Παλαιότερες

Τι χρειάζεται η προετοιμασία; (SportDay / Αντώνης Καρπετόπουλος)

Πρώτος φέτος άρχισε προετοιμασία ο ΟΦΗ και η πρωτιά του δικαιολογείται επειδή θα αγωνιστεί στο Ιντερτότο. Τον ακολούθησε ο Απόλλων Καλαμαριάς: η πρώτη συνάντηση παικτών και προπονητικού τιμ της συμπαθητικής ομάδας της Θεσσαλονίκης έγινε πριν από καμιά δεκαριά μέρες. Ο Απόλλων θα δώσει το πρώτο παιχνίδι του την ημέρα της προβλεπόμενης έναρξης του πρωταθλήματος, δηλαδή στις 26 Αυγούστου. Μέχρι τότε θα κάνει επί εξήντα ολόκληρες μέρες προετοιμασία!

Οταν ρώτησα τον Ηλία Δαμήλο γιατί στην Καλαμαριά ξεκίνησαν τόσο νωρίς, μου απάντησε ότι είναι προτιμότερο να μαζεύεις τους παίκτες σε κάνα γήπεδο από το να τους αφήνεις να τρέχουν στα μπαρ και να αράζουν στις παραλίες! Μετά σοβαρεύτηκε και μου είπε ότι το ήθελε ο Μάκης Κατσαβάκης.

Εικόνα

Για να έχετε μια συγκριτική εικόνα με το τι συμβαίνει στο εξωτερικό, πρέπει να πω ότι πέρυσι η πρωταθλήτρια Ευρώπης, Μίλαν, μολονότι αγωνίστηκε στον προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ στις αρχές Αυγούστου, ξεκίνησε την προετοιμασία της στις 16 Ιουλίου –μάλιστα, χωρίς τους διεθνείς, οι οποίοι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα είκοσι μέρες αργότερα! Η Λίβερπουλ άρχισε ακόμα πιο αργά, στις 21 Ιουλίου, κι αυτό παρ' όλο που το αγγλικό πρωτάθλημα ξεκινά πιο νωρίς από το δικό μας. Η Μπαρτσελόνα, με κουρασμένα τα αστέρια της από το Παγκόσμιο Κύπελλο, έκανε πέρυσι 35 ημέρες προετοιμασία και μέσα σε αυτές θα πρέπει να υπολογίσουμε και δύο «τουρνέ» που έκανε στην Αμερική, σαν ροκ συγκρότημα. Η Ρεάλ Μαδρίτης, που κατά δήλωση του προπονητή της είχε κάνει βαριά και σκληρή προετοιμασία, δούλεψε γύρω στις 40 μέρες: το δίμηνο του συμπαθέστατου Μάκη