Κινηματογράφος

Οι δραματικές ταινίες μας κάνουν ευτυχισμένους!

Έχετε σκεφτεί ποτέ, το γιατί οι ταινίες με τραγική κατάληξη έχουν τόσο μεγάλη απήχηση στον κόσμο; Αυτό το ερώτημα προσπάθησε να απαντήσει μία έρευνα του πανεπιστημίου του Οχάιο και τα αποτελέσματα της ήταν ξεκάθαρα. Βλέπουμε δραματικές ερωτικές ιστορίες γιατί μας κάνουν να αισθανόμαστε καλύτερα.

Έχετε σκεφτεί ποτέ, το γιατί οι ταινίες με τραγική κατάληξη έχουν τόσο μεγάλη απήχηση στον κόσμο; Αυτό το ερώτημα προσπάθησε να απαντήσει μία έρευνα του πανεπιστημίου του Οχάιο και τα αποτελέσματα της ήταν ξεκάθαρα.

Βλέπουμε δραματικές ερωτικές ιστορίες γιατί μας κάνουν να αισθανόμαστε καλύτερα.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι είμαστε ένα μάτσο άπονες ψυχές που χαιρόμαστε να βλέπουμε το δράμα του άλλου στη μεγάλη οθόνη, έστω και αν η ιστορία που παρακολουθούμε είναι φανταστική.

Σύμφωνα με την έρευνα, η παρακολούθηση τέτοιων ταινιών μας κάνει να σκεφτόμαστε τις σημαντικές σχέσεις στη ζωή μας και τους ανθρώπους που μετράνε περισσότερο. Κατά την κορύφωση του δράματος το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μας, είναι το κατά πόσο έχουμε φερθεί σωστά και μπαίνουμε στη διαδικασία να υποσχεθούμε στον εαυτό μας ότι θα προσπαθήσουμε περισσότερο.

«Οι τραγικές ιστορίες συχνά εστιάζουν στην αιώνια αγάπη και οδηγούν τους θεατές στο να σκεφτούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα και να εκτιμήσουν περισσότερο τα καλά πράγματα στη ζωή τους» ήταν το συμπέρασμα της επικεφαλής της έρευνας Silvia Knobloch-Westerwick.

Σε αυτήν συμμετείχαν 361 άτομα με έναν πολύ απλό τρόπο. Όλοι παρακολουθήσαν το «Atonement», την ταινία με την Κίρα Νάιτλι όπου στο τέλος και η ίδια αλλά και η μεγάλη αγάπη της, αποδεικνύεται ότι δεν έζησαν ποτέ τον έρωτα τους αλλά πέθαναν στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Οι σκηνές που βλέπουμε το ζευγάρι να ενώνεται, είναι στην φαντασία της μικρής αδερφής που είναι συγγραφέας και τα έχει φανταστεί όλα στο βιβλίο της.

Οι θεατές απάντησαν σε συγκεκριμένες ερωτήσεις πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το τέλος της ταινίας. Αυτοί που συγκινήθηκαν περισσότερο από την ιστορία κατέγραψαν σε μεγαλύτερο βαθμό τις σκέψεις τους όσον αφορά στους ανθρώπους που έχουν στη ζωή τους.

Οι ερευνητές εξέτασαν ένα ακόμα ενδεχόμενο. Το να αισθάνονται καλύτερα οι θεατές επειδή διαπιστώνουν ότι η ζωή τους δεν είναι τόσο χάλια όσο των πρωταγωνιστών. Αλλά αυτό δεν το υποστήριξε σχεδόν κανένας, εκτός κι αν κανένας δεν ήθελε να φανεί σαν εγωιστικό γουρούνι. Όλο και κάποιος θα υπήρχε δεν γίνεται.

Η ερεύνα καταλήγει με το συμπέρασμα ότι η στεναχώρια, που δημιουργούν συγκεκριμένες ταινίες, σε κάνει να σκέφτεσαι περισσότερο την δική σου κατάσταση, και να αισθάνεσαι καλύτερα όταν διαπιστώνεις τα συναισθήματα σου.

Η επόμενη έρευνα που αναμένουμε με ενδιαφέρον και θα θέλαμε να πραγματοποιηθεί είναι το γιατί βλέποντας τα Transformers σκεφτόμαστε μόνο τη Megan Fox.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x