Μουσική

Eurovision: Είδαμε, ακούσαμε, ξέρουμε τον νικητή!

Αν έχετε αμφιβολίες για το ποιος θα επικρατήσει στον σημερινό διαγωνισμό της Eurovision, ήρθε η ώρα να σας τις διαλύσουμε. Θα κερδίσει η Ρωσία. Είναι μία από αυτές τις περιπτώσεις που ο κόσμος θα δει τις γιαγιάδες και να κάνει την πλάκα του θα τις ψηφίσει. Το sport-fm.gr άκουσε ένα προς ένα τα τραγούδια του αποψινού τελικού και έβγαλε τα συμπεράσματα του.

Αν έχετε αμφιβολίες για το ποιος θα επικρατήσει στον σημερινό διαγωνισμό της Eurovision, ήρθε η ώρα να σας τις διαλύσουμε.

Θα κερδίσει η Ρωσία. Είναι μία από αυτές τις περιπτώσεις που ο κόσμος θα δει τις γιαγιάδες και να κάνει την πλάκα του θα τις ψηφίσει.

Και θα κερδίσουν.

Όπως έγινε πριν από έξι χρόνια με τους Lordi.

Είδε, άκουσε, υπέφερε, κατέγραψε: Θανάσης Ράλλης

Ακολουθούν κάποιες σκέψεις για κάθε τραγούδι ξεχωριστά μετά από μία επίπονη (και λίγα λέω) ακρόαση όλων των τραγουδιών της Eurovision.

Αλβανία
Το τραγούδι δεν είναι για Eurovision. Η τύπισσα είναι φωνάρα, η σύνθεση είναι συμπαθητική, το look της είναι όσο εναλλακτικό χρειάζεται για μια τέτοιου τύπου μπαλάντα και το μόνο πρόβλημα είναι ότι οι στίχοι δεν είναι στα αγγλικά. Η κραυγή λίγο πριν το τέλος, θα προβληματίσει τα εύθραυστα αυτάκια των παρευρισκομένων και το γεγονός ότι μιλάμε όντως για καλό τραγούδι επιβεβαιώνεται από τη θέση του στα προγνωστικά για νίκη. Πολύ χαμηλά δηλαδή.



Αζερμπαϊτζάν
Το τραγούδι της οικοδέσποινας θα μπορούσε να έχει βγει κατευθείαν από b-side της Christina Aguilera την προηγούμενη δεκαετία. Τυπική μπαλάντα με συμπαθητική απόδοση από την καλλιτέχνιδα, που δύσκολα όμως θα δώσει ξανά χαρά στους διοργανωτές, αφού για να κερδίσεις με τέτοιου τύπου μπαλάντα θα πρέπει τα υπόλοιπα τραγούδια να είναι στο mute.



Βοσνία-Ερζεγοβίνη
Ότι γράψαμε για το τραγούδι του Αζερμπαϊτζάν ισχύει και εδώ. Μόνο που αυτή τη φορά έχουμε την τραγουδίστρια να ερμηνεύει στη μητρική της γλώσσα και από τη μέση του κομματιού και μετά ακούμε και ένα φλάουτο ή σαξόφωνο ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων, ποτέ δεν ήμουν καλός στο να αναγνωρίζω ήχους από πνευστά. Μέχρι στιγμής έχουμε τρεις μπαλάντες και κοντεύει να με πάρει ο ύπνος πάνω στο γραφείο. Δώστε μου στη συνέχεια κάτι ανεβαστικό ή κάτι γελοίο σας παρακαλώ.



Κύπρος
Επιτέλους το ένα από τα δύο δικά μας κορίτσια. Η αλήθεια είναι ότι έχω εντοπίσει την Ήβη Αδάμου από τον καιρό που ήταν στο X Factor. Βέβαια τότε δεν είχε κλείσει ακόμα τα 16 οπότε δεν ήταν νόμιμο ούτε καν να το πω. Τρία χρόνια μετά όμως, έχω την εντύπωση ότι η εμφάνιση της είναι τόσο προσεκτική, ώστε να μην προκαλέσει τους συγγενείς της που την βλέπουν. Και δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό, απλά το ντύσιμο και το τραγούδι σε προδιαθέτουν διαφορετικά. Η μοναδική στιγμή που χαλαρώνει λίγο είναι όταν κλείνουν τα φώτα και για λίγα δευτερόλεπτα αφήνεται και ξεδίνει. Παρόλα αυτά στηρίζουμε Ήβη Αδάμου γιατί κάποια στιγμή θα καταλάβει ότι μεγαλώνει και γίνεται πολύ ωραία γυναίκα.



