sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Κριστιάνο Ρονάλντο: Ένα τέλος που πλησιάζει και πάει να γίνει «χειρότερο» από του Ζιντάν

Η ζωή του Κριστιάνο Ρονάλντο στο Μάντσεστερ παραπέμπει σε κομμάτι αρχαίας τραγωδίας, με τον Πορτογάλο σούπερ σταρ να έχει μπει στο μονοπάτι του τέλους. Ενός τέλους που δεν αξίζει να έχει...

Σε ένα μέρος που αγαπήθηκε όσο λίγοι και διαμορφώθηκε ποδοσφαιρικά, ο Κριστιάνο Ρονάλντο βιώνει την απόλυτη απομυθοποίηση. Το «Όλντ Τραφορντ» και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μοιάζουν με την… έρημο και ο Πορτογάλος σούπερ σταρ με την «φωνή βοώντος» μέσα σε αυτή. Μια φωνή που προειδοποιεί τους πάντες για το τέλος του δρόμου ενός εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών όλων των εποχών.

Από άσημος και φιλόδοξος ποδοσφαιριστής της Σπόρτινγκ Λισαβόνας, στην ωρίμανση της Γιουνάιτεντ και από εκεί στη γιγάντωση με τη Ρεάλ Μαδρίτης, μέχρι και την… μυθοπλασία στη Γιουβέντους. Αυτός ήταν ο Κριστιάνο Ρονάλντο, που έκανε το λάθος να… πιστέψει σε ποδοσφαιρικά «ρομάντζα» επιστρέφοντας το καλοκαίρι του 2021 στο «θέατρο των ονείρων».

Το «αντίο» στη Ρεάλ Μαδρίτης ήταν… προδιαγεγραμμένο


Μάιος 2018 και η Ρεάλ διατηρεί τα πρωτεία στην Ευρώπη για Τρίτη διαδοχική χρονιά, επικρατώντας με 3-1 της Λίβερπουλ στον τελικό του Κιέβου. Οι φήμες που «τριβέλιζαν» τα αυτιά των φίλων της Ρεάλ αλλά και των παικτών της περί αποχώρησης του Ρονάλντο επιβεβαιώνονται. «Φεύγω από τη Ρεάλ Μαδρίτης» αποκάλυψε ο «CR7» μετά την κατάκτηση του πέμπτου Champions League της μυθικής του καριέρας.

H θητεία του στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» ήταν παραμυθένια.

438 συμμετοχές, 450 τέρματα, 131 ασίστ, 16 συνολικά τίτλοι, 5 χρυσές μπάλες και αμέτρητες στιγμές, ήταν τα παράσημα του στους «μερένχες». Άλλωστε δεν ήταν… περαστικός αφού αποχαιρέτησε ως πρώτος σκόρερ της ιστορίας του συλλόγου.

Ο Ρονάλντο στη Ρεάλ Μαδρίτης, ΤΕΡΜΑΤΙΣΕ το άθλημα και πήρε την πιο σωστή απόφαση για έναν ποδοσφαιριστή. Να αποχωρήσει με το κεφάλι ψηλά, ως βασιλιάς χωρίς να… περιμένει τον Φλορεντίνο Πέρεθ να τον «αποκαθηλώσει» όπως έκανε και με άλλους θρύλους (Ραούλ, Κασίγιας, Ιέρο, Σέρχιο Ράμος)



Επιχείρηση: Gran Torino


Προφανώς και η αποχώρηση από τη «βασίλισσα», έτριξε τα θεμέλια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Η Γιουβέντους ήταν ο επόμενος σταθμός και ο Ρονάλντο στα 33 του έκανε το δικό του «restart» σε μια ομάδα που αγνοούσε και συνεχίζει να αγνοεί την ευρωπαϊκή διάκριση από το 1996.



Η «ασπρόμαυρη» μεριά του Τορίνο, ζούσε για τη στιγμή που το νέο «αστέρι» της θα φώτιζε και πάλι (σε βάθος χρόνου) τον ουρανό του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου με την κατάκτηση του Champions League, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό μιας και το σύνδρομο κατωτερότητας της «γηραιάς κυρίας» εκτός συνόρων σε συνδυασμό με τις…αυτοκτονικές τάσεις του Ανιέλι ως προς τη διαχείριση άλλαξαν τον ρου της ιστορίας για τον Ρονάλντο.

Τα κατορθώματα του στη «Γιούβε» δεν ήταν αμελητέα καθώς το καλοκαίρι του 2021 επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο, έχοντας στις αποσκευές του δύο πρωταθλήματα, ένα σούπερ καπ και δύο κύπελλα Ιταλίας, αλλά και με 101 τέρματα σε 134 εμφανίσεις.

