sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Οι 15 που ξεχωρίσαμε στο Παγκόσμιο U-20!

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων κάτω των 20 ετών μας έδωσε την ευκαιρία να μάθουμε και να πάρουμε μια πρώτη γεύση από κάποια μεγάλα αστέρια που θα μας απασχολήσουν τα επόμενα χρόνια. Το www.sport-fm.gr σας παρουσιάζει δεκαπέντε από τους παίκτες που έκαναν αίσθηση κι ελπίζουμε να τους απολαύσουμε προσεχώς.

Γράφει ο Κώστας Μιαούλης


Σέρχιο Αγκουέρο (ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ):

Μια ομάδα μόνος του, ο «άσος» της Ατλέτικο Μαδρίτης, αποτέλεσε το πιο λαμπρό αστέρι της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας Αργεντινής. Το να ποντάριζες πάνω του ότι θα σαρώσει όλους τους ατομικούς τίτλους, όπως και το έπραξε, ήταν κάτι παραπάνω από στάνταρ. Τα έξι τέρματα και οι τρεις ασίστ που σημείωσε στη διοργάνωση του Καναδά τού χάρισαν τον τίτλο του πρώτου σκόρερ και του καλύτερου παίκτης της διοργάνωσης. Μόλις τελείωσε ο τελικός και οι απονομές, οι πρώτες του επιθυμίες ήταν να μοιραστεί τη χαρά με τους γονείς του και τις εμπειρίες του μαζί με τον καλό του φίλο, Λιονέλ Μέσι. Μια μεγάλη καριέρα τώρα αρχίζει για τον Αγκουέρο, που ήταν ο πρώτος ανάμεσα σε άλλη μια χαρισματική φουρνιά της Αργεντινής και είναι βέβαιο πως θα τον δούμε σύντομα με τη φανέλα των Ανδρών.

Μαουρίτσιο Ίσλα (ΧΙΛΗ):

Μπορεί το βαρύ χαρτί στο ρόστερ των Χιλιανών να ήταν στη θεωρία ο Αρτούρο Βιντάλ, που πρόσφατα πήρε μεταγραφή στη Λεβερκούζεν, όμως εκείνος που έκλεψε τις εντυπώσεις ήταν ο 19χρονος άσος της Κατόλικα. Ο Ίσλα, ο οποίος φορούσε και το περιβραχιόνιο του αρχηγού, αποτέλεσε τον κινητήριο μοχλό στη μεσαία γραμμή των Χιλιανών και είχε έναν πολυσύνθετο ρόλο, μια και ήταν και κόφτης και δημιουργός, ακόμα και εκτελεστής. Πραγματοποίησε το καλύτερο παιχνίδι του στο ματς με τη Νιγηρία για τα προημιτελικά, όπου σημείωσε δύο τέρματα. Καλός τόσο ανασταλτικά όσο και δημιουργικά, θεωρώ ότι ήταν ο κορυφαίος, σε μια ομάδα με πλούσιο ταλέντο και πολλά προσόντα. Δίχως καμία λογική, ο προπονητής του τον άφησε εκτός στο ματς με την Αργεντινή στον ημιτελικό και η Χιλή το πλήρωσε ακριβά. Όταν τον έβαλε στο 59’, ήταν ήδη αργά.

Τζιοβάνι Ντος Σάντος (ΜΕΞΙΚΟ)