Δανία
Κατεβάζουμε πάλι ρυθμούς και ερχόμαστε σε ένα αισιόδοξο τραγουδάκι που θα μπορούσε να αποτελεί μέρος δίσκου της Avril Lavigne ή πιο παλιά της Alanis Morissette. Το μόνο που με προβληματίζει στην παρουσίαση είναι η εμφάνιση. Ενώ θα μπορούσαν να το παρουσιάσουν πολύ πιο απλά, επέλεξαν να ντυθούν ο καθένας από κάτι αποκριάτικο. Η τραγουδίστρια με ναυτικό καπέλο και γαλόνια, ένα χιπχοπάς, μία ροκού, μια τραγουδίστρια της soul και τα λοιπά. Και μέχρι να σκεφτείς γιατί είναι αυτοί έτσι ντυμένοι, έχεις αποσπαστεί από το τραγούδι που είναι όντως συμπαθητικό.



Εσθονία
Είμαι επιφανειακός τύπος το ξέρω και αφού το παραδέχομαι μπορώ να σας πω ότι το μόνο που μου μένει από τον Εσθονό που τραγουδάει στη γλώσσα της πατρίδα του μια μπαλάντα, είναι ότι απευθύνεται σε μία Κούλα. Και φωνάζει «Κουυυυυυυυυλα». Από εκείνο το σημείο και μετά δεν μπόρεσα να συγκεντρωθώ και νομίζω ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου, ότι το όνομα του τραγουδιού σε αυτιά Έλληνα είναι εντελώς αντιεμπορικό. Σκεφτείτε μια γυναίκα να τραγουδά «Μπαααααααααμπή».



F.Y.R.Ο.Μ.
Μια ώριμη κυρία που ξεκινά την εμφάνιση της συνοδεία βιολιού και εκεί που λες ότι πάμε πάλι για μπαλαντοειδές εμφανίζεται μια και καλά οργισμένη κιθάρα και ένας υποτυπώδης ρυθμός στα ντραμς. Έχω την εντύπωση ότι δεν ήξεραν τι ήθελαν να φτιάξουν ακριβώς. Εκτός κι αν ήθελαν να κάνουν ένα και καλά ροκ καρβελικό τραγούδι της Βίσση. Αυτό το πέτυχαν. Αλλά αυτή η συνταγή είχε επιτυχία πριν από πολλά χρόνια και πλέον δεν θέλουμε ούτε να τη θυμόμαστε.



Γαλλία
Κακό τραγούδι από τη Γαλλία, συμπαθητική η κυρία που το ερμηνεύει. Άντε να το πεις λίγο χορευτικό. Με μισά γαλλικά, μισά αγγλικά και ένα εκνευριστικό σφύριγμα να συνοδεύει το μεγαλύτερο μέρος τους άσματος. Και η Γαλλία πάει αυτόματα στον τελικό, αλλιώς δεν θα πέρναγε ούτε από έξω. Ελπίζω ο Ολάντ να φέρει αλλαγές και στην παρουσία της Γαλλίας στη Eurovision.



Γερμανία
Ένας 22χρονος Γερμανός που θα ήθελε να έχει γεννηθεί στην Αγγλία, μας παρουσιάζει ένα ποπ τραγουδάκι που το έχουμε ξανακούσει σε σταθμούς που υποτίθεται ότι παίζουν ροκ μουσική στην Ελλάδα, ένα εκατομμύριο φόρες, από ένα εκατομμύριο διαφορετικούς ερμηνευτές. Εγώ προσωπικά κάθε φορά αλλάζω σταθμό σε τέτοιες περιπτώσεις.



Ελλάδα
Είμαι περίεργος να δω πόσα χρόνια θα στέλνουμε παραλλαγές του ίδιου τραγουδιού στη Eurovision. Λίγο dance, λίγο μπουζούκι, λίγο συρτάκι. Αυτή τη φορά το συνοδεύουμε με την πιο τσαχπίνα τραγουδίστρια της διοργάνωσης. Μεταξύ μας τώρα η ελληνική συμμετοχή μου θυμίζει το πως προσπαθούσαμε σε όλα τα επίπεδα να πιάνουμε κορόιδα τους Ευρωπαίους όλα αυτά τα χρόνια. Δείχναμε λίγο μπούτι και όλα καλά!



