίκανο και υποδεέστερο. Όταν όμως ένα συμβάν στο οποίο εμπλέκεται ένας αστυνομικός φέρνει στην επιφάνεια τη διαφθορά και τα άπλυτα της τοπικής κοινωνίας, ο Freddy βρίσκεται ανάμεσα στη σχέση του με την τοπική κοινωνία, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και τα δικά του προσωπικά κενά. Με τον Harvey Keitel και το Roberd DeNiro σε δεύτερους ρόλους και σε σκηνοθεσία του έμπειρου James Mangold, το Cop Land είναι μια δυνατή ταινία – κρυφό διαμάντι που έδειξε ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο του Stallone, ο οποίος παίζει πολύ καλά και δείχνει άγνωστες μέχρι τότε αρετές. Σκεπτόμενοι πως ο Arnie δεν έχει καταφέρει μέχρι τώρα να κάνει κάτι παρόμοιο, δικαίως το Cop Land βρίσκεται στη λίστα.

Διαβάστε τη συνέχεια του θέματος εδώ

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x