Ο Ροναλντίνιο έχει μιλήσει με τα πλέον κολακευτικά λόγια για τον νεαρό «άσο» των νέων της Μπαρτσελόνα, αφού κατ' επανάληψη έχει δηλώσει θαυμαστής των προσόντων του. Οι άνθρωποι του Άρη επιθυμούσαν διακαώς να τον πάρουν δανεικό από την Μπαρτσελόνα, αλλά μετά από τέτοιο τουρνουά που έκανε ο 18χρονος, είναι εξαιρετικά δύσκολο. Μετά τη μεγάλη διάκριση πριν από δύο χρόνια στο Περού με την ομάδα κάτω των 17 ετών και την κατάκτηση εκείνου του τίτλου, ο Ντος Σάντος απέδειξε και στα γήπεδα του Καναδά πως πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή για τον οποίο θα μιλάμε πολύ τα επόμενα χρόνια. Σε τέσσερα παιχνίδια στα οποία αγωνίστηκε σημείωσε τρία γκολ, αλλά το πρώτο του, αυτό με το οποίο άνοιξε λογαριασμό στο ματς με την Γκάμπια, ήταν ένα από τα καλύτερα του τουρνουά. Ήταν ανώτερος από το έτερο μεγάλο αστέρι των Μεξικανών, τον Βέλα, που ανήκει στην Άρσεναλ, αλλά επειδή δεν μπορούσε να βγάλει άδεια εργασίας, έχει δοθεί δανεικός στη Σαλαμάνκα.

Άνχελ Ντι Μαρία (ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ):

Ο πολύτιμος αρωγός του Σέρχιο Αγκουέρο, κυρίως στα νοκ-άουτ παιχνίδια, ήταν ο Άνχελ Ντι Μαρία. Παίζοντας κάτι σαν ενδιάμεσος στα πέντε ματς που αγωνίστηκε και με περιορισμένα λεπτά συμμετοχής, τα τρία γκολ και οι δύο ασίστ στα 255 λεπτά συμμετοχής αναδεικνύουν τη χρησιμότητά του. Στα νοκ-άουτ ματς, πλην του τελικού, εκτόπισε από την ενδεκάδα τον Ζάρατε και δικαίωσε τον Τοκάλι. Ένας παίκτης που ξέρει να πασάρει και να σκοράρει, έχει ξεκινήσει από τη Ροζάριο και έκανε το μεγάλο άλμα για την Ευρώπη πριν από λίγες ημέρες, μια και τον απέκτησε η Μπενφίκα, κερδίζοντας μάλιστα την μάχη από άλλες ομάδες που τον είχαν στο στόχαστρό τους, όπως η Άρσεναλ.


Έβερ Μαξιμιλιάνο Μπανέγκα (ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ):

Μπορεί ο κόσμος να στάθηκε στα άλλα αστέρια της Αργεντινής, αλλά το «πιτ-μπουλ» στον χώρο του κέντρου για την Πρωταθλήτρια Κόσμου κάτω των 20 ετών, ήταν ο νεαρός άσος της Μπόκα, που χρησιμοποιήθηκε σε αρκετά ματς από την ομάδα του στο προηγούμενο Κόπα Λιμπερταδόρες. Ο δεξιοπόδαρος νεαρός που έκλεισε στο τέλος Ιουνίου τα 19 του χρόνια συνέθεσε με τον Ιάκομπ ένα εξαιρετικό δίδυμο αμυντικών χαφ, που πραγματικά αποτελούσε έναν κυματοθραύστη για τις αντίπαλες επιθέσεις. Το γεγονός ότι ήταν ένας από τους έξι που είχαν πάνω από 600 λεπτά συμμετοχής, αλλά και η δεύτερη θέση στις ασίστ για την ομάδα του πίσω από τον Αγκουέρο, αποδεικνύουν ότι αποτέλεσε έναν βασικότατο συντελεστή.


Αμαράλ (ΒΡΑΖΙΛΙΑ)

Ο δεξιός οπισθοφύλακας της Παλμέιρας ήταν από τους λίγους που ξεχώρισαν από την εθνική Βραζιλίας, σε αντίθεση με τον Πάτο, από τον οποίο περίμεναν πολλά οι ειδικοί, αλλά κινήθηκε σε ρηχά νερά. Σύγχρονο μπακ-χαφ, με καλές προωθήσεις, αλλά και σωστός στα ανασταλτικά καθήκοντα, έκανε ένα καλό τουρνουά και ήταν από τους λίγους που μπόρεσαν να ξεχωρίσουν από τη «σελεσάο». Τα επόμενα χρόνια σίγουρα θα αποτελέσει στόχο κάποιων μεγάλων ομάδων και θα κάνει το πέρασμα για την Ευρώπη.


