Παλαιότερες

Γιατί ανέχεται η Σούπερ Λίγκα την ΕΠΟ; (SportDay / Νίκος Κούλης)

Σε λίγες ημέρες ξεκινά το δεύτερο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας. Το νέο πρωτάθλημα έχει στοιχεία που θα γεννούσαν αισιοδοξία για ένα καλύτερο θέαμα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Γεωγραφικά οι ομάδες είναι διάσπαρτες ευρύτερα, μειώνοντας έτσι την κυριαρχία του λεκανοπεδίου, άρα και το πλεονέκτημα που έχουν οι ομάδες του κέντρου. Οι ομάδες ξόδεψαν σημαντικά ποσά σε μεταγραφές και εμφανίζονται ενισχυμένες. Επιπρόσθετα και οι τρεις μεγάλοι έδειξαν τουλάχιστον στα φιλικά παιχνίδια μια διάθεση να χρησιμοποιήσουν επιτέλους μικρούς σε ηλικία παίκτες. Ο ΠΑΟΚ φαίνεται να αρχίζει να βρίσκει τον δρόμο του, ο Αρης δείχνει έτοιμος να παρουσιάσει πάλι την περσινή εξαιρετική εικόνα.
Φοβούμαι όμως ότι όλα αυτά κινδυνεύουν να επισκιαστούν από το μόνιμο καρκίνωμα των τελευταίων χρόνων: την κακή και αναξιόπιστη στο ευρύ κοινό διαιτησία.

Η ύπαρξη μιας αξιόπιστης και ανεπηρέαστης διαιτησίας είναι αυτονόητη και βασική προϋπόθεση για τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος. Το ότι υπάρχει ερώτημα για την αμερόληπτη εκτέλεση του έργου των διαιτητών, πολλώ δε μάλλον η πεποίθηση στο πλατύ κοινό ότι νοσεί σοβαρά, είναι δείγμα της τριτοκοσμικής κατάστασης στην οποία η σημερινή διοίκηση της ΕΠΟ έχει οδηγήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι τόσο άρρωστο όσο θα ήταν αν το βασικό θέμα στις ερχόμενες εκλογές ήταν το αν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι κλέψουν στην καταμέτρηση των ψήφων και αλλοιώσουν το αποτέλεσμα των εκλογών.

Για να αντιμετωπίσει αυτό το μακροχρόνιο πλέον πρόβλημα, θύμα του οποίου είναι κυρίως η αξιοπιστία του πρωταθλήματος, η Σούπερ Λίγκα αποφάσισε το καλοκαίρι να κάνει το αυτονόητο: να απαιτήσει μια διασφάλιση ότι οι διαιτητές θα κάνουν τη δουλειά τους στοιχειωδώς καλά και ανεπηρέαστα από παρεμβάσεις. Εκανε όμως το μεγάλο λάθος τακτικής. Αντί να θέσει ξεκάθαρα τις απαιτήσεις της και αν δεν συμφωνήσει η ΕΠΟ να την καταστήσει μοναδικό υπόλογο στο κοινό, προσπάθησε να διαπραγματευθεί με την ΕΠΟ. Η συμφωνία που τελικά έγινε, άφηνε και πάλι τον έλεγχο της διαιτησίας στην ΕΠΟ. Εδινε όμως το δικαίωμα στη Σούπερ Λίγκα να έχει τον έλεγχο της επιλογής των παρατηρητών διαιτησίας και την ευθύνη τιμωρίας αυτών που σκανδαλωδώς αποτυγχάνουν στο έργο τους.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας η Σούπερ Λίγκα επέλεξε έναν τίμιο και πεπειραμένο τέως διαιτητή, τον κ. Μπίκα, και ήλπιζε σε μια αλλαγή συμπεριφοράς. Πριν αλέκτορα φωνήσαι, η ΕΠΟ παραβίασε τη συμφωνία. Επέλεξε μόνη της τους παρατηρητές (άκουσα ότι για να περάσει ξεκάθαρα το μήνυμά της ούτε καν κάλεσε τον κ. Μπίκα στη συνεδρίαση) και έδωσε σ' ένα άλλο πρόσωπο την ευθύνη της τιμωρίας αυτών που δεν κάνουν τη δουλειά τους. Για να συμπληρώσει δε την εικόνα, αύξησε το όριο ηλικίας των παρατηρητών στα 63, προφανώς για να βολέψουν πειθήνιους ημετέρους. Το μήνυμα προς όλους τους διαιτητές που θα κληθούν από μεθαύριο να εξασφαλίσουν τίμιους αγώνες είναι σαφές: «Εχετε όλοι σας ένα αφεντικό. Το αφεντικό είμαστε εμείς».

