Παλαιότερες

Πρεμιέρα με κάμερες (SportDay / Δημήτρης Ευαγγελάτος)

Η καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα κάθε χρόνο υποτίθεται ότι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των πλάνων που καταστρώνουν οι αρμόδιοι για το καλύτερο αύριο του ελληνικού ποδοσφαίρου και γενικότερα των ομαδικών αθλημάτων στη χώρα μας. Αυτή τη φορά –ειδικά μετά τα όσα συνέβησαν την περασμένη σεζόν με τα αλλεπάλληλα κρούσματα βίας και το τραγικό συμβάν στην Παιανία– είναι ξεκάθαρο πως δεν υπάρχουν περιθώρια: ο προγραμματισμός λήψης των αναγκαίων μέτρων πρέπει να τηρηθεί κατά γράμμα, για να σταματήσει επιτέλους αυτό το θλιβερό φαινόμενο που μαστίζει τον ελληνικό αθλητισμό.

Ας δούμε τι γίνεται με όσα είχαν προσχεδιαστεί την περασμένη άνοιξη. Πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση ανάμεσα σε εκπρόσωπους της ΓΓΑ και της εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο της τοποθέτησης καμερών στα γήπεδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη της αναδόχου εταιρείας δήλωσαν με κατηγορηματικό τρόπο ότι θα παραδώσουν έτοιμα τα γήπεδα, πλήρως εξοπλισμένα με τις κάμερες, πριν από τη σέντρα του πρωταθλήματος (26 Αυγούστου), προκειμένου η πρεμιέρα να γίνει με το προαναγγελθέν σύστημα παρακολούθησης. Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει από πλευράς πολιτείας, το εν λόγω κύκλωμα θα λειτουργήσει πιθανότατα και στα οκτώ ματς της πρώτης αγωνιστικής του πρωταθλήματος Super League 2007-2008.

Οι αρμόδιοι έχουν προχωρήσει τους ελέγχους στα περισσότερα γήπεδα και απομένουν αυτά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, του Αστέρα Τρίπολης, της Βέροιας και της Λιβαδειάς, στα οποία θα γίνουν επισκέψεις εντός των προσεχών ημερών. Από 50 κάμερες θα εγκατασταθούν στο Καραϊσκάκη, τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, την Τούμπα, το Καυταντζόγλειο (το οποίο θα χρησιμοποιείται πλέον και από την Καλαμαριά), το Παγκρήτιο και από 30 στα γήπεδα μικρότερων διαστάσεων. Το ΟΑΚΑ θεωρείται ήδη υπερπλήρες, δεδομένου ότι είχε ετοιμαστεί για τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ με πολύ μεγάλο αριθμό καμερών. Το Καραϊσκάκη πληροί ήδη πολλές εκ των προδιαγραφών, αλλά χρειάζεται ακόμα ορισμένες «πινελιές» για να τελειοποιηθεί.

Για να «τρέξει» το όλο σύστημα θα δημιουργηθούν δύο εθνικά κέντρα ελέγχου. Το ένα θα λειτουργεί στην Αθήνα (εγκαταστάσεις Ολυμπιακού Σταδίου) και το άλλο στη Θεσσαλονίκη (εντός του Καυταντζογλείου). Τα κέντρα θα παίρνουν εικόνα από τα στάδια και θα την παραδίδουν στην ΕΛ.ΑΣ. Μια και αναφέραμε την Αστυνομία, να επισημάνουμε και κάτι ακόμα που σχετίζεται με αυτήν: εντός των επόμενων ημερών θα συνεδριάσει η Διυπουργική Επιτροπή για την πάταξη της βίας στα γήπεδα, η οποία είχε συσταθεί με εντολή του Κωνσταντίνου Καραμανλή μετά τα θλιβερά γεγονότα στη Λεωφόρο Λαυρίου.