Τσουκβούμα Ακαμπουέζε (ΝΙΓΗΡΙΑ):

Τον περασμένο Μάιο έκλεισε τα 18 ο μέσος της Κβάρα Γιουνάιτεντ, που ήταν εκ των κορυφαίων της Νιγηρίας σε αυτό το Παγκόσμιο του Καναδά. Ένας αριστεροπόδαρος που παίζει αρκετά στην αντίθετη πλευρά, δηλαδή στα δεξιά και όταν συγκλίνει το πόδι του αποτελεί φονικό όπλο. Ατράνταχτη απόδειξη το γκολ που σημείωσε κόντρα στη Ζάμπια και άνοιξε τον δρόμο στη Νιγηρία για την είσοδο στα προημιτελικά. Το πολύ καλό πόδι και η τεχνική του κατάρτιση είναι εξαιρετικά για την ηλικία του, αλλά σίγουρα θα πρέπει να γίνει περισσότερο ομαδικός.


Γιαν Σίμουνεκ (ΤΣΕΧΙΑ):

Ένας από τους παίκτες της Τσεχίας που ξεχώρισαν ήταν ο Γιαν Σίμουνεκ. Ένας στόπερ με δυσανάλογο ύψος για τα κιλά που έχει (είναι 1.84 και μόλις 65 κιλά), ήταν ίσως ο κορυφαίος από την εξαιρετική άμυνας της Τσεχίας, που άλλωστε βασίστηκε στην ανασταλτική της λειτουργία για να φτάσει μέχρι τον τελικό. Αγωνίστηκε και στα επτά παιχνίδια, με συνολική συμμετοχή στα 690 λεπτά, αφού η ομάδα του έπαιξε δύο φορές παράταση.

Έντισον Καβάνι (ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ):

Ο επιθετικός της Ουρουγουάης, που έχει πάρει ήδη μεταγραφή για την Παλέρμο, παίζει στη θέση του επιθετικού και άφησε καλές εντυπώσεις.. Τον περασμένο Ιανουάριο η ιταλική ομάδα δαπάνησε 5.000.000 ευρώ για να τον αγοράσει από την Ντανούμπιο. Σε τέσσερα παιχνίδια σημείωσε δύο τέρματα και αποτέλεσε μαζί με τον Σουάρεζ ένα πολύ καλό δίδυμο. Με ύψος 1.88 θεωρείται ένας κλασσικός παίκτης περιοχής, αλλά το μεγάλο ύψος του δεν τον εμποδίζει από το να χειρίζεται πολύ καλά την μπάλα και να αποτελεί έναν πρώτης τάξεως εκτελεστή.

Φεντερίκο Φάτζιο (ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ):

Ο πανύψηλος «πύργος» στο κέντρο της άμυνας της Αργεντινής αποτέλεσε μια πλήρη δικαίωση για τη Σεβίλλη, που τον αγόρασε πριν από το τουρνουά. Έπαιξε και στα 630 λεπτά που αγωνίστηκε η ομάδα του στη διοργάνωση και δεν αντικαταστάθηκε ούτε λεπτό από τον Ούγκο Τοκάλι. Πάνω του στηρίχθηκε όλο το οικοδόμημα της άμυνας της Αργεντινής. Να φανταστεί κανείς ότι μέχρι τον χειμώνα αγωνιζόταν στη Φέρο Καρίλ Έστε και η ισπανική ομάδα τον αγόρασε με 800.000 ευρώ. Σύγχρονος σέντερ μπακ με καλή κίνηση και ταχύτητα, δεδομένου και του ύψους που έχει. Στα πολλά προσόντα του προσθέτουμε και το γεγονός ότι μπορεί ν’ αγωνιστεί και ως αμυντικός χαφ.


Φρέντι Άντου (Η.Π.Α):

Ο στράικερ του Σολτ Λέικ, με τρία γκολ και δύο ασίστ στο τουρνουά, διακρίθηκε ιδιαίτερα, όντας κι αυτός ένας από τους πρωταγωνιστές στην πορεία των Αμερικανών έως την οκτάδα, όπου αποκλείστηκαν από την Αυστρία στην παράταση. Ο Άντου μετράει ήδη συμμετοχή στην ομάδα των Ανδρών και ο εξτρέμ με τις ρίζες από την Γκάνα θεωρείται ίσως το πιο λαμπρό αστέρι αυτή τη στιγμή στην πατρίδα του. Μεγάλο του προσόν, η ταχύτητα σε συνδυασμό με την τεχνική, αλλά και η πολύ μεγάλη ικανότητά του στο πασάρισμα.


