Οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές κερδίζουν πάρα πολλά χρήματα, πράγμα που είναι γνωστό σε όλους. Σε αρκετές περιπτώσεις, σκανδαλωδώς περισσότερα από όσα αξίζει η υπερτιμημένη επαγγελματική τους προσφορά.
Το ποδόσφαιρο, από τον καιρό που «παντρεύτηκε» την τηλεόραση, αναδείχθηκε σε προνομιακό χώρο της βιομηχανίας του θεάματος, ένα χώρο στον οποίο οι αμοιβές των πιο γνωστών αστέρων είναι μυθικές και προκλητικές. Οσο πιο δημοφιλές είναι το πρωτάθλημα στο οποίο ένας ποδοσφαιριστής αγωνίζεται, γεγονός που σημαίνει ότι εκεί κυκλοφορούν και περισσότερα χρήματα, τόσο μεγαλύτερες είναι και οι αμοιβές του. Αυτή τη δημοσιότητα την εκμεταλλεύονται διάφορες εταιρείες, που προσπαθούν να συνδέσουν τα προϊόντα τους με τους δημοφιλείς ποδοσφαιριστές και εκμεταλλεύονται την ευκαιρία για να κερδίσουν περισσότερα χρήματα. Η πρακτική αυτή δεν είναι φυσικά παράνομη, αλλά έχει πολλές «μαύρες» φορολογικές τρύπες, που ευνοούν την εκδήλωση μιας παράνομης δραστηριότητας -που συχνά φορά τον μανδύα της νομιμότητας- και που είναι γνωστή ως φοροδιαφυγή.
Τουλάχιστον στην Αγγλία, όπου πάρα πολλοί ποδοσφαιριστές και της εθνικής Αγγλίας χρησιμοποιούν διάφορες «νόμιμες» μεθόδους για να περιορίσουν τη φορολόγηση των πολύ μεγάλων εσόδων που έχουν από τα διαφημιστικά τους συμβόλαια. Οι ποδοσφαιριστές της εθνικής Αγγλίας φορολογούνται κανονικά για τις αμοιβές που εισπράττουν, με βάση τα συμβόλαια τα οποία έχουν υπογράψει με τις ομάδες στις οποίες αγωνίζονται. Ομως, για να αποφύγουν τη φορολόγηση των αμοιβών που εισπράττουν από τα διαφημιστικά τους συμβόλαια και τα πριμ, αμοιβές που χαρακτηρίζονται «δικαιώματα χρήσης της εικόνας τους» (image rights), έχουν καταφύγει στη νόμιμη λύση της ίδρυσης εταιρειών, εκμεταλλευόμενοι μια πληθώρα φοροαπαλλακτικών διατάξεων και -φυσικά- διάφορα παραθυράκια, που τους επιτρέπουν να ξεφεύγουν από το δόκανο της εφορίας.
Για παράδειγμα, η προσωπική εταιρεία που έχει συστήσει ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, που διαχειρίζεται τα διαφημιστικά του δικαιώματα, δήλωσε πέρυσι ετήσια κέρδη της τάξης των 18,5 εκατομμυρίων ευρώ. Ποσό που είναι πολλαπλάσιο των αμοιβών που προέρχονταν από το ποδοσφαιρικό του συμβόλαιο στη Ρεάλ. Το καινούργιο, πάντως, τα επόμενα 5 χρόνια, θα του αποφέρει γύρω στα 250 εκατομμύρια ευρώ. Πρέπει να υπενθυμίσω ότι στη μεταγραφή του στην ομάδα του Λος Αντζελες, ο Αγγλος σταρ, για την ακρίβεια η εταιρεία του, θα εκμεταλλεύεται αποκλειστικά τα δικαιώματα χρήσης της εικόνας του, όπως και τα έσοδα από νέα διαφημιστικά συμβόλαια. Οσο καιρό βρισκόταν στη Ρεάλ, με βάση ρήτρα που υπήρχε στο συμβόλαιό του -όπως και στα συμβόλαια όλων των μεγάλων σταρ των Μαδριλένων- από τα διαφημιστικά συμβόλαια που υπέγραψε όσο φορούσε τη φανέλα της «βασίλισσας» τα μισά λεφτά πήγαιναν στο ταμείο της Ρεάλ.
Η «πατέντα» της προσωπικής επιχείρησης έχει επεκταθεί και εκτός Αγγλίας, αλλά ειδικά στο νησί συμφέρει τρελά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συντελεστής φορολογίας των επιχειρήσεων που έχουν συστήσει οι ποδοσφαιριστές στην Αγγλία βρίσκεται στο 19%, την ώρα που ο συντελεστής φορολογίας των ποδοσφαιρικών τους αμοιβών φθάνει το 40%, ποσοστό που μπορεί να φθάσει και το 52%, αν υπολογιστούν και οι ασφαλιστικές τους εισφορές. Οι ποδοσφαιριστές που έχουν συστήσει εταιρείες στις οποίες μεταβιβάζουν τα έσοδα από τα διαφημιστικά τους συμβόλαια είναι περισσότεροι από 40. Οι υπολογισμοί για το ποσό της φοροδιαφυγής κάνουν λόγο για 70 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, τουλάχιστον.
Οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές στην Ευρώπη που έχουν συστήσει εταιρείες μπορούν να περάσουν τα κέρδη τους στην εταιρεία, που έχει έδρα -συνήθως- κάποιον φορολογικό παράδεισο, όπου οι εφορίες δεν μπορούν να απλώσουν τα χέρια τους. Το αξιοπερίεργο σε αυτή την ιστορία βρίσκεται στη μετεξέλιξη των ανθρώπων σε brand names, αλλά αυτό, φαντάζομαι, ενδιαφέρει ελάχιστους.
Εργασιακή ζούγκλα
Καταλαβαίνω ότι έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο και πως η κυβέρνηση θέλει να διαφημίσει το «έργο» της, αλλά δεν αντιλαμβάνομαι γιατί αυτή -όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση- πρέπει να διαφημίσει αυτό που συνιστά υποχρέωσή της. Για να μην είμαι άδικος, πρέπει να σημειώσω ότι σε έργα που γίνονται με κοινοτική χρηματοδότηση που ξεπερνά το 40% υπάρχει η υποχρέωση της διαφήμισης του έργου για να τονιστεί η οικονομική συμμετοχή της Ε.Ε. Εμείς, βέβαια, έχουμε βρει τρόπο να το παρακάμπτουμε.
Στην πλειονότητα των διαφημίσεων, κυρίως των τηλεοπτικών, προβάλλεται μια εικονική πραγματικότητα που στόχο έχει να παραπλανήσει. Οπως τα διάφορα σποτ που διαφημίζουν την επιμόρφωση και την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας που υποτίθεται ότι έχουν καταπολεμήσει την ανεργία. Εν τω μεταξύ, η αγορά εργασίας στην Ελλάδα έχει μεταμορφωθεί σε μια ζούγκλα. Πριν από 20 ημέρες πήγα σε μια μεγάλη αλυσίδα πώλησης ηλεκτρονικών συσκευών για να αγοράσω air condition.Τη ζέστη η αφεντιά μου την παλεύει, για το νεογέννητο, όμως, τα πράγματα είναι πολύ βάρβαρα.
Πριν αγοράσω το κλιματιστικό, είχα απευθυνθεί σε τρεις ψυκτικούς για να πληροφορηθώ πόσο καιρό θα έπρεπε να περιμένω για την εγκατάσταση. Οι απαντήσεις «έπαιζαν» από 10 έως 15 ημέρες. Το κόστος της εγκατάστασης για δύο συσκευές, χωρίς απόδειξη, έφθαναν από 100-140 ευρώ. Στην αλυσίδα των ηλεκτρικών συσκευών προσφέρθηκαν να αναλάβουν την εγκατάσταση των δύο συσκευών, μέσα σε 8 εργάσιμες το αργότερο, αντί του ποσού των 160 ευρώ και για τις δύο συσκευές. Ποσό που περνά στην απόδειξη αγοράς των κλιματιστικών. Σε έξι εργάσιμες και την ώρα που είχε προηγηθεί τηλεοπτική ενημέρωση, το συνεργείο της αλυσίδας των ηλεκτρονικών συσκευών ήρθε και μέσα σε μιάμιση ώρα είχε ολοκληρώσει τη δουλειά. Από τα τρία άτομα του συνεργείου, τα δύο είχαν περάσει σεμινάρια για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας σε διαφορετική ειδικότητα από αυτή του ψυκτικού, αλλά δεν έβρισκαν δουλειά. Η αμοιβή τους είναι 30 ευρώ την ημέρα, χωρίς ασφάλιση και, φυσικά, χωρίς υπερωρίες για 6 μέρες την εβδομάδα. Το συνεργείο τοποθετούσε από 8 έως 10 συσκευές την ημέρα. Η αλυσίδα εισέπραττε από 640-800 ευρώ τη μέρα για την εγκατάσταση των συσκευών και το συνεργείο τής κόστιζε 90. Η Επιθεώρηση Εργασίας φαντάζομαι ότι αγνοεί το καθεστώς, γιατί αυτή είναι η δουλειά της. Να αγνοεί. Η ιστορία αυτή είναι από τις πιο soft που κυκλοφορούν στην αγορά εργασίας, που όμως δεν αποτυπώνεται στα λουστραρισμένα σποτ της κυβέρνησης.
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.