Κινηματογράφος

Σινεφίλ «τζάνκουλα»…

Το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι γνωστό και δεδομένο. Η πολιτεία(για τους δικούς της λόγους), πλέον, μη έχοντας βρει λύσεις προκειμένου να εξοντώσει το πρόβλημα, το προσπερνάει με περίτεχνο τρόπο. Και κάπου εδώ είναι που μπαίνει στο «κόλπο» ο κινηματογράφος. Είτε για να «σαρκάσει» το θέμα, είτε για να αποτυπώσει την παράνοια αυτού του κόσμου.

Το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι γνωστό και δεδομένο. Η πολιτεία(για τους δικούς της λόγους), πλέον, μη έχοντας βρει λύσεις προκειμένου να εξοντώσει το πρόβλημα, το προσπερνάει με περίτεχνο τρόπο. Και κάπου εδώ είναι που μπαίνει στο «κόλπο» ο κινηματογράφος. Είτε για να «σαρκάσει» το θέμα, είτε για να αποτυπώσει την παράνοια αυτού του κόσμου.

Η δική μας θέση φυσικά και είναι ενάντια των καταχρήσεων, των εθισμών και-γενικότερα- σε οτιδήποτε «σκλαβώνει» τη σκέψη, το νου και το ανθρώπινο σώμα. Ωστόσο, πρέπει να παραδεχτούμε ότι στην μεγάλη οθόνη έχουμε δει πραγματικά «διαμάντια» που «ακούμπησαν» το συγκεκριμένο κοινωνικό πρόβλημα και σε μια προσπάθεια να συλλέξουμε μερικά από αυτά, δημιουργήθηκε το παρακάτω θέμα.

Από την στιγμή λοιπόν που δεν υπάρχει έντονη αθλητική δραστηριότητα το σαββατοκύριακο(πέραν της Εθνικής φυσικά), σε περίπτωση που σας έχει ξεφύγει κάποια από τις παρακάτω ταινίες θα σας προτείναμε ανεπιφύλαχτα να σπαταλήσετε μερικές ώρες από την ζωή σας, προκειμένου να τη δείτε. Κι αν ακόμα(επειδή όλες θεωρούνται κλασικές) τις έχετε ξαναδεί, που είναι το κακό; Άλλωστε το έργο που εξελίσσεται μπροστά στα μάτια σας από την έναρξη της φετινής σεζόν, πρώτη φορά είναι που το βλέπετε;

TRAINSPOTTING (1996)

Σκηνοθεσία: Danny Doyle
Πρωταγωνιστούν: Ewan McGregor, Ewan Bremer, Tonny Lee Miller, Kevin McKidd, Robert Carlyle

Ίσως και να έπρεπε τα πάντα να ξεκινούν και να καταλήγουν σε αυτή την ταινία. Βασισμένο στην ομώνυμη νουβέλα του Irvine Welsh, το «traispotting», σημάδεψε μια ολόκληρη γενιά. Η «ωμότητα», ο ρεαλισμός των σκηνών και ο γλαφυρός τρόπος που περιγράφει το θέμα κατάφερε κάτι που για την εποχή του φάνταζε εξαιρετικά δύσκολο: Να προβληματίσει και να σοκάρει.



Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ(2003)

Σκηνοθεσία: Νίκος Γραμματικός
Πρωταγωνιστούν: Βαγγέλης Μουρίκης, Μαριλίτα Λαμπροπούλου, Μηνάς Χατζησάββας, Γιάννης Ζουγανέλης

Για πολλούς η συγκεκριμένη ταινία είναι ότι καλύτερο έχει να αναδείξει ο ελληνικός κινηματογράφος. Το φιλμ του Νίκου Γραμματικού βασίζεται σ’ ένα αληθινό περιστατικό που συνέβη το 1997 σε μια κωμόπολη της Πελοποννήσου. Διαπραγματεύεται κυρίως την ξενοφοβία των μικροκοινωνιών στα ελληνικά χωριά. Ωστόσο, στην πλοκή της ταινίας ο πρωταγωνιστής αντιμετωπίζει προβλήματα εθισμών και οι προσπάθειές του να τα ξεπεράσει είναι χαρακτηριστικές.




FEAR AND LOATHING IN LAS VEGAS (1998)

Σκηνοθεσία: Terry Gilliam(Monty Python)
Πρωταγωνιστούν: Benicio Del toro, Johnny Depp

Η παράνοια σε όλο της το μεγαλείο! Ένα δίωρο αφιερωμένο στην ψυχεδέλεια και στη γενιά του LSD. Ταινία για... μη ασφαλή συμπεράσματα, με τους Benicio Del toro και Johnny Depp να δίνουν -πραγματικά- ρέστα.



BLOW (2001)

Σκηνοθεσία: Ted Demme
Πρωταγωνιστούν: Johnny Depp, Penelope Cruz, Franka Potente, Ray Liotta

Πρόκειται για την βιογραφία του εμπόρου ναρκωτικών George Lung. Μια ταινία που με πρόσχημα τα ναρκωτικά θίγει το αμερικάνικο όνειρο. Δεν πρέπει να παραλειφθεί ότι ο σκηνοθέτης της πέθανε το 2002 από χρήση κοκαΐνης, ενώ αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι πρωταγωνιστής σε ταινία με θέμα τα ναρκωτικά είναι και πάλι ο Johnny Depp…



REQUIEM FOR A DREAM(2000)

Σκηνοθεσία: Darren Aronofsky
Πρωταγωνιστούν: Ellen Burstyn, Jared Leto, Jennifer Connelly, Marlon Wayans, Keith David

Ταινία «σταθμός» όχι μόνο για την καριέρα του Aronofsky αλλά και για του… Παπακαλιάτη. Απανταχού κινηματογραφιστές της δεκαετίας που διανύουμε επηρεάστηκαν από το συγκεκριμένο φιλμ. Καινοτομικό και ρεαλιστικό όσο λίγα στο παρελθόν. Ένα είναι το μόνο σίγουρο: Άνθρωποι που είδαν την ταινία και ποτέ δεν είχαν κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών στο παρελθόν είναι δεδομένο ότι, βλέποντάς την, πείστηκαν ότι στη ζωή τους έχουν κάνει, αν μη τι άλλο, τις σωστές επιλογές.



Θέλοντας να κλείσουμε, όμως, προτιμήσαμε να μην το κάνουμε με αυτόν τον τρόπο…



…αλλά με αυτόν:



Κώστας Τσούγκος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x