Ράντεκ Πετρ (ΤΣΕΧΙΑ)

Θύμισε σε πολλές στιγμές τον Πετρ Τσεχ, έκανε μία λάθος εκτίμηση στο σουτ του Ζάρατε, στον τελικό της διοργάνωσης, αλλά σίγουρα έχει όλο το μέλλον μπροστά του ο νεαρός τερματοφύλακας της Τσεχίας. Ουσιαστικά, ήταν πρωταγωνιστής της πορείας των Τσέχων με τις επεμβάσεις του στα πέναλτι με την Ιαπωνία και με την Ισπανία στη διαδικασία των πέναλτι. Άλλος ένας κλασσικός εκπρόσωπος της σχολής των Τσέχων τερματοφυλάκων, ο οποίος πιστεύω ότι σύντομα θα πάρει μεταγραφή από την Μπάνικ Οστράβα που τον έχει αυτή τη στιγμή στο δυναμικό της.

Χεράρ Πικέ (ΙΣΠΑΝΙΑ)

Ο κεντρικός αμυντικός της Σαραγόσα ήταν ίσως ο κορυφαίος για την Ισπανία, από την οποία είναι η αλήθεια πως περιμέναμε περισσότερα πράγματα σε αυτό το Παγκόσμιο Νέων. Ένας σύγχρονος σέντερ-μπακ, με μεγάλο ύψος (1.93), ικανότατος στο ψηλό παιχνίδι, έκανε συγκλονιστικά παιχνίδια στο τουρνουά. Ανίκητος στον αέρα, αλλά ικανός και στο χαμηλό παιχνίδι παρά το ύψος, έδειξε να έχει και πολλές σωστές τοποθετήσεις. Ξεχώρισε σε μία ομάδα που κάτω από φυσιολογικές συνθήκες θα περιμέναμε να ξεχωρίσει κάποιος από τη μεσαία γραμμή ή την επίθεση. Τα δικαιώματά του διατηρεί η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Λούμπος Καλούντα (ΤΣΕΧΙΑ):

Κλασσικός παίκτης που παίζει στην αριστερή γραμμή, με εξαιρετική τεχνική κατάρτιση, αφού τον βοηθά και η σωματική του διάπλαση (1.71-62 κιλά), ήταν ο πρώτος σκόρερ μαζί με τον Φένιν, με τρία γκολ για τη φιναλίστ του τελικού. Αγωνίζεται στην Μπρνο και αποτελεί ένα από τα μεγάλα ταλέντα για το ποδόσφαιρο της Τσεχίας. Σημείωσε ένα καταπληκτικό τέρμα στην αναμέτρηση με την Ισπανία, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι έχει τη δυνατότητα να εκτελεί και με τα δύο πόδια. Είναι 20 ετών και σίγουρα θα αποτελέσει στόχο κάποιων μεγάλων ομάδων τα επόμενα χρόνια.

Ντάνι Σζέτελα (Η.Π.Α):

Ο πολωνικής καταγωγής επιθετικός των Η.Π.Α αγωνίζεται στους Κολόμπους Κρου και έκανε μεγαλύτερη αίσθηση και από τον Άντου, που περίμεναν πολλοί να είναι το αστέρι για την αμερικανική ομάδα. Σημείωσε τρία γκολ σε πέντε παιχνίδια, έκανε μια καταπληκτική εμφάνιση στην αναμέτρηση με την Πολωνία, στην οποία οι Αμερικανοί συνέτριψαν 6-1 την αντίπαλό τους. Είναι δεινός σκόρερ, μια και έχει ποικιλία στο σκοράρισμά του και μπορεί να ξεχωρίσει τα επόμενα χρόνια.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x