Παλαιότερες

Ενας «Αμπράμοβιτς» για τους «κανονιέρηδες»; (SportDay / Χρίστος Χαραλαμπόπουλος)

Ομόνος πονοκέφαλος που έδειχνε, μέχρι προχθές, να έχει το διοικητικό συμβούλιο της Αρσεναλ ήταν το νέο συμβόλαιο του ανθρώπου που μεταμόρφωσε την τελευταία δεκαετία την ομάδα του Β. Λονδίνου. Του Αρσέν Βενγκέρ. Από την Πέμπτη το απόγευμα, όμως, οι διοικούντες τους «κανονιέρηδες» αρχίζουν να βλέπουν ότι ζωντανεύει ο μεγαλύτερος φόβος τους. Να περάσει η ιδιοκτησία της ομάδας σε «ξένα» χέρια.

Είναι γνωστό ότι ο Αμερικανός πολυεκατομμυριούχος Σταν Κρένκε, που έχει ήδη το 12,75% των μετοχών του συλλόγου, θέλει να αποκτήσει τον έλεγχο της ομάδας. Στον ορίζοντα, από την Πέμπτη, προέκυψε ένας ακόμα μνηστήρας. Ο Ουζμπέκος «βασιλιάς του χάλυβα» Αλισερ Ουσμάνοφ. Ο Ουσμάνοφ απέκτησε, αντί του ποσού των 112,5 εκατ. ευρώ, το 14,58% των μετοχών της Αρσεναλ από τον αποχωρήσαντα πρώην αντιπρόεδρο του συλλόγου, τον Ντέιβιντ Ντέιν. Ο Ντέιν, που είχε φέρει τον Κρένκε στην Αρσεναλ τον οποίο και στήριζε στην προσπάθειά του να αποκτήσει τον αγγλικό σύλλογο, είχε διαφωνήσει με τους υπόλοιπους μετόχους στο ζήτημα της πώλησης του συλλόγου και αποχώρησε.

Τώρα, την πλειοψηφία των μετοχών διαθέτουν ο πρόεδρος Πίτερ Χίλγουντ και ο μεγαλομέτοχος Ντάνι Φίντζμαν, που αντιτίθενται στο ενδεχόμενο πώλησης του συλλόγου. Θυμίζω ότι με βάση τους νόμους που ισχύουν στο αγγλικό χρηματιστήριο, αν κάποιος αποκτήσει το 30% των μετοχών ενός συλλόγου, είναι υποχρεωμένος να καταθέσει προσφορά σε όλους τους υπόλοιπους μετόχους για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών.

Ο αγώνας, λοιπόν, που δίνουν οι άνθρωποι της Αρσεναλ είναι να μην μπορέσει ο Κρένκε ή οποιοσδήποτε άλλος να αποκτήσει το 30% των μετοχών της ομάδας, που αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν πολύ μικρή διασπορά, δηλαδή βρίσκονται στα χέρια λίγων ανθρώπων.

Ανθρωποι του λονδρέζικου χρηματιστηρίου που γνωρίζουν καλά τα πράγματα εδώ και καιρό υποστήριζαν ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπήρχαν εξελίξεις στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της Αρσεναλ. Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι οι θέσεις του Φίντζμαν δεν θα πρέπει να θεωρούνται και τόσο σταθερές, αφού με βάση τις διατάξεις του χρηματιστηρίου, όταν ένας μέτοχος έχει πάνω από το 25% των μετοχών, μπορεί να θέσει βέτο σε οποιαδήποτε πρόταση εξαγοράς. Ο Φίντζμαν πριν από μερικούς μήνες πούλησε το 1% των μετοχών του, απεμπολώντας, ουσιαστικά, το δικαίωμά του, γεγονός που σημαίνει ότι ίσως και να ενεργούσε σε συμφωνία με κάποιον πιθανό αγοραστή.

Η ανησυχία των ανθρώπων της Αρσεναλ, μετά την ανακοίνωση της αγοράς του ποσοστού του Ντέιν από τον Ουσμάνοφ, οφείλεται στην υποψία ότι ο Ουζμπέκος ενεργεί για λογαριασμό του Κρένκε. Αλλωστε, η εξαγορά του ποσοστού του Ντέιν έγινε από μία επενδυτική εταιρεία που ονομάζεται Red & White και ανήκει στον Ουσμάνοφ και τον συνεταίρο του, επιχειρηματία Φαράντ Μοσίρι.

Ο Ουσμάνοφ, που έχει ήδη μία από τις σουίτες του Emirates, δεν έκανε καμία δήλωση, σε αντίθεση με τον Ντέιν, που ισχυρίστηκε χθες ότι εκείνο που τον ενδιαφέρει είναι το καλό του συλλόγου, ο οποίος για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του έντονου ανταγωνισμού στην Αγγλία αλλά και στην Ευρώπη χρειάζεται τη βοήθεια νέων και ισχυρών επενδυτών. Δεν ξέρω για το καλό της Αρσεναλ, αλλά η συναλλαγή αυτή ήταν για το καλό του Ντέιν, που είχε αγοράσει τις μετοχές του 450 χιλιάδες ευρώ το 1993.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x