Ουγγαρία
Γκρουπάκι από την Ουγγαρία ντυμένο στα δερμάτινα με ηλεκτρονικό μπακραουντ στη μουσική και αγγλικό στίχο και τον τραγουδιστή να λέει το ρεφραίν «This is the sound of our hearts» και εμένα να έχω κολλήσει ότι λέει «This is the Sheeeerlock Hooolmes». Το ομολογώ ότι έχω αρχίσει και βαριέμαι επικίνδυνα.



Ισλανδία
Ντουέτο από έναν «Είμαι Ισλανδός και γι αυτό φαίνομαι τόσο παγωμένος πάνω στη σκηνή και το βλέμμα μου απεικονίζει τον κρύο αέρα που φυσάει στην πατρίδα μου» τύπο και μια «παίζω βιολί, τραγουδάω συμπαθητικά και αυτά τα δύο πλεονεκτήματα μπαλατζάρουν λίγο το γεγονός ότι εμφανισιακά δεν λέω και πολλά» κοπέλα. Ι rest my case.



Ιρλανδία
Πραγματικά δεν έχω λόγια για να περιγράψω το πόσο μακριά στον γαλαξία θα ήθελα να στείλει η ανθρωπότητα αυτά τα ξανθά αγόρια. Ντυμένα σε λαμέ διαστημικές στολές με ίδιο κούρεμα, ίδιο κούνημα και target group σε 6χρονα κορίτσια και βαρυποινίτες. Το αποτέλεσμα δεν είναι καν διασκεδαστικό. Είναι τόσο fake που κάνει ολόκληρη την ποπ βιομηχανία του κόσμου να μοιάζει παράδεισος, μπροστά σε αυτό τον χοροποηδηχτό τραγέλαφο που πρέέπι να εξοντωθεί με το μεγάλύτερο laser το κόσμου. Αν χρειαστεί ας χτίσουμε ακόμα και το Death Star για να τα καταφέρουμε.



Ιταλία
Μια απόπειρα συνέχειας της κληρονομιάς που άφησε η Amy Winehouse. Τόσο σε μουσικό, όσο και σε φωνητικό επίπεδο. Η γραμμή μεταξύ φόρου τιμής και αντιγραφής είναι τόσο λεπτή, που η συμπαθής ιταλίδα κινδυνεύει να βρεθεί και στις δύο μεριές από τη μια στιγμή στην άλλη. Παρόλα αυτά νομίζω ότι οριακά το αποτέλεσμα είναι θετικό.



Λιθουανία
Τώρα κάνεις πλάκα ρε Λιθουανία; Επειδή το κομμάτι λέει ότι η «Αγάπη είναι τυφλή» πρέπει ο καλλιτέχνης να εμφανιστεί με φανταχτερό μαντήλι στα μάτια και πει το μισό τραγούδι έτσι; Δηλαδή αν ο στίχος έλεγε ότι ο «Τραγουδιστής είναι τυφλός» θα του δίναμε και σκύλο στη σκηνή; Αφήστε που όταν πετάει πια το μαντήλι κάνει επιτόπια κωλοτούμπα και καπάκια φιγούρα Michael Jackson. Πόση χαριτωμενιά να αντέξει πια ένας ανθρώπινος οργανισμός;



Μάλτα
Είναι προφανής η προσπάθεια να συνδεθεί ο τίτλος του τραγουδιού «This is the Night», με ενδεχόμενη επικράτηση της Μάλτας στον φετινό διαγωνισμό. Μόνο που αυτό δεν θα συμβεί ποτέ. Γιατί ο τύπος που το ερμηνεύει δεν σε πείθει ποτέ ότι αυτή μπορεί να είναι η βραδιά. Αφήστε που τα ενδιάμεσα χορευτικά από σχετικά ατσούμπαλους άντρες ποτέ δεν βοήθησαν κανέναν.



Μολδαβία
Αν αναρωτιέστε που κρυβόταν τα τελευταία χρόνια ο Edward Norton η απάντηση μόλις έγινε γνωστή. Πήγε στη Μολδαβία και έγινε τραγουδιστής. Εκτός λοιπόν από το γεγονός της ομοιότητας του Μολδαβού με τον αμερικάνο ηθοποιό, έχουμε και μία μεγάλη χαμένη ευκαιρία. Να γίνει αυτό το τραγούδι η ατραξιόν της διοργάνωσης, αφού όλο το σκηνικό αποπνέει έναν έντονο σαρκασμό. Έλα όμως που αντί να ειρωνευτούν και να μας κάνουν χαρούμενους παίρνουν το ρόλο τους σοβαρά. Στο τσακ το έχασες Μολδαβία. Στο τσακ.



