sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Μπόμπι Ρόμπσον: Δέκα χρόνια χωρίς τον Sir του αγγλικού ποδοσφαίρου

Συμπληρώθηκαν 10 ολόκληρα χρόνια χωρίς τον σπουδαίο Μπόμπι Ρόμπσον, τον άνθρωπο που άλλαξε με ουσιαστικό τρόπο το αγγλικό ποδόσφαιρο.

Ο -γεννημένος στις 18 Φεβρουαρίου 1933- Μπόμπι Ρόμπσον ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα στα 17 του χρόνια και από νωρίς άφησε το δικό στίγμα σε ομάδες όπως η Φούλαμ και η Γουέστ Μπρομ.

Ως ποδοσφαιριστής, είχε 20 συμμετοχές στην εθνική Αγγλίας και ήταν παρών σε 2 Παγκόσμια Κύπελλα (1958, 1962), ενώ αγάπησε αρκετά τη «στρογγυλή θεά» και είχε αποφασίσει ότι θα αλλάξει τα πάντα στον τρόπο που θα παίζεται τα επόμενα χρόνια.

Ξεκίνησε την προπονητική το 1968 και πέρασε από τον πάγκο της Φούλαμ, της Ίπσουιτς, της εθνικής Αγγλίας, της Αϊντχόφεν, της Σπόρτινγκ Λισσαβόνας, της Πόρτο, της Μπαρτσελόνα και φυσικά της Νιούκαστλ.

Δεν ήταν ένας απλός προπονητής, οι ιδέες του ήταν πρωτοποριακές και βοήθησε στην εξέλιξη αρκετών ποδοσφαιριστών.

Το 1991 διαγνώστηκε με καρκίνο. Παρ' όλα αυτά, με το πάθος που είχε για το ποδόσφαιρο, προσπαθούσε να ξεγελάσει το θάνατο.

Του ξέφευγε κάθε φορά...

Ήταν ένας κύριος του αθλητισμού και λατρεύτηκε από τον κόσμο! Στην Μπαρτσελόνα πήρε τον Ρονάλντο και ανέδειξε το πλούσιο ταλέντο του Βραζιλιάνου επιθετικού.

inner

Πήρε στο πλάι του τον -άγνωστο τότε- Ζοσέ Μουρίνιο, του έμαθε όσα γνωρίζει και γι' αυτό θεωρείται σήμερα ο «Special One»!

Το 2002 έλαβε την ύψιστη τιμή, καθώς χρίστηκε Ιππότης από τη Βασίλισσα της Αγγλίας για την προσφορά του στο ποδόσφαιρο.

Τον Μάρτιο του 2008 έφτιαξε το Ίδρυμα «Bobby Robson», που είχε σκοπό να βοηθήσει τους ανθρώπους που έχουν διαγνωστεί από την επάρατη νόσο.

Την τελευταία του εμφάνιση την έκανε στις 26 Ιουλίου του 2009, σε έναν αγώνα ανάμεσα σε Άγγλους και Γερμανούς παίκτες για φιλανθρωπικό σκοπό.

inner

Πέντε ημέρες μετά αφήνει τη τελευταία του πνοή, σκορπίζοντας θλίψη σε όλο τον κόσμο, στους οπαδούς, στους ποδοσφαιριστές, ακόμη και στους αντιπάλους.

«Η κατάστασή μου περιγράφεται ως στατική και δεν έχει αλλάξει από την τελευταία μου χημειοθεραπεία. Θα πεθάνω αργά ή γρήγορα. Αλλά και πάλι, όλοι θα φύγουν κάποια στιγμή. Προσωπικά, έχω απολαύσει κάθε λεπτό της ζωής μου», είπε σε μία από τις τελευταίες του δηλώσεις...
Επιμέλεια: Αναστασία Βοσνάκη

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x