Κινηματογράφος

Δύο… ερωτικά παιχνίδια!

Το www.sportfm.gr σας παρουσιάζει δέκα περιπτώσεις ποδοσφαιριστών, που έχουν… παίξει μπάλα και στη μεγάλη οθόνη!

Τα «φώτα» του 63ου φεστιβάλ κινηματογράφου των Καννών έσβησαν την Κυριακή(23/5). Την επόμενη μέρα που έπεσαν οι τίτλοι τέλους του γαλλικού φεστιβάλ, ο Ερίκ Καντονά είχε τα γενέθλιά του. Ποδόσφαιρο και κινηματογράφος, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένως ο «βασιλιάς», «είναι δύο παιχνίδια με πολλές ομοιότητες». "Δύο μεγάλοι έρωτες", θα συμπληρώναμε εμείς…

Το www.sportfm.gr σας παρουσιάζει δέκα περιπτώσεις ποδοσφαιριστών, που έχουν… παίξει μπάλα και στη μεγάλη οθόνη!

Του Κώστα Τσούγκου

Ερίκ Καντονά

Ξεκινάμε από τον παλαίμαχο μέσο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο οποίος μετράει περισσότερες από 15 κινηματογραφικές απόπειρες και αναμφισβήτητα αποτελεί το σημείο αναφοράς μας. Στην τελευταία ταινία του, το «looking for Eric»(2009), που σκηνοθέτησε ο Κεν Λόουτς, υποδύεται τον εαυτό του.



Βίνι Τζόουνς

Ο Βίνι Τζόουνς, μαζί με τον Ερίκ Καντονά, αποτελούν τους δύο πιο επιτυχημένους του είδους. Σκληροτράχηλος ποδοσφαιριστής, με πολυετή θητεία στα αγγλικά γήπεδα, έχει διατηρήσει στους ρόλους του την ίδια ένταση και οργή που τον χαρακτήριζε στα γήπεδα. Τα πρώτα του βήματα στη μεγάλη οθόνη, τα έκανε γνωρίζοντας τεράστια επιτυχία μέσα από την ταινία «δύο καπνισμένες κάνες» του Γκάι Ρίτσι.



Ντέιβιντ Μπέκαμ

Ακόμα κι αν δεν είχε ακουμπήσει ποτέ μπάλα στη ζωή του, ο Ντέιβιντ Μπέκαμ θα έβρισκε κάτι άλλο για να λάμψει το άστρο του. Γεννημένος για να ξεχωρίζει, ο «Μπεκς» έχει κάνει το πέρασμά του και από τον κινηματογράφο. Οι περισσότεροι πίστευαν ότι η πρώτη του παρουσία στη μεγάλη οθόνη θα είχε να κάνει με το «Bent it like Beckham». Κι όμως έκαναν λάθος. Το βάπτισμα του πυρός, ο Μπέκαμ το πήρε στο «goal».



Πελέ

Ο -κατά πολλούς- κορυφαίος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών, έχει κάνει κι αυτός δυναμικό πέρασμα από τη μεγάλη οθόνη. Το 1981, το «μαύρο διαμάντι», δίπλα στον Σιλβέστερ Σταλόνε και τον Μάικλ Κέιν, συμμετείχε στην ταινία «escape to victory». Στο φιλμ του Τζον Χιούστον, εκτός από τον Πελέ, έπαιξαν κι άλλα μεγάλα ονόματα του Παγκοσμίου ποδοσφαίρου, όπως οι Μπόμπι Μουρ, Οσβάλντο Αρντίλε, Καζίμιερζ Ντέινα και Πολ Φαν Χιμστ.



Τζορτζ Μπεστ

Ο Τζορτζ Μπεστ είχε στιλ και απεριόριστο ταλέντο. Η ποπ κουλτούρα στη Βρετανία δεν έχει αγκαλιάσει ποτέ άλλοτε κάποιον ποδοσφαιριστή τόσο θερμά όσο αυτόν. Αν ο Μπεστ ζούσε στην εποχή μας, τότε σίγουρα ο κινηματογράφος δεν θα άφηνε ανεκμετάλλευτη τη διαφορετικότητά του. Το 1970, ο Γερμανός σκηνοθέτης, Χέλμουθ Κόσταρντ, δημιούργησε την ταινία «Football like never before». Το συγκεκριμένο φιλμ γυρίστηκε με οκτώ κάμερες, που κατέγραψαν όλες τις κινήσεις του Μπεστ, σε έναν ολόκληρο αγώνα των «κόκκινων διάβολων».



Μαραντόνα

Δεν είναι εύκολο να συμπυκνώσεις την πολυτάραχη ζωή του Ντιέγκο Μαραντόνα σε μία κανονικής διάρκειας ταινία. Ο Εμίρ Κοστουρίτσα, παρ’ όλα αυτά, τα κατάφερε. Ο Σέρβος σκηνοθέτης, το 2008, δημιούργησε ένα καταπληκτικό ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στη ζωή του... τεράστιου Ντιεγκίτο .

