sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Κόντρα στην καταραμένη Πορτογαλία ο Ολυμπιακός

O Ολυμπιακός αντιμετωπίζει απόψε την Αρούκα και το sportfm.gr θυμάται τις προηγούμενες συναντήσεις των «ερυθρολεύκων» με ομάδες από την Πορτογαλία, όπου δεν έχει νικήσει ποτέ.

Η τύχη τα έχει φέρει έτσι ώστε οι Πειραιώτες να αναμετρηθούν αρκετές γενικά φορές με πορτογαλικούς συλλόγους. Την ομάδα της Αρούκα, από την ευρύτερη περιοχή του Οπόρτο, θα την αντιμετωπίσoυν σήμερα για πρώτη φορά. Οι μέχρι πρότινος «κόντρες» τους περιλάμβαναν ως αντιπάλους είτε την Πόρτο είτε τη Μπενφίκα, δυο από τις λεγόμενες μεγάλες ομάδες της εν λόγω χώρας...

Μπενφίκα – Ολυμπιακός (19 Σεπτεμβρίου και 3 Οκτωβρίου 1973)


Η πρώτη μονομαχία των ερυθρολεύκων με Πορτογάλους έτυχε στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, τη σεζόν 1973/74. Με την Μπενφίκα να είναι εμφανώς καλύτερη ομάδα, το έργο της πρόκρισης ήταν ιδιαίτερο δύσκολο για τον Ολυμπιακό του Λάκη Πετρόπουλου, καθώς ηττήθηκε και στα δυο ματς με το ίδιο σκορ (1-0). Από τότε ξεκίνησε και η μίνι-κατάρα του να μην κερδίζει σε ματς που δίνει σε πορτογαλικό έδαφος...

Ολυμπιακός – Μπενφίκα (19 Οκτωβρίου και 2 Νοεμβρίου 1983)

inner

Δέκα χρόνια μετά, οι δυο ερυθρόλευκες ομάδες ανανέωσαν το ραντεβού τους πάλι στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, για τη δεύτερη φάση της διοργάνωσης ωστόσο. Μετά την πρόκριση επί του Άγιαξ στον προηγούμενο γύρο, οι Πειραιώτες δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν μια ακόμα υπέρβαση. Η νίκη με 1-0 στο ΟΑΚΑ χάρη σε γκολ του Αναστόπουλου, υπερκαλύφθηκε στον επαναληπτικό του ‘Ντα Λουζ’ από το 3-0 (Φιλίποβιτς, Ντιαμαντίνο, Μανίκε) από τους ‘Αετούς’, που πανηγύρισαν μια ακόμα πρόκριση.

Ολυμπιακός – Πόρτο (17 Σεπτεμβρίου και 27 Νοεμβρίου 1997)

inner

Στην πρώτη του παρουσία στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, ο Ολυμπιακός πέτυχε και την πρώτη του νίκη απέναντι στην Πόρτο. Το απίθανο βολέ του Στέλιου Γιαννακόπουλου μόλις στο 7ο λεπτό της πρώτης αναμέτρησης έδωσε τους 'ερυθρόλευκους' μια σημαντική νίκη στο ΟΑΚΑ, που ήταν και η μοναδική σε εκείνη την πρώτη ... γεύση από ομίλους Τσάμπιονς Λιγκ. Στην 5η στροφή του γκρουπ, η Πόρτο πήρε εκδίκηση στο ‘Ντας Άντας’, νικώντας με 2-1 (Ζαρντέλ 29’, 52’ – Γεωργάτος 25’). Τον όμιλο συμπλήρωνε η Ρεάλ Μαδρίτης που τερμάτισε πρώτη και η Ρόζενμποργκ.

Πόρτο – Ολυμπιακός (16 Σεπτεμβρίου και 25 Νοεμβρίου 1998)


Ξεπερνώντας το εμπόδιο της Ανόρθωσης στα προκριματικά, η πρεμιέρα ενός ακόμα ομίλου για τους Πειραιώτες επεφύλασσε μια νέα συνάντηση με την τότε πρωταθλήτρια Πορτογαλίας. Παρότι η Πόρτο είχε το πάνω χέρι στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού (με Ζάχοβιτς στο 64ο και Ζαρντέλ στο 85ο λεπτό), ο Ολυμπιακός κατάφερε στο τέλος να κλέψει την ισοπαλία με γκολ των Γιαννακόπουλου (87’) και Γκόγκιτς (90’). Μετά τις νίκες με Κρόασια Ζάγκρεμπ και Άγιαξ, ήρθε και μια ακόμα κόντρα στους Πορτογάλους, με 2-1 (Γκόγκιτς 18’, Τζόρτζεβιτς 55’ – Ζάχοβιτς 76’). Έτσι, η ομάδα του Πειραιά έφτασε τους 10 βαθμούς και πέρασε για πρώτη φορά ως 1η από όμιλο Τσάμπιονς Λιγκ, αντιμετωπίζοντας στα νοκ-αουτ τη Γιουβέντους που τον απέκλεισε.