Νορβηγία
Νορβηγό που θα μοιάζει με τον Adam Lambert και θα τραγουδάει αγγλικά σε σκυλόpop ρυθμό δεν περίμενα να δω. Μόνο ο Τσαλίκης να κάνει ΣΕ ΣΕ λείπει. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι η άποψη μου δεν είναι ιδιαίτερα καλή. Μετριότητα και αυτό αποτυπώνεται και στα ποσοστά, ούτε στα φαβορί είναι ούτε στον πάτο. Μετριότητα λοιπόν.



Ρουμανία
Λίγο έθνικ, αρκετό μπούτι, τέσσερις τύποι που κάνουν καραγκιοζιλίκια και έτοιμο το τραγουδάκι. Αρκετά ψηλά στα προγνωστικά, 7ο φαβορί για την ακρίβεια, αλλά τελικό αποτέλεσμα που έχουμε δει ξανά δεκάδες φορές σε Eurovision.



Ρωσία
Εδώ είμαστε. Οι 6 γιαγιάδες που θέλω να κερδίσουν. Φοράνε παραδοσιακές στολές, τραγουδάνε στα ρώσικα και εκτός ρυθμού και κουνιούνται όσο χρειάζεται για να παραμείνουν ζωντανές μία ακόμη μέρα. Ο διαγωνισμός χρειάζεται μία στο τόσο ένα σοκ μπας και ξυπνήσουν τα φυτά. Όπως τότε με τους Lordi.



Σερβία
Ε μα πόσες φορές θα πάει αυτός ο τύπος στη Eurovision; Τη μία τραγουδάει, την άλλη γράφει το τραγούδι, την άλλη παρουσιάζει την εκδήλωση, get a life man. Το τραγούδι δεν λέει τίποτα. Είναι στα σέρβικα, έχει κάτι βιολιά και μία που το ακούς και μία που σκέφτεσαι αν έχεις κλείσει τον θερμοσίφωνα.



Ισπανία
Συμπαθητική power μπαλάντα στα ισπανικά, αλλά χωρίς τίποτα το εντυπωσιακό εκτός από τα στρατηγικά επιλεγμένα σημεία των σκισιμάτων στο φουστάνι της ερμηνεύτριας. Γιατί πάνω από όλα σ’ αυτή τη ζωή πρέπει να έχει σχέδιο. Κι αν δεν έχεις σχέδιο, έχεις αποκαλυπτικό φουστάνι.



Σουηδία
Το μεγάλο φαβορί. Μόνο και μόνο επειδή ο φετινός διαγωνισμός είναι φτωχότατος ποιοτικά και ο συνδυασμός, εμφάνιση Κάρλα Μπρούνι, τραγούδι της Rihanna, κίνηση της Σακίρα και περπάτημα αλλά Εξορκιστ, προκαλεί σύγχυση που μέχρι να επεξεργαστείς όλες τις πληροφορίες έχεις εντυπωσιαστεί.



Τουρκία
Τρομερή περίπτωση. Ο τραγουδιστής μοιάζει με τους μισούς χαρακτήρες που έχει δημιουργήσει ο Σάσα Μπαρόν Κοέν. Είναι ίδιος με τον Μπρούνο και η προφορά του φέρνει σε Μπόρατ. Από πίσω του χορεύουν πέντε μουστακαλήδες με κάπες ενώ αυτός …ερμηνεύει το άσμα χαριτωμένα. Εκτός από το σχετικό χαβαλέ με την εμφάνιση, τίποτα παραπάνω.



Ουκρανία
Χορευτικό άσμα από την Γκαϊτάνα, που είναι μάλιστα και συνεργάτης της ΟΥΕΦΑ σε πολιτιστικό επίπεδο. Τίποτα ιδιαίτερο, σαν τραγούδι με προσπάθεια να πάρει extra πόντους από την παρουσίαση που περιλαμβάνει τέσσερα video wall και μαγιάτικο στεφάνι στο κεφάλι. Μία που το ακούσατε και μία που το ξεχάσατε και εγώ είμαι τόσο ευτυχισμένος που τελειώνουν τα τραγούδια, που είμαι έτοιμος να τραγουδήσω την Άνοιξη της Βόσσου.



Ηνωμένο Βασίλειο
Επιτέλους. Το καλύτερο μου το φύλαγαν για το τέλος. Ένα φυσιολογικό τραγουδάκι από τον 75χρονο (!) Engelbert Humperdinck και νομίζω ότι πραγματικά είναι η πιο αξιοπρεπής εμφάνιση του διαγωνισμού και έχει σίγουρη θέση στην πεντάδα.




Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x