Κινηματογράφος

Τα κινηματογραφικά blockbusters του 2012

Αν μας έχει λείψει κάτι τους τελευταίους κινηματογραφικούς μήνες είναι ένα καλό, χορταστικό blockbuster. Μια ταινία με πολλά χρήματα στην παραγωγή, ταιριαστό καστ, πιασάρικη σεναριακή ιδέα, μπόλικη δράση και να μη θεωρεί το θεατή ανεγκέφαλο. Γεγονός είναι πως το καλό blockbuster είναι σαν τη μαγιονέζα: αν σου κόψει δε διορθώνεται με τίποτα, ή την πετυχαίνεις ή γίνεται χάλια.

Αν μας έχει λείψει κάτι τους τελευταίους κινηματογραφικούς μήνες είναι ένα καλό, χορταστικό blockbuster. Μια ταινία με πολλά χρήματα στην παραγωγή, ταιριαστό καστ, πιασάρικη σεναριακή ιδέα, μπόλικη δράση και να μη θεωρεί το θεατή ανεγκέφαλο. Γεγονός είναι πως το καλό blockbuster είναι σαν τη μαγιονέζα: αν σου κόψει δε διορθώνεται με τίποτα, ή την πετυχαίνεις ή γίνεται χάλια.

Ακολουθούν λοιπόν οι 10 πιο ελπιδοφόρες ταινίες του 2012 για αγνή δράση, ποπ κορν και ηθική ανάταση. Να σημειωθεί πως, καθώς γραφόταν αυτό το top 10, η λίστα των ταινιών μεγάλωνε επικίνδυνα.

No 10: John Carter
Μια ταινία της Disney με στελέχη της… Pixar στην παραγωγή, το σκηνοθέτη του Wall-E στο τιμόνι και με σενάριο βασισμένο σε έργο του Edgar Rice Burroughs, δημιουργού του Ταρζάν. Ένας βετεράνος του Αμερικανικού Εμφυλίου μεταφέρεται μυστηριωδώς σε έναν άγνωστο πλανήτη, έρημο και κατεστραμμένο, ονόματι Barsoom (τον Άρη όπως τον φαντάζονταν την εποχή του Burroughs). Εκεί βρίσκεται παγιδευμένος στον πόλεμο ανάμεσα στους Thark, μια φυλή εξωγήινων με τέσσερα χέρια, και τους Αρειανούς, που έχουν ανθρώπινη όψη και κοκκινωπό δέρμα. Ο Taylor Kitsch έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο με το Willem Dafoe (υπόκλιση) να παίζει τον αρχηγό των Thark, Tars Tarkas. Όταν σε ένα trailer βλέπεις τεράστιους γορίλες με τέσσερα χέρια, μπόλικα περίεργα τέρατα, πολεμοχαρείς εξωγήινους και όλα αυτά σε έναν κόσμο πρωτόγονο με πινελιές βικτωριανής φαντασίας, δε μπορεί παρά να έχεις προσδοκίες. Η αλήθεια είναι πως μερικά πράγματα θυμίζουν τα Episodes 1 και 2 των Star Wars, αλλά αν το John Carter έχει γυριστεί σωστά η ομοιότητα θα πάει περίπατο.

No 9: Snow White and the Huntsman
O Tim Burton δεν είναι ο μόνος που σκηνοθετεί σκοτεινά γοτθικά παραμύθια (εντός ή εκτός εισαγωγικών, λίγη σημασία έχει). Μετά το ελαφρά απογοητευτικό Red Riding Hood που σωζόταν μόνο από την παρουσία του Gary Oldman (κι άλλη υπόκλιση), φέτος θα δούμε τη σκοτεινή, αιματοβαμμένη εκδοχή της Χιονάτης. Όσοι ασχολούνται με κόμικς και έχουν υπόψη τους τη σειρά Grimm Fairy Tales έχουν μια πολύ καλή ιδέα περί τίνος πρόκειται. Όσοι δεν ξέρουν ας προετοιμαστούν για ένα παραμύθι που μόνο για παιδιά δεν είναι, γεμάτο βία, πλάσματα του σκότους και επιβλητική ατμόσφαιρα. Βέβαια το λάθος στο καστ είναι προφανές - δε μπορείς να βάζεις τη Charlize Theron σαν κακιά βασίλισσα να μαθαίνει πως υπάρχει κάποια πιο όμορφη. Αυτό είναι άτοπο, δεν υπάρχει καμία πιο όμορφη από τη Charlize Theron πουθενά, πόσο μάλλον το χλωμό σκιαγμένο από το Twilight που κάπου πρέπει να κάνει κι αυτό καριέρα. Τέλος πάντων… Μια άκρως ενδιαφέρουσα ταινία λόγω προσέγγισης που μακάρι να αποδειχτεί αξιόλογη, και φαίνεται να έχουν πέσει αρκετά χρήματα στην παραγωγή ώστε και blockbuster να θεωρηθεί και το αποτέλεσμα να είναι το κατάλληλο.

No 8: The Raid
Και τώρα περνάμε στα ωραία. Σε όσους αρέσουν οι ταινίες του John Woo και οι ταινίες δράσης από τα Hong Kong με άπειρες σφαίρες, πολεμικές τέχνες και ποταμούς αίματος, είναι σίγουρο πως θα τους ενδιαφέρει και το The Raid. Και στον ασιατικό κινηματογράφο έχουμε να κάνουμε με όλα τα παραπάνω στο μάξιμουμ χωρίς έλεος, χωρίς ντροπή και κυρίως χωρίς κόμπλεξ. Η ταινία είναι ινδονησιακή, σκηνοθέτης είναι ο Gareth Evans, πρωταγωνιστής ο Iko Uwais και κύρια πολεμική τέχνη το Pencak Silat. Το σενάριο είναι ονειρεμένο: στις φτωχογειτονιές της Τζακάρτα βρίσκεται ένα ερειπωμένο πολυόροφο κτίριο όπου καταφεύγουν οι χειρότεροι φονιάδες και κακοποιοί του κόσμου. Μια επίλεκτη ομάδα της αστυνομίας αποφασίζει να μπουκάρει για να συλλάβει το μεγαλέμπορο ναρκωτικών που το ελέγχει, μα καταλήγει παγιδευμένη. Στο σκοτάδι. Με ένα σωρό Ασιάτες δολοφόνους οπλισμένους μέχρι τα δόντια. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην αξίζει…

Διαβάστε τη συνέχεια του αφιερώματος στο Enternity.gr

Για απορίες, σχόλια και παρατηρήσεις σχετικά με videogames, gadgets και ψηφιακή διασκέδαση γενικότερα, στείλτε mail στο tech@sport-fm.gr. Απαντήσεις στην εκπομπή "Enter" του NovaΣΠΟΡ FM 94.6. Κάθε Παρασκευή βράδυ από τις 21.00 έως τις 22.00 με τους Παύλο Παπαπαύλου, Διονύση Καππάτο και Νικόλα Ακτύπη.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x