Κινηματογράφος

Η πρεμιέρα της ταινίας «Guilt»

Το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου –χορηγός επικοινωνίας του οποίου είναι ο NovaΣΠΟΡ FM 94,6- έκανε χθες, Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009, πανηγυρική πρεμιέρα με την ταινία Guilt του Βασίλη Μαζωμένου.

Το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου –χορηγός επικοινωνίας του οποίου είναι ο NovaΣΠΟΡ FM 94,6- έκανε χθες, Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009, πανηγυρική πρεμιέρα με την ταινία Guilt του Βασίλη Μαζωμένου.

Ήταν μια ξεχωριστή βραδιά που συγκέντρωσε περισσότερους από 500 επίσημους καλεσμένους στον κινηματογράφο Ιντεάλ, οι οποίοι έσπευσαν να τιμήσουν με την παρουσία τους τον σκηνοθέτη Βασίλη Μαζωμένο και τον Διευθυντή του Πανοράματος, Νίνο Φένεκ Μικελίδη. Ανάμεσά τους ο κ. Ιωσήφ Ιωσήφ, Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Κώστας Λυμπουρής, Μορφωτικός Σύμβουλος και η κυρία Ελένη Αντωνιάδου, Μορφωτική Ακόλουθος της Πρεσβείας της Κύπρου, ο Nicolas Peyre, Ακόλουθος Οπτικοακουστικών Μέσων της Γαλλικής Πρεσβείας, οι βουλευτές του ΠAΣOΚ, Βάσω Παπανδρέου, Μαρία Δαμανάκη και Άννα Νταλάρα, οι σκηνοθέτες Δημήτρης Μακρής, Γιάννης Οικονομίδης, Μαργαρίτα Μαντά, Δημήτρης Αθανίτης, Γιώργος Τσεμπερόπουλος και Ανδρέας Αντωνιάδης, οι ηθοποιοί Χάρης Ρώμας, Γιώργος Καραμίχος, Ελένη Φιλίνη και Λήδα Ματσάγκου, και άλλες προσωπικότητες του κινηματογράφου και της τέχνης.

Τη βραδιά στο Ιντεάλ άνοιξε ο Διευθυντής του Πανοράματος, Νίνος Φένεκ Μικελίδης, αναφερόμενος στο ότι φέτος μετά από 20 χρόνια διοργάνωσης από την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», το Πανόραμα «μετακόμισε», καθώς φέτος διοργανώνεται για πρώτη φορά από τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων, γεγονός το οποίο χαρακτήρισε ως ενηλικίωση. Στη συνέχεια ο κ. Μικελίδης έκανε μια σύντομη παρουσίαση του φετινού προγράμματος, των αφιερωμάτων και των τιμώμενων προσώπων, που θα παρευρεθούν στη διοργάνωση, ανάμεσά τους οι σκηνοθέτες Φράνσις Φορντ Κόπολα, Ατόμ Εγκογιάν, Εμίρ Κουστουρίτσα, Τζον Χίλκοουτ και η ηθοποιός Βαλέρια Γκολίνο. Ο κ. Μικελίδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ειδική προβολή στο Παλλάς του φιλμ «Ο Ένοικος», της καλύτερης ταινίας της βουβής περιόδου του Άλφρεντ Χίτσκοκ, προβολή η οποία θα πλαισιωθεί από ζωντανή μουσική, ειδικά γραμμένη από τον γνωστό μουσικοσυνθέτη Νίκο Πλάτανο. Στη συνέχεια παρέδωσε το λόγο στον Αντιδήμαρχο και Πρόεδρο του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων, κ. Άγγελο Μοσχονά, ο οποίος αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Δημάρχου Αθηναίων κ. Νικήτα Κακλαμάνη, προκειμένου το «πολύ σημαντικό αυτό δρώμενο» να υποστηρίζεται στο εξής από τον Δήμο της πρωτεύουσας. Ο κ. Μοσχονάς αναφέρθηκε παράλληλα στον κ. Σεραφείμ Φυντανίδη, υπό τη διεύθυνση του οποίου στην «Ελευθεροτυπία» ξεκίνησε, πριν από δύο δεκαετίες, ένας από τους παλαιότερους σήμερα, κινηματογραφικός θεσμός της χώρας.

Στη συνέχεια, ο διευθυντής του φεστιβάλ κάλεσε στη σκηνή τον σκηνοθέτη της ταινίας Guilt, Βασίλη Μαζωμένο, ο οποίος με τη σειρά του ευχαρίστησε τους συντελεστές της ταινίας, και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι παρότι ο ίδιος δεν είναι κυπριακής καταγωγής, εν τούτοις η ταραγμένη σύγχρονη ιστορία της Μεγαλονήσου αποτέλεσε για εκείνον πηγή έμπνευσης και δημιουργίας.

Τον σκηνοθέτη πλαισίωσαν επί σκηνής, οι πρωταγωνιστές του Guilt, Νίκος Αρβανίτης, Άρτο Απαρτιάν, Γιάννης Τσορτέκης, και Εβελίνα Παπούλια.

Μετά το τέλος της προβολής, οι προσκεκλημένοι και πλήθος σινεφίλ μεταφέρθηκαν στο Floral της Πλατείας Εξαρχείων, όπου με αφορμή την έναρξη του φεστιβάλ διοργανώθηκε ένα μεγάλο πάρτι, με έντονη την παρουσία του Johnnie Walker Black Label, του No1 Deluxe whisky στον κόσμο, που αποτελεί προϊόν ανάμειξης 40 διαφορετικών αποσταγμάτων που έχουν ωριμάσει σε διαφορετικές συνθήκες για τουλάχιστον 12 χρόνια.

Το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου 2009 ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Στις 11 μέρες της διάρκειάς του, περισσότερες από 100 ταινίες θα παρουσιαστούν στους κινηματογράφους Ιντεάλ (22 Οκτωβρίου - 1 Νοεμβρίου) και Τριανόν (22-28 Οκτωβρίου) και στο νεοσύστατο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Παράλληλα με το πρόγραμμα του φεστιβάλ φιλοξενούνται φωτογραφικές και εικαστικές εκθέσεις, με αφορμή τρία από τα φετινά αφιερώματα, ενώ όλοι προσμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον τη συνέντευξη Τύπου και το masterclass που θα δώσει ο κορυφαίος Αμερικανός σκηνοθέτης Φράνσις Φόρντ Κόπολα την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου, αλλά και τη βράβευση του δημιουργού κατά την τελετή λήξης (Κυριακή 1 Νοεμβρίου), αμέσως μετά την προβολή της ταινίας του Tetro, καθώς και τις βραβεύσεις των Θόδωρου Αγγελόπουλου και Μάρως Κοντού, με τον Ατόμ Εγκογιάν να βραβεύεται ξεχωριστά, το Σάββατο βράδυ, στην προβολή της ταινίας του «Χλόη».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x