sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Χρόνια πολλά Μπάγερν…

Εκατόν πέντε χρόνια ζωής συμπλήρωσε την Κυριακή η ομάδα του Μονάχου, που ιδρύθηκε το 1900 από τον Φραντς Τζον. Δέκα οκτώ πρωταθλήματα, έντεκα Κύπελλα, οκτώ Λιγκ Καπ Γερμανίας και 4 Κύπελλα Πρωταθλητριών, ένα Κυπελλούχων και ένα ΟΥΕΦΑ, ο απολογισμός τροπαίων που έχουν κατακτήσει μέχρι σήμερα οι Βαυαροί

Η γέννηση

Ήταν 27 Φεβρουαρίου του 1900 όταν ο Βερολινέζος Φραντς Γιόν ξεκίνησε τη δημιουργία της ομάδας που έμελλε να εξελιχθεί στον κορυφαίο σύλλογο της Γερμανίας και σε έναν εκ των καλύτερων της Ευρώπης. Ο πρώτος επίσημος αγώνας του συλλόγου χρονολογείται το 1907, όταν οι «Βαυαροί», στη νέα τους έδρας στη «Λέοπολντστρασε» συντρίβουν τη Βάκερ με 7-1. Ο πρώτος τίτλος έρχεται τρία χρόνια αργότερα, όταν η Μπάγερν αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στην Ανατολική Γερμανία, ενώ την ίδια χρονιά ο Μαξ Γκαμπλόνσκι γίνεται ο πρώτος παίκτης της ομάδας που γίνεται διεθνής. Στα επόμενα χρόνια η Μπάγερν αρχίζει να καθιερώνεται ως κορυφαία ομάδα του Μονάχου και το 1932 κατακτά το πρώτο της πρωτάθλημα νικώντας την Αϊντραχτ Φρανκφούρτης με 2-0.

Η πτώση λόγω Χίτλερ και η αναγέννηση

Φρένο στην καταξίωση της Μπάγερν στο γερμανικό και διεθνές προσκήνιο έβαλε ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος, που τελμάτωσε κάθε αθλητική δραστηριότητα. Μετά το τέλος του πολέμου, ο παγκόσμιος αθλητισμός χρειάστηκε αρκετό χρόνο για να ορθοποδήσει. Εννιά χρόνια μετά (1954) η Γερμανία κατακτά το Παγκόσμιο Κύπελλο νικώντας με 3-2 στην Ελβετία την ομάδα της Ουγγαρίας και δίνει το έναυσμα για την άνθιση του ποδοσφαίρου στη χώρα. Το 1957 η Μπάγερν κατακτά το πρώτο της Κύπελλο νικώντας τη Φορτούνα Ντίσελντορφ με 1-0 ενώπιον 42.000 θεατών. Στα επόμενα χρόνια η δυναμική της Μπάγερν συγκρατείται και δέχεται ισχυρότατο πλήγμα το 1963, όταν της απαγορεύεται η συμμετοχή στη νεοσύστατη Bundesliga.

Η χρυσή γενιά

Τα επόμενα χρόνια ωστόσο η Μπάγερν επιστρέφει και πάλι στο προσκήνιο καθοδηγούμενη από τον δικό της μαέστρο, Τσικ Τσαϊκόφσκι και με σολίστ παίκτες όπως ο Φραντς Μπεκενμπάουερ, ο Σεπ Μάιερ και ο Γκερντ Μύλερ. Το 1966 οι Βαυαροί τερματίζουν στην τρίτη θέση του πρωταθλήματος, με τους Μπεκενμπάουερ και Μάιερ να κερδίζουν μια θέση στην εθνική Γερμανίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966, στον τελικό του οποίου έχασαν από την οικοδέσποινα Αγγλία με 1-0. Την ίδια χρονιά η Μπάγερν κατακτά το δεύτερό της Κύπελλο με νίκη 4-2 επί της Μάιντεριχερ.

Η ώρα της Ευρώπης

Το 1967 η Μπάγερν φτάνει στην πρώτη της κατάκτηση ευρωπαϊκού τίτλου νικώντας στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων τους Ρέιντζερς της Γλασκόβης με 1-0 χάρη σε γκολ του Φραντς Ροθ στο 109’. Λίγο νωρίτερα η Μπάγερν είχε κατακτήσει ένα ακόμη κύπελλο νικώντας το Αμβούργο στον τελικό με 4-0.