Το ερώτημα είναι γιατί η Σούπερ Λίγκα ανέχεται αυτή την κατάσταση. Σε αντίθεση με το παρελθόν, σήμερα ανάμεσα στα μέλη της υπάρχουν νέοι επιτυχημένοι επιχειρηματίες και αξιόλογοι άνθρωποι. Αυτοί οι άνθρωποι βάζουν χρήματα (δεν λέω επενδύουν, επειδή ελάχιστοι θα απολαύσουν επιστροφή του κεφαλαίου τους) και ξοδεύουν πολύ χρόνο για να μεγαλώσουν τις ομάδες τους και να προχωρήσουν μπροστά το απαξιωμένο ελληνικό ποδόσφαιρο. Γιατί ανέχονται αυτή η προσπάθειά τους να σαμποτάρεται από μια ομάδα ανθρώπων των οποίων μοναδικός στόχος είναι η διατήρηση της θέσης και της επιρροής τους;

Ειδικά όταν η ΕΠΟ του κ. Γκαγκάτση είναι ένας χάρτινος τίγρης. Δεν έχει καμία πολιτική υποστήριξη. Οι σχέσεις του με την κυβέρνηση είναι κακές. Κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν θυμάμαι να τον έχει ποτέ στηρίξει δημόσια. Ο ΟΠΑΠ, παραδοσιακός χορηγός του ελληνικού ποδοσφαίρου και βασικός χορηγός της Σούπερ Λίγκας, αντιμετωπίζεται εχθρικά από την ΕΠΟ, που προσπαθεί να δημιουργήσει μια εταιρεία ανταγωνιστική του βασικού χορηγού. Ο δε ελληνικός λαός βροντοφώναξε τη γνώμη του για τον κ. Γκαγκάτση στην περίφημη συγκέντρωση στο Καλλιμάρμαρο την ημέρα μετά το Euro, όπως όλοι θυμόμαστε.

Η αθέτηση της συμφωνίας από την ΕΠΟ δίνει την ευκαιρία στη Σούπερ Λίγκα να κάνει αυτό που θα έπρεπε να έχει κάνει μερικούς μήνες πριν. Να θέσει ξεκάθαρα τους ελάχιστους όρους καλής και ανεπηρέαστης διαιτησίας που απαιτεί. Αυτό θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει επιλογή της λίστας και συμφωνία στη διαδικασία κλήρωσης των διαιτητών (όλοι στην κληρωτίδα και όχι επιλογή τριών και άλλα τεχνάσματα που επιτρέπουν μαγειρέματα), επιλογή των παρατηρητών και έλεγχος αυτών που αποτυγχάνουν από ένα τίμιο, πεπειραμένο άτομο και, κυρίως, διασφάλιση των διαιτητών από επιρροές ώστε οι τίμιοι και ικανοί να κάνουν ελεύθερα τη δουλειά τους.

Αν η διοίκηση της ΕΠΟ τα αρνηθεί, τότε η Σούπερ Λίγκα θα πρέπει να θέσει την ΕΠΟ προ των ευθυνών της, να εξηγήσει δημόσια τη διαφωνία της με τη διοίκηση της ΕΠΟ και να κάνει σαφές σε κάθε φίλαθλο ότι ο υπαίτιος για την εικόνα της διαιτησίας έχει όνομα και επίθετο. Οπως δείχνει η έρευνα αγοράς που η ίδια δημοσίευσε, σε αυτόν τον αγώνα η Σούπερ Λίγκα θα έχει την ενθουσιώδη συμπαράσταση της συντριπτικής πλειονότητας των φιλάθλων.

• Ο κ. Νίκος Κούλης είναι οικονομολόγος και κατέχει τη θέση του β' αντιπροέδρου στην ΠΑΕ ΑΕΚ, της οποίας είναι μέτοχος. Στο άρθρο εκφράζει τις προσωπικές απόψεις του.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x