Αν εγκριθούν τα πλάνα του Μισέλ Πλατινί, θα ισχύσουν για την τριετία 2009 - 2012 και θα φέρουν τα πάνω κάτω και στο ελληνικό ποδόσφαιρο – Τι αλλάζει σε Τσάμπιονς Λιγκ και ΟΥΕΦΑ
Η ολοκληρωμένη πρόταση για τις αλλαγές και στα δύο ευρωπαϊκά Κύπελλα πρόκειται να συζητηθεί διεξοδικά τις επόμενες εβδομάδες και η τελική απόφαση δεν θα ληφθεί στη σύνοδο της Κωνσταντινούπολης στις 27 Σεπτεμβρίου, αλλά -όπως αναφέραμε χθες- μάλλον τον Νοέμβριο.
Και αυτό διότι ο Μισέλ Πλατινί θέλει παραπάνω χρόνο για να μπορέσει να πείσει την εκτελεστική επιτροπή για τη χρησιμότητα των αλλαγών και να περιορίσει τις πιθανότητες για μία ήττα που θα είναι καταστροφική.
Το σχέδιο των αλλαγών, που θα ισχύσει για την τριετία 2009-2012, αν εγκριθεί, φέρνει τα πάνω κάτω και στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Θετικά για το Τσάμπιονς Λιγκ, στο οποίο μας ανοίγει ένα παραθυράκι για να συνεχίσουμε να δίνουμε το «παρών», αλλά αρνητικά για το ΟΥΕΦΑ, στο οποίο θα πρέπει να δίνουν αληθινό αγώνα οι εκπρόσωποί μας για να φτάνουν στους ομίλους. Τα πλήρη στοιχεία της πρότασης που έχει ήδη εκπονηθεί αναλυτικά ανά διοργάνωση είναι τα παρακάτω:
Τι αλλάζει στο Τσάμπιονς Λιγκ
Είκοσι δύο ομάδες (6 περισσότερες από ό,τι σήμερα, δηλαδή) από τις δώδεκα πρώτες χώρες της βαθμολογίας (θέσεις «1-12») μαζί με την κάτοχο του τροπαίου θα μετέχουν αυτόματα στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.
Αν η πρωταθλήτρια Ευρώπης έχει ήδη εξασφαλίσει από το πρωτάθλημα την αυτόματη συμμετοχή της, τότε ο σύλλογος που τερμάτισε στην πρώτη θέση του πρωταθλήματος της χώρας που βρίσκεται στη 13η θέση θα παίρνει το εισιτήριο.
Η προκριματική φάση χωρίζεται σε δύο κατηγορίες. Στην πρώτη, η οποία αφορά τις πρωταθλήτριες, μετέχουν 40 ομάδες (από τις χώρες των θέσεων 13 ως 52) και μέσω τριών προκριματικών γύρων 6 σύλλογοι θα πάρουν το εισιτήριο για τους ομίλους. Αυτό δίνει στον Πλατινί την κάλυψη ότι υλοποιεί μία από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του για ευρύτερη συμμετοχή πρωταθλητών από τα μικρότερα κράτη. Οι ηττημένοι από τον δεύτερο και τον τρίτο γύρο θα πάρουν μέρος στον πρώτο γύρο και στη φάση των ομίλων του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ αντίστοιχα.
Στη δεύτερη κατηγορία, η οποία αφορά τις κυπελλούχους, θα μετέχουν 16 ομάδες (από τις χώρες 1-16) και μέσω δύο προκριματικών γύρων τέσσερις σύλλογοι θα προκριθούν στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Στην περίπτωση που μία κυπελλούχος έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή της χάρη στη θέση της στο πρωτάθλημα, τότε δικαίωμα συμμετοχής δεν αποκτά ο φιναλίστ, αλλά η αμέσως επόμενη ομάδα της βαθμολογίας. Και σε αυτή την κατηγορία οι ηττημένοι των δύο γύρων θα πάρουν μέρος στον πρώτο γύρο και στη φάση των ομίλων του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ αντίστοιχα.
Τι αλλάζει στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ
Για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, οι αλλαγές θα φέρουν 48 ομάδες στη φάση των ομίλων, οι οποίες θα χωριστούν σε 12 γκρουπ των τεσσάρων και οι αγώνες θα διεξάγονται πλέον από τον Σεπτέμβριο. Θα είναι πιο ορθολογικό το σύστημα, μια και όλες οι ομάδες θα παίζουν μέσα-έξω μεταξύ τους και δεν θα υπάρχει το περίεργο τωρινό σύστημα. Οι δυο πρώτοι του κάθε ομίλου θα προκρίνονται στον νοκ αουτ γύρο των 32, συνολικά δηλαδή 24 συν τους οκτώ που θα προέρχονται από το Τσάμπιονς Λιγκ, όπως τώρα. Καμία ομάδα δεν μετέχει αυτόματα στους ομίλους παρά μόνο η κάτοχος του τροπαίου (εάν παίρνει μέρος). Οι δέκα ομάδες (από τις 48) θα προέρχονται από την προκριματική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ και οι υπόλοιπες 37 από το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Στην περίπτωση που η κάτοχος του ΟΥΕΦΑ αγωνίζεται στο Τσάμπιονς Λιγκ, τότε μία ακόμα ομάδα από τα προκριματικά του ΟΥΕΦΑ θα πάρει το εισιτήριο για τους ομίλους.
Στον πρώτο προκριματικό γύρο θα μετέχουν 88 σύλλογοι από τις χώρες που βρίσκονται στις θέσεις 7 ως και 53 της βαθμολογίας και τρεις ομάδες από την κατάταξη του fair play. Στον δεύτερο γύρο θα βρίσκονται 72 ομάδες, μεταξύ των οποίων 28 από τις χώρες που βρίσκονται από την πρώτη ως την 26η θέση και 44 που θα προκριθούν από τον πρώτο προκριματικό.
Στον πρώτο κυρίως προκριματικό γύρο που θα διεξάγεται Αύγουστο (αντί Σεπτέμβριο), θα βρεθούν 74 σύλλογοι (έξι λιγότεροι από ό,τι σήμερα). Οι 18 ομάδες θα προέρχονται από τις δώδεκα πρώτες χώρες της βαθμολογίας, άλλες 20 από τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ και άλλες 36 από τον δεύτερο προκριματικό γύρο του ΟΥΕΦΑ.
Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα
Η Ελλάδα, η οποία τώρα βρίσκεται στη 18η θέση της γενικής κατάταξης, αν δεν καταφέρει φέτος να πλασαριστεί τουλάχιστον στη 16η θέση, θα μετέχει μόνο με τέσσερις ομάδες στα ευρωπαϊκά Κύπελλα, αλλά με τον δευτεραθλητή και τον τρίτο της βαθμολογίας να αγωνίζονται στον πρώτο προκριματικό γύρο του ΟΥΕΦΑ την ώρα που ο κυπελλούχος θα μπαίνει στη διοργάνωση από τον δεύτερο προκριματικό γύρο. Αν είμαστε πάνω από τη 16η θέση, τότε θα έχουμε μία ακόμα ομάδα, την τέταρτη της βαθμολογίας, που θα αγωνίζεται από την αρχή και ο δευτεραθλητής θα μπαίνει στη μάχη από τον δεύτερο γύρο.
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.