Τα χρυσά χρόνια

Το 1968 ο Μπράνκο Ζέμπετς διαδέχεται τον Τσαϊκόφσκι στην τεχνική ηγεσία των Βαυαρών και τους οδηγεί στην κατάκτηση του πρωταθλήματος με διαφορά οκτώ βαθμών από την Ααχεν και του κυπέλλου με νίκη στον τελικό επί της Σάλκε. Τα επόμενα δύο χρόνια (1970, 1971) η Μπάγερν Μονάχου βρίσκει στη ανερχόμενη δύναμη που άκουγε στο όνομα Γκλάντμπαχ έναν ισάξιο αντίπαλο και χάνει δύο πρωταθλήματα από την Μπορούσια. Τον επόμενο χρόνο επιστρέφει στο θρόνο της στο νεόκτιστο «Ολίμπιασταντιον» με προπονητή τον Ούντο Λάτεκ και τον Γκερντ Μύλερ να σπάει όλα τα ρεκόρ σκοράροντας 40 φορές στη διάρκεια της σεζόν, ενώ κατακτά και το κύπελλο με νίκη 2-1 στην παράταση επί της Κολωνίας.

Ακολούθησαν ακόμη δύο εγχώριοι τίτλοι προτού έρθει η κατάκτηση του Ευρωπαϊκού ποδοσφαιρικού Έβερεστ. Η Μπάγερν φτάνει στην κατάκτηση του Πρωταθλητριών με δραματικό τρόπο απέναντι στην Ατλέτικο Μαδρίτης. Ο Σβάρτσενμπεκ ισοφαρίζει στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων τους «ροχιμπλάνκος» στον αγώνα που έγινε στις Βρυξέλλες και στον δεύτερο αγώνα η Μπάγερν συντρίβει τους Ισπανούς με 4-0 με τους Χένες και Μύλερ να σκοράρουν από δύο φορές. Την ίδια χρονιά το Μόναχο έχει ακόμη έναν λόγο να γιορτάζει, αφού η οικοδέσποινα Γερμανία νικά με 2-1 στον τελικό την Ολλανδία με τους Μπράιτνερ και Μύλερ να πετυχαίνουν τα γκολ της νίκης. Η κυριαρχία της Μπάγερν στην Ευρώπη πιστοποιείται και τα επόμενα δύο χρόνια όταν υπό την καθοδήγηση του Ντέτμαρ Κράμερ κατακτά και πάλι το Πρωταθλητριών το 1975 νικώντας με 2-0 τη Λιντς στο Παρίσι και το 1976 με το 1-0 επί της Σεντ Ετιέν στη Γλασκόβη. Αυτοί ήταν και οι τελευταίοι μεγάλοι τίτλοι για τη Μπάγερν στον 20ο αιώνα.

Περίοδος αλλαγών

Το 1977 βρίσκει τον Φραντς Μπεκενμπάουερ να αποχαιρετά το Μόναχο για την ‘Κόσμος’ της Νέας Υόρκης και η Μπάγερν μένει χωρίς τίτλο μετά από πολλά χρόνια. Έναν χρόνο αργότερα το δρόμο της ξενιτιάς παίρνει και ο Γκερντ Μύλερ. Η μεγάλη Μπάγερν δεν θα ήταν ποτέ πια ίδια. Το 1980 η Μπάγερν επιστρέφει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος μετά από έξι χρόνια ανομβρίας με ηγέτες τους Μπράιτνερ και Ρουμενίγκε, ενώ ο τίτλος καταλήγει στους Βαυαρούς και την επόμενη σεζόν. Το 1982 η Μπάγερν κατακτά ένα ακόμη κύπελλο νικώντας στον τελικό τη Νυρεμβέργη με 4-2 αν και βρέθηκε να χάνει με 0-2. Το 1983 ο Λάτεκ επιστρέφει στην τεχνική ηγεσία και το 1984 η Μπάγερν κατακτά το κύπελλο νικώντας στα πέναλτι τη Γκλάντμπαχ του Λόταρ Ματέους, που αμέσως μετά γίνεται Βαυαρός. Έναν χρόνο αργότερα, χωρίς τον Ρουμενίγκε που μετακόμισε στην Ίντερ έναντι 11 εκατ. μάρκων, κατακτά το πρωτάθλημα, ενώ το ίδιο κατόρθωμα επαναλαμβάνει και το 1987 υπό την καθοδήγηση του Φριτς Σέρερ. Η απώλεια του Πρωταθλητριών μετά την ήττα με 2-1 από την Πόρτο στη Βιέννη έκλεισε με άσχημο τρόπο τη σεζόν για τη γερμανική ομάδα. Το 1988 τη σκυτάλη αναλαμβάνει ο Γιούπ Χάινκες έχοντας το ρόλο να αναμορφώσει την ομάδα μετά την αποχώρηση των Ματέους, Μπρέμε, Έντερ, Χιούζ, Ρουμενίγκε και Πφαφ. Τα πρωταθλήματα του 1989 και του 1990 κατέληξαν και πάλι στο Μόναχο, ωστόσο η Ευρώπη παρέμενε μια πικραμένη ιστορία. Το 1991 ο Σόρεν Λέρμπι αναλαμβάνει την ομάδα, ωστόσο αντικαταστάθηκε γρήγορα από τον Ρίμπεκ υπό το φόβο του υποβιβασμού. Την ίδια χρονιά Μπεκενμπάουερ και Ρουμενίγκε επιστρέφουν ως πρόεδροι της Μπάγερν, με τον «Κάιζερ» να αναλαμβάνει καθήκοντα προπονητή το 1993/94 και να οδηγεί τη Μπάγερν στον τίτλο.

