Παράξενα

«Μια ουτοπία για την ειρήνη»

Φανταστείτε μια κοινωνία με ισότητα και ισονομία. Δίχως αστυνομία ή ατομική ιδιοκτησία, όπου η ίδια η κοινότητα αποφασίζει μέσα από συνελεύσεις για το πώς θα καλύψει τις ανάγκες του συνόλου. Σταματήστε να φαντάζεστε, δεν πρόκειται για ψέμα, αλλά για μια «Ουτοπία για την ειρήνη» στη Marinaleda της Ισπανίας. Ο Σάββας Κωφίδης βρέθηκε στο μέρος που κρίση, ανεργία ή στεγαστικό δάνειο αποτελούν άγνωστες λέξεις και μεταφέρει τις εμπειρίες του μέσω του NovaΣΠΟΡ FM 94.6.

Φανταστείτε μια κοινωνία με ισότητα και ισονομία. Δίχως αστυνομία ή ατομική ιδιοκτησία, όπου η ίδια η κοινότητα αποφασίζει μέσα από συνελεύσεις για το πώς θα καλύψει τις ανάγκες του συνόλου. Σταματήστε να φαντάζεστε, δεν πρόκειται για ψέμα, αλλά για μια «Ουτοπία για τη ζωή» στη Marinaleda της Ισπανίας. Ο Σάββας Κωφίδης βρέθηκε στο μέρος που κρίση, ανεργία ή στεγαστικό δάνειο αποτελούν άγνωστες λέξεις και μεταφέρει τις εμπειρίες του μέσω του NovaΣΠΟΡ FM 94.6.

Ο παλιός ποδοσφαιριστής μαζί με μερικούς ακόμη ανθρώπους από διάφορους χώρους έχουν δημιουργήσει μια διαφορετική ομάδα, η οποία αγωνίζεται με διαφορετικά ιδανικά και στόχους από αυτούς που έχουμε συνηθίσει.

Τελευταίος σταθμός του ταξιδιού τους, η Marinaleda. Μια πόλη στην Ανδαλουσία της Ισπανίας, μερικά χιλιόμετρα μακριά από τη Σεβίλλη, όπου οι άνθρωποι ζουν με όρους εντελώς διαφορετικούς από αυτούς που μας επιβάλλει το σύγχρονο, ασφυκτικό, οικονομικό περιβάλλον.

Διαβάστε πώς μεταφέρει ο Σάββας Κωφίδης όσα είδε στους Κώστα Βαϊμάκη και Γιάννη Τσαούση:

«Η ομάδα μας λέγεται Hasta la Victoria siempre. Δανειστήκαμε από τον Τσε αυτό το σύνθημα που σημαίνει Πάντα για τη Νίκη. Πρόκειται για μια κίνηση πάνω από όλα επαναστατική. Αγωνιζόμαστε για τους ανθρώπους που αδικούνται σε όλον τον κόσμο. Μέσα από το ποδόσφαιρο θέλουμε να δείξουμε αλληλεγγύη. Αυτή η ομάδα αποτελείται από ανθρώπους από διαφορετικούς χώρους πολιτικούς, κοινωνικούς, επαγγελματικούς. Το ποδόσφαιρο είναι το μέσο. Ήμασταν μια παρέα και ξεκίνησε αυτή η ιστορία από τον Τάκη Βαμβακίδη. Αναρωτιόμασταν γιατί στα γήπεδα συχνά υπάρχει η σημαία με το πρόσωπο του Τσε Γκεβάρα και απάντησε πως αυτό σημαίνει θέλω η ομάδα μου να αγωνίζεται τίμια όπως αυτός και πέταξε την ιδέα να φτιάξουμε μια τέτοια ομάδα. Στην Ανδαλουσία βρεθήκαμε περίπου 30 Έλληνες».

«Τα τέσσερα τελευταία χρόνια δραστηριοποιούμαστε. Εκτός από αυτό το ταξίδι, έχουμε πάει στην Κούβα να στηρίξουμε το λαό, στην Παλαιστίνη αλλά και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας για διάφορα θέματα. Παίξαμε για την Κούνεβα και όλες τις εργάτριες και τις καθαρίστριες του κόσμου. Είναι πέρα από τα κόμματα, καταστατικά και τα σχετικά. Εμείς δεν έχουμε απαιτήσεις από τα ΜΜΕ, ούτε επιδιώκουμε την προβολή. Αυτό θα έρθει ως φυσική εξέλιξη».

«Το ποδόσφαιρο είναι λαοφιλές και προσελκύει ανθρώπους από όλες τις κοινωνικές τάξεις. Παράλληλα είναι και πολιτισμός και μέσα από αυτό μπορούμε να περάσουμε μηνύματα στον κόσμο. Οι δράσεις που κάναμε είχαν εντυπωσιακή απήχηση, ενώ κι εμείς αποκτήσαμε μια εμπειρία και μια συναίσθηση της αδικίας που υπάρχει γύρω μας. Το ότι η κοινωνία μέσα από τον καπιταλισμό έχει πέσει σε ένα ευτελισμό στον οποίο πρέπει να αντιδράσουμε».

«Ίσως σήμερα είναι πιο ώριμα τα πράγματα σε σχέση με τέσσερα χρόνια πριν και είναι πιο εύκολο να το αποδεχτεί ο κόσμος επειδή έχει φτάσει στα όριά του. Πήγαμε για να δούμε αυτήν την κοινότητα και το πώς κατάφερε μέσα στον καπιταλισμό να λειτουργήσει με μια κοινωνική δημοκρατία, με ισονομία χωρίς κοινωνικές τάξεις. Έχουμε αποκομίσει πολύ θετικές εντυπώσεις. Στέγαση, παιδεία, εργασία, πολιτισμός θεωρούνται δικαίωμα και συνεχίζουν να αγωνίζονται για αυτά. Το σύνθημά τους είναι μια ουτοπία για την ειρήνη. Αφού το κατάφερε μια μικρή κοινότητα, γιατί να μην το κάνει μια ακόμη και στη συνέχεια ακόμη περισσότεροι».

«Όταν η διοίκηση της κοινωνικής και οικονομικής παραγωγής γίνεται από εμάς, είναι ευκολότερος ο έλεγχος του απατεώνα, του χαραμοφάη. Προσπαθούν να υλοποιήσουν την κομμουνιστική, μαρξιστική κοινωνία. Υπάρχει ίση κατανομή του πλούτου, για ισόποση προσφορά εργασίας. Είναι πολύ απλό, ακούγεται -τουλάχιστον- απλό και παράλληλα σύνθετο. Μιλήσαμε με τον δήμαρχο και μας εξήγησε πως μπορούν να πάνε άνθρωποι και να ζήσουν εκεί αποδεχόμενοι τους όρους της Marinaleda».

«Φυσικά και θα μπορούσα να ζήσω εκεί. Είναι μια κοινότητα που ο άνθρωπος παλεύει για τον άνθρωπο. Δεν είναι ένα φάντασμα. Δεν έχει τίποτα διαφορετικό από μια δική μας πόλη. Δεν αλλάζει κάτι. Απλά κατάφεραν να κάνουν ένα συνεταιρισμό και να παράγουν αγαθά τα οποία διοχετεύουν στον καπιταλισμό και έχουν έσοδα. Δεν είναι ξεκομμένοι από την κοινωνία την υπόλοιπη. Τα έσοδα τα διαχειρίζονται μαζί μέσα από συνελεύσεις στις οποίες συμμετέχουν όλοι οι κάτοικοι».

Επιμέλεια: Νικόλας Ακτύπης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x