Ο Κοστουρίτσα κατά την παρουσίαση της ταινίας στο φεστιβάλ «Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου» στην Αθήνα είχε δηλώσει: «Δεν θα έκανα ποτέ μία ταινία αφιερωμένη στη ζωή του Μπέκαμ. Προτίμησα να δημιουργήσω ένα ντοκιμαντέρ για έναν άνθρωπο σαν τον Μαραντόνα, παρά για κάποιον που… διαφημίζει ξυραφάκια και το μοναδικό πράγμα που μπορεί να τον προβληματίσει, είναι το αν η γυναίκα του θα βγει κρυφά από αυτόν, με κάποιον άλλον, για ραντεβού».



Σταν Κόλιμορ

Πρόκειται για τον παλαίμαχο στράικερ της Λίβεπουλ και της Άστον Βίλα. Ο 39χρονος πλέον Σταν Κόλιμορ, που κατά καιρούς έχει απασχολήσει έντονα τα αγγλικά ταμπλόιντ για τις εξωγηπεδικές δραστηριότητές του, όταν αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, κι ενώ ήταν μόλις 30 ετών, είχε δηλώσει ότι μπροστά του ανοίγονται νέοι επαγγελματικοί ορίζοντες, που ένοιωθε ότι ήταν έτοιμος να ακολουθήσει. Το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο έγινε το 2005 στην ταινία «Βασικό Ένστικτο Νο 2», δίπλα στην πληθωρική και ώριμη Σάρον Στόουν.



Ζινεντίν Ζιντάν

Το πέρασμα από τον κινηματογράφο του κορυφαίου ποδοσφαιριστή της δεκαετίας του 90, δεν θα γινόταν να μην προκαλέσει αίσθηση. Ο Ζινεντίν Ζιντάν έκανε τα μαγικά του και επί της μεγάλης οθόνης στην ταινία «Asterix on the Olympic games».



Ρονάλντο

Το «φαινόμενο» έχει δύο ταινίες στο ενεργητικό του. Έχει κάνει ένα σύντομο πέρασμα από την ταινία «Mike Bassett: England Manager», υποδυόμενος τον εαυτό του και, μαζί με τους υπόλοιπους γκαλάκτικος της… πρώτης γενιάς, συμμετείχαν στα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ «Real: the movie».



Άλι Μακ Κόιστ

Ο παλαίμαχος επιθετικός και νυν βοηθός προπονητή στους Ρέιντζερς, Άλι Μακ Κόιστ, εκτός από τον κινηματογράφο, έχει ασχοληθεί και με την τηλεόραση. Από το 1996 ως και το 2007 παρουσίαζε την εκπομπή «A Question of Sport» στο BBC. Στη μεγάλη οθόνη, βρέθηκε δίπλα στον ηθοποιό Ρόμπερτ Ντιβάλ, στην ταινία «A Shot at Glory».



(Κυριακάτικοι ήρωες: Οι άσσοι των γηπέδων)

«Αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει και θα σε πλακώσει»… Δεν θα ήταν σωστό να μη γίνει ξεχωριστή αναφορά σε μία ιστορική ταινία του ελληνικού κινηματογράφου. Το 1956, μόλις 16 χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, το ποδόσφαιρο και ο κινηματογράφος στην Ελλάδα, πάσχιζαν για ένα καλύτερο και πιο ελπιδοφόρο «αύριο».

Εκείνη τη χρονιά, ο Βασίλης Γεωργιάδης, που αργότερα βρέθηκε δύο φορές υποψήφιος για Όσκαρ, γύρισε την πρώτη του ταινία, η οποία είχε ως θέμα το ποδόσφαιρο που τόσο αγαπούσε. Το σενάριο «των άσσων των γηπέδων» είχε την υπογραφή του Ιάκωβου Καμπανέλλη, ο οποίος το εμπνεύστηκε από μία αληθινή ιστορία. Στην ταινία συμμετέχουν μερικά από τα μεγαλύτερα αστέρια της στρογγυλής θεάς στη χώρα, όταν ακόμη το ποδόσφαιρο παρέμενε αθώο.

Πρωταγωνίστησαν οι Ανδρέας Μουράτης (Ολυμπιακός), Κώστας Λινοξυδάκης (Παναθηναϊκός), Στάθης Μανταλόζης (Ολυμπιακός, Εθνικός), Λάκης Πετρόπουλος (Παναθηναϊκός), Κώστας Πούλης (ΑΕΚ) και συμμετείχαν οι Γιώργος Δαρίβας (Ολυμπιακός), Βαγγέλης Πανάκης (Παναθηναϊκός), Γιώργος Καμάρας (Απόλλων Σμύρνης), Χρήστος Κοτρίδης (Ολυμπιακός) και Μπάμπης Δρόσος (Ολυμπιακός).

Στην ταινία συμμετείχε και ο Θανάσης Βέγγος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x