Από τον «Τραπ» στον Ότο

Ακολουθεί η περίοδος Τζιοβάνι Τραπατόνι. Ο Ιταλός αν και απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των παικτών δεν καταφέρνει να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Τη σεζόν 1994/95 η Μπάγερν τερματίζει μόλις έκτη στο πρωτάθλημα, με συνέπεια να αντικατασταθεί από τον Ότο Ρεχάγκελ, που φέρνει στο Μόναχο μαζί του τους Κλίνσμαν, Χέρτσογκ και Σφόρτσα. Υπό τις οδηγίες του «Χερ Ότο» η Μπάγερν αποκλείει τη Μπαρτσελόνα νικώντας τη στη Βαρκελώνη με 1-2 και προκρίνεται στον τελικό, όπου κατακτά τον τίτλο απέναντι στη Μπορντό, ωστόσο χάνει το πρωτάθλημα από τη Ντόρτμουντ. Η διαμάχη του Ρεχάγκελ με τον Μπεκενμπάουερ οδηγεί στην απομάκρυνση του πρώτου που αντικαθίσταται από τον προκάτοχό του, Τζιοβάνι Τραπατόνι, που οδηγεί τη Μπάγερν στο πρωτάθλημα το 1997 και στο Κυπελλούχων το 1998.

Η εποχή Χίτσφελντ

Διάδοχος του «Τραπ» που αποχώρησε ως ήρωας από το Μόναχο ήταν ο Ότμαρ Χίτσφελντ, που λίγο νωρίτερα είχε στεφθεί Πρωταθλητής Ευρώπης με τη Ντόρτμουντ. Η Μπάγερν φτάνει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, αλλά χάνει τους άλλους δύο τίτλους. Ψυχικό τραύμα σε όλους τους οπαδούς της ομάδας παραμένει ο τρόπος με τον οποίο χάθηκε το Champions League από την Μαν.Γιουνάιτεντ με δύο γκολ στις καθυστερήσεις. Την επόμενη χρονιά η Ρεάλ Μαδρίτης σταματά την πορεία της Μπάγερν προς τον τελικό του Champions League, ενώ οι Βαυαροί βρίσκουν παρηγοριά στην κατάκτηση του νταμπλ εντός συνόρων. Την επόμενη περίοδο και παρά τον άδοξο και πρόωρο αποκλεισμό από το γερμανικό κύπελλο, η Μπάγερν φτάνει στην κατάκτηση του τίτλου με δραματικό τρόπο, χάρη στο γκολ του Πάτρικ Άντερσον στις καθυστερήσεις που ισοφάρισε το Αμβούργο και έκλέψε τον τίτλο που ήταν μέχρι το σημείο εκείνο στα χέρια της Σάλκε. Με την ψυχολογία στα ύψη η ομάδα του Μονάχου ταξιδεύει στο Μιλάνο για τον τελικό του Champions League με αντίπαλο τη Βαλένθια με τον Καν να αναδεικνύεται σε ήρωα του αγώνα και αποκρούοντας τρία πέναλτι στη ρώσικη ρουλέτα να χαρίζει τον τίτλο στην ομάδα του και να αποκαθιστά την αδικία που είχε γίνει δύο χρόνια νωρίτερα στη Βαρκελώνη. Την περίοδο 2001/02 μοναδικός τίτλος που κατακτά η Μπάγερν είναι το Διηπειρωτικό απέναντι στη Μπόκα Τζούνιορς χάρη στο γκολ του Κουφούρ. Η επόμενη σεζόν (2002/03) εξελίσσεται σε περίπατο για τη Μπάγερν που κατακτά τον τίτλο με 16 βαθμούς διαφορά από τη Στουτγκάρδη, αλλά και το κύπελλο νικώντας με 3-1 την Καϊζερσλάουτερν στον τελικό (το τέταρτο νταμπλ της ιστορίας της).

Το σήμερα

Πέρυσι η χρονιά ξεκίνησε με πρόωρο αποκλεισμό από το Champions League και ολοκληρώθηκε με την απώλεια πρωταθλήματος και κυπέλλου που κατέληξαν στη Βρέμη, ενώ ο Ότμαρ Χίτσφελντ αποχαιρέτησε την Μπάγερν και την προπονητική. Τη σκυτάλη κρατά πλέον ο Φέλιξ Μάγκατ που φέτος οδηγεί τους Βαυαρούς στη διεκδίκηση και των τριών τίτλων, με πολλές ελπίδες να τους κατακτήσει.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x