Κινηματογράφος

Είδαμε και απολαύσαμε τους Avengers

Όπου λαλούν πολλοί κοκόροι... ξέρετε πολύ καλά τι συμβαίνει. Στην περίπτωση των Avengers, φοβόμασταν ότι η πληθώρα πρωταγωνιστών-υπερηρώων της Marvel θα έχει ως αποτέλεσμα χαοτικά επικές σκηνές δράσης μεν, κατάπνιξη των μεμονωμένων χαρακτήρων δε. Άλλωστε, η γραμμή ανάμεσα στην επιτυχημένη συγχώνευση και τον αχταρμά είναι πολύ λεπτή.

Όπου λαλούν πολλοί κοκόροι... ξέρετε πολύ καλά τι συμβαίνει. Στην περίπτωση των Avengers, φοβόμασταν ότι η πληθώρα πρωταγωνιστών-υπερηρώων της Marvel θα έχει ως αποτέλεσμα χαοτικά επικές σκηνές δράσης μεν, κατάπνιξη των μεμονωμένων χαρακτήρων δε. Άλλωστε, η γραμμή ανάμεσα στην επιτυχημένη συγχώνευση και τον αχταρμά είναι πολύ λεπτή.

Οι φόβοι μας αποδείχθηκαν αβάσιμοι, αφού όλοι οι συντελεστές, με πρωτεργάτη τον σκηνοθέτη Joss Whedon, στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Και τι περιστάσεις... Ο Σκανδιναβός θεός της... ζαβολιάς, Loki, αποφασίζει να κατακτήσει τη Γη, έχοντας στο πλευρό του μία πανίσχυρη εξωγήινη φυλή. Η απειλή είναι πολύ μεγάλη για να αντιμετωπιστεί από έναν υπερήρωα, οπότε ο επικεφαλής της οργάνωσης S.H.I.E.L.D., Nick Fury (Samuel L. Jackson) αποφασίζει να φέρει την παρέα του: Iron Man, Captain America, Thor και Hulk θα πρέπει να ξεχάσουν για λίγο τις solo καριέρες τους και να λειτουργήσουν ως ομάδα, γιατί το τέλος του κόσμου βρίσκεται προ των πυλών.

Η συνύπαρξη τεσσάρων χαρακτήρων που μέχρι πρόσφατα πρωταγωνιστούσαν σε δικές τους ταινίες, ήταν το μεγαλύτερο στοίχημα του Whedon, σε επίπεδο σεναρίου, συγχώνευσης προσωπικοτήτων, ηθοποιίας και διαμοιρασμού χρόνου. Το αποτέλεσμα είναι μία ιδιαίτερα επιτυχημένη υλοποίηση του μοντέλου πολλαπλών πρωταγωνιστών, όπου κάθε ένας από τους πρωτεύοντες χαρακτήρες διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο στα τεκταινόμενα και ταιριάζει με τους υπόλοιπους χωρίς να χάνει την ταυτότητά του. Ο χαρισματικός Tony Stark-Iron Man (Robert Downey Jr) οριακά δεν κλέβει την παράσταση με τα συνεχή πειράγματα προς όλους και την γενικότερη χαβαλετζίδικη προσέγγισή του. Ο Steve Rogers-Captain America (Chris Evans) επιβάλλεται με τις ηγετικές ικανότητές του και την αίσθηση καθήκοντος που τον χαρακτηρίζει, προσαρμοζόμενος σταδιακά στα δεδομένα της φουτουριστικής -για τον ίδιο- εποχής στην οποία έχει πρόσφατα ξυπνήσει.

Ο Thor (Chris Hemsworth) παραμένει επιβλητικός, όπως αρμόζει σε έναν θεό της νορβηγικής μυθολογίας, χωρίς να μοιάζει εκτός τόπου χρόνου ανάμεσα στους θνητούς συντρόφους του. Τέλος, ο Bruce Banner-Hulk (Mark Ruffalo) είναι εκφραστικός και εκπέμπει μια ηρεμία που τον φέρνει σε απόλυτα επιτυχημένη αντίθεση με τον εμετικά ισχυρό και ασυγκράτητο Hulk, που πρωταγωνιστεί σε ορισμένες από τις επικές, αλλά και πιο αστείες σκηνές. Οι παραπάνω πλαισιώνονται από τον ιδιαίτερα ταιριαστό στον ρόλο του συντονιστή της προσπάθειας, αν και ελαφρώς μονοδιάστατο εδώ, Samuel Jackson και από την κολασμένα ελκυστική Scarlett Johansson, που αποδίδει αβίαστα την σκληρή γοητεία της Black Widow, πρωταγωνιστώντας παράλληλα σε ορισμένες από τις πιο πρωτότυπες σκηνές δράσης της ταινίας. Εξίσου επιτυχημένη είναι και η παρουσία του αδίστακτα εύστοχου με το τόξο του Hawkeye (Jeremy Renner), η φαινομενικά ανεξάντλητη φαρέτρα του οποίου τελειώνει κάποια στιγμή... αλλά μόνο προσωρινά. Στον ρόλο του βασικού κακού, ο λιγδερά χαρισματικός Loki (Tom Hiddleston) διαπρέπει, συμπυκνώνοντας όλο το κόμπλεξ και την κακία του «ριγμένου αδερφού», σε συνδυασμό με την μεγαλομανία που προκύπτει από την ιδιοσυγκρασία του.

Διαβάστε τη συνέχεια της παρουσίασης εδώ.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x