Παρότι παντού ισχυρίζονται πως οι άνθρωποι κινδυνεύουν από τον καρχαρία, η αλήθεια είναι ακριβώς η αντίθετη.
Το συκώτι του «βασιλιά της θάλασσας» είναι γεμάτο με Ω3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι τρομερά ευεργετικά για την υγεία μας και αυτός, είναι ο λόγος που το ψάρι κινδυνεύει με αφανισμό.
Αφού το ανελέητο κυνήγι τους, γίνεται πια και σε πολύ μεγάλα βάθη μέσα στις θάλασσες, σημείο, που τα σαρκοφάγα ψάρια αργούν πολύ να αναπαραχθούν.
Η ΜΚΟ Oceana, που μάχεται για τη διατήρηση των ωκεανών έβγαλε το θέμα στην επιφάνεια. Σίγουρα, ο άνθρωπος χρειάζεται τα Ω3 λιπαρά οξέα αφού ο οργανισμός μας δεν μπορεί να τα παράξει μόνος του, αλλά παρόλα αυτά, υπάρχουν κι άλλες τροφές που μπορεί να τα βρει από το να σκοτώνει ψάρια που δεν έχουν προλάβει να αναπαραχθούν.
Τα ιχθυέλαια και τα λιπαρά ψάρια όπως το σκουμπρί, ο σολομός, η ρέγκα, ο φρέσκος τόνος και οι σαρδέλες αλλά και ο λιναρόσπορος, τα φύκια, τα καρύδια και η σόγια έχουν αρκετό Ω3 και τα βρίσκει κάποιος, πιο εύκολα από τους καρχαρίες. Τα συγκεκριμένα λιπαρά οξέα προστατεύουν από καρδιοπάθειες, καλύτερη ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος, μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης, μείωση των καταθλιπτικών επεισοδίων και προσδίδουν επιπλέον ευεξία και νοητική ικανότητα!
Και επειδή αυτά είναι πολύ σημαντικά για τον άνθρωπο, ο καρχαρίας, τόσο απλά, κινδυνεύει με αφανισμό. Για την αντιμετώπιση της κατάστασης, η ΜΚΟ Oceana ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να απαγορεύσει στα κράτη μέλη την αγορά ελαίων από καρχαρίες που ζουν σε μεγάλα βάθη.
«Οι καρχαρίες που ζουν σε μεγάλα βάθη έχουν γίνει ο νέος χρυσός. Έχουν μπει στο στόχαστρο πολλών αλιέων που τους κυνηγούν για τα έλαια του συκωτιού τους, τα οποία χρησιμοποιούνται σε συμπληρώματα διατροφής Ω3, καλλυντικά και βιομηχανικά λιπαντικά», ήταν τα λόγια ενός μέλους της οργάνωσης.
Αλέξης Παπαχρήστος
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.