Πόρτο – Ολυμπιακός (21 Σεπτεμβρίου και 3 Νοεμβρίου 1999)

inner

Τρίτη σερί συμμετοχή στους «σεντονάτους» ομίλους, τρίτη σερί αντάμωση με την ομάδα του Οπόρτο για τους Πειραιώτες. Αντιμέτωποι στην 2η αγωνιστική, αυτή τη φορά η Πόρτο δεν την ... πάτησε, νικώντας με 2-0 (Εσκερντίνια 6’, Ζαρντέλ 47’) τον Ολυμπιακό. Η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς τότε απάντησε στην ήττα της Πορτογαλίας με νίκη στο ΟΑΚΑ (1-0, με Γιαννακόπουλο στο 56ο λεπτό), στο τελευταίο παιχνίδι του 5ου γκρουπ. Η συγκεκριμένη ήττα πάντως δεν επηρέασε τους «δράκους», καθώς κατάφεραν να προκριθούν - μαζί με τη Ρεάλ Μαδρίτης - στην επόμενη φάση της διοργάνωσης (τότε τα νοκ-αουτ περιλάμβαναν 8 και όχι 16 ομάδες, όπως συμβαίνει σήμερα), ενώ ο Ολυμπιακός συνέχισε στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

Ολυμπιακός – Μπενφίκα (27 Νοεμβρίου 2008)

inner

Μετά από 25 χρόνια, οι «αετοί της Λισσαβόνας» ξαναβρέθηκαν στο δρόμο των Πειραιωτών στα ευρωπαϊκά κύπελλα. Σε μια μαγική βραδιά, οι πρωταθλητές Ελλάδος έκαναν μια εξαιρετική εμφάνιση, όπως άλλωστε αποδείκνυε και το τελικό 5-1, όπου ξεχώρισαν οι … λάτιν του Ολυμπιακού (Γκαλέτι 1’, Πατσατζόγλου 17’, Ντιόγκο 24’, 57’, Μπελούτσι 44’ – Νταβίντ Λουίζ 33’). Με απολογισμό στον εν λόγω όμιλο δυο νίκες (ακολούθησε μια ακόμα κόντρα στη Χέρτα Βερολίνου) και δυο ήττες (απέναντι σε Γαλατασαράι και Μέταλιστ), η ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε τότε προκρίθηκε ως 3η, στην τελευταία σεζόν της διοργάνωσης ως Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, καθώς από τη νέα χρονιά θα μετονομαζόταν σε Γιουρόπα Λιγκ και θα άλλαζε πλήρως φορμάτ.

Μπενφίκα – Ολυμπιακός (23 Οκτωβρίου και 5 Νοεμβρίου 2013)

inner

Για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ αυτή τη φορά, Μπενφίκα και Ολυμπιακός δίναν εκείνη τη χρονιά «μάχη» ουσιαστικά για τη 2η θέση, αφού ήταν σχεδόν απίθανο να χάσει την πρωτιά η Παρί Σεν Ζερμέν (τον όμιλο συμπλήρωνε η Άντερλεχτ). Στις 23 Oκτωβρίου, σε ένα βροχερό βράδυ στη Λισσαβόνα, οι Ερυθρόλευκοι λίγο απείχαν από μια μεγάλη νίκη, όμως το γκολ του Ντομίνγκες (28’) ισοφάρισε στο 83ο λεπτό ο Καρντόζο. Δυο εβδομάδες μετά, η κεφαλιά του Κώστα Μανωλά από νωρίς (14') θα έδινε στον Ολυμπιακό τη νίκη, η οποία ωστόσο ήρθε αρκετά δύσκολα και αφού οι Λουζιτανοί πίεζαν πολύ στο τελευταίο μισάωρο. Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα ήταν στο τέλος των ομίλων καθοριστικό για τους Πειραιώτες, οι οποίο ισοβάθμησαν στους 10 βαθμούς με τη Μπενφίκα και πήραν αυτοί την πρόκριση για τους '16'.

Επιμέλεια: Χρήστος Γραβιάς

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x