Μεταξύ των θεμάτων που θα βρίσκονται στην ατζέντα της συνεδρίασης είναι η πρόταση που είχαν καταθέσει προ μηνών σε ευρεία σύσκεψη η ΕΠΟ και η Σούπερ Λίγκα, να έχουν οι σεκιούριτι τον πλήρη έλεγχο σε θέματα ασφαλείας εντός γηπέδων και να μένει η Αστυνομία «ακριβώς απ' έξω», προκειμένου να επεμβαίνει μόνο όταν κρίνεται αναγκαίο. Παράλληλα, είχαν ζητήσει να γίνονται οι έλεγχοι στις θύρες από τους σεκιούριτι και όχι από την Αστυνομία. Τα παραπάνω είχαν αποτελέσει την κεντρική ιδέα της πρότασης που είχε καταθέσει η Ομοσπονδία στη ΓΓΑ τον Ιούλιο του 2004. Δηλαδή, αμέσως μετά την κατάκτηση του Euro από την Εθνική ομάδα.

Επανερχόμενοι στο θέμα με τις κάμερες, να τονίσουμε ότι, σύμφωνα με τα όσα ελέχθησαν στην πρόσφατη συνάντηση ΓΓΑ - ανάδοχου εταιρείας, στόχος είναι να παραδοθούν πανέτοιμα τα γήπεδα το αργότερο στις 22 Αυγούστου, προκειμένου να υπάρχουν τουλάχιστον τρεις-τέσσερις ημέρες στη διάθεση των υπευθύνων για να κάνουν τις απαραίτητες πρόβες εν όψει πρεμιέρας. Μόλις ολοκληρωθούν τα έργα στα γήπεδα των ομάδων της Σούπερ Λίγκας, θα αρχίσουν ανάλογες εργασίες τόσο σε κλειστά γυμναστήρια του μπάσκετ όσο και σε ποδοσφαιρικά γήπεδα της Β' Εθνικής. Αυτό που για την ώρα είναι άγνωστο είναι το τι μέλλει γενέσθαι με το «Κλεάνθης Βικελίδης», διότι, ως γνωστόν, οι δύο πλευρές (Αρης, ΓΓΑ) δεν έχουν τις καλύτερες σχέσεις και αυτό σημαίνει ότι η μεταξύ τους συνεννόηση δεν είναι το ευκολότερο πράγμα του κόσμου.

Στο θέμα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, οι ημερομηνίες είναι ακόμα απροσδιόριστες. Για την ακρίβεια, είναι θέμα ωρών να ξεκαθαρίσει ένα θέμα που καθορίζει τα πάντα: σήμερα λήγει η διορία προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας από πλευράς των εταιρειών που «ηττήθηκαν» στον σχετικό διαγωνισμό. Αν δεν υπάρξουν προσφυγές, η ανάδοχος εταιρεία θα τρέξει για να προλάβει την πρεμιέρα ή (αν αυτό κριθεί ανέφικτο) τουλάχιστον μία εκ των πρώτων αγωνιστικών του πρωταθλήματος. Αλλιώς, θα δικαιωθεί ο Πέτρος Κόκκαλης, που είχε δηλώσει ότι «σίγουρα θα υπάρξουν ενστάσεις και το έργο θα καθυστερήσει». Σε τέτοια περίπτωση, ηλεκτρονικό εισιτήριο θα δούμε από Νοέμβριο ή Δεκέμβριο...

Το συνολικό κόστος για το ηλεκτρονικό εισιτήριο φέρεται να φτάνει τα 13 εκατ. ευρώ. Τα έξοδα τελικώς δεν θα βαρύνουν τη Σούπερ Λίγκα, αλλά την πολιτεία, όπως προέκυψε από την πρόσφατη συνάντηση του Γιάννη Βαρδινογιάννη με τον Γιώργο Ορφανό. Η εγκατάσταση των καμερών είναι σαφώς πιο φθηνή, δεδομένου ότι κάποια γήπεδα έχουν υποδομές από τους Ολυμπιακούς Αγώνες (και το ΟΑΚΑ επιπροσθέτως από τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ): κοστίζει συνολικά περίπου 5 εκατ. ευρώ.

Ενα άλλο θέμα που παρουσιάζει ενδιαφέρον –όσον αφορά το πώς θα το χειριστούν οι αρμόδιοι– είναι αυτό της απαγόρευσης διάθεσης εισιτηρίων από τις ομάδες στους οργανωμένους οπαδούς. Ηδη ορισμένες ΠΑΕ δείχνουν να βρίσκουν τρόπους για την παράδοση εισιτηρίων (και μάλιστα διαρκείας) σε συνδεσμίτες με την πρόφαση της μεμονωμένης πώλησης. Μένει να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουν οι φορείς τη νέα μόδα της εποχής...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x