Η Σίτι έκανε το «μπάσιμο», ο Φέργκιουσον και η Γιουνάιτεντ τον επανέφεραν στο Μάντσεστερ


Η φυγή του από το «Allianz Stadium» δελέασε την Μάντσεστερ Σίτι η οποία επιχείρησε να αποκτήσει τον Πορτογάλο. Το «σίριαλ» τελείωσε με ένα απλό τηλεφώνημα του Σερ Άλεξ Φέρκιουσον προς τον Ρονάλντο το οποίο τον έπεισε να επιστρέψει στο «θέατρο των ονείρων» 12 χρόνια μετά την αποχώρηση.



Αρκετοί ήταν εκείνοι που θεώρησαν πως η μεταγραφή του «CR7» στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, θα ήταν το εφαλτήριο της επιστροφής της στην κορυφή. Όμως το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει τόσο πολύ –προς το καλύτερο- που κάτι τέτοιο δεν ήταν εύκολο να συμβεί.

Με προπονητή τον Σόλσκιερ η Γιουνάιτεντ βάδιζε από το κακό στο χειρότερο, ωστόσο ο 37χρονος σήμερα επιθετικός, «ξελάσπωνε» την ομάδα στα δύσκολα. Ο Σόλσκιερ απολύθηκε, ο Ράνγκνικ ανέλαβε προσωρινά και η σεζόν τελείωσε, με τους «κόκκινους διαβόλους» να τερματίζουν στην 6η θέση της Premier League αφού νωρίτερα γνώρισαν οδυνηρό αποκλεισμό από την Ατλέτικο Μαδρίτης για το Champions League.

H αφετηρία για το επερχόμενο τέλος της διαδρομής


Με την έλευση της νέας σεζόν, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ προσέλαβε για τη θέση του προπονητή τον Ολλανδό, Έρικ Τεν Χάαγκ. O ελπιδοφόρος τεχνικός, από την πρώτη στιγμή δήλωσε ότι υπολογίζει στον Ρονάλντο με τον Πορτογάλο να ανταποδίδει.

Το «δέλεαρ» και η απόκτηση εν τέλει του Κασεμίρο αποτέλεσε μια «ένεση» τόνωσης για τον Κριστιάνο οποίος ξεκίνησε τη χρονιά παρακολουθώντας τα παιχνίδια από τον πάγκο. Μέσα στο «βαρύ» κλίμα ο Πορτογάλος σκόραρε το…χρυσό όπως αποδείχθηκε τέρμα απέναντι στην Έβερτον στο «Γκούντισον Παρκ» το οποίο ήταν και το 700ο του σε συλλογικό επίπεδο, αλλά και το πρώτο του στην φετινή Premier League.

Tα σύννεφα επανήλθαν στις 19 Οκτωβρίου και στην αναμέτρηση απέναντι στην Τότεναμ. Ο Τεν Χάαγκ είπε στον «CR7» να περάσει στον αγωνιστικό χώρο λίγο πριν το τέλος με τον 37χρονο σταρ να αρνείται και να αποχωρεί για τα αποδυτήρια πριν τη λήξη του ματς, γεγονός που έφερε και την περιθωριοποίηση του από τον αγώνα με την Τσέλσι.

Κάν'το όπως ο Ζιντάν


Το τέλος του Ρονάλντο, όχι μόνο από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αλλά από την ενεργό δράση ίσως έρθει σύντομα χωρίς ωστόσο να είναι εφάμιλλο του μεγαλείου και της προσφοράς του στο άθλημα, μιας και η καθοδική του πορεία αλλά και η καταρρακωμένη του ψυχολογία δεν μας προϊδεάζει για κάτι άλλο.

Η καριέρα του ζυγώνει στο τέλος της διαδρομής με έναν τρόπο δραματικό, όπως και του πρώην προπονητή του και τεράστιου ποδοσφαιριστή Ζινεντίν Ζιντάν μετά την κουτουλιά στον Ματεράτσι στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006.



Βασική διαφορά των δύο είναι ότι ο Ζιντάν είχε προϊδεάσει τους πάντες για το «αντίο» πριν αυτό ειπωθεί στο Βερολίνο το 2006, σε αντίθεση με τον Κριστιάνο Ρονάλντο που το λέει εδώ και αρκετό καιρό με μη αποδεκτές, για το ιστορικό του υπόβαθρο, πράξεις.

Επιμέλεια: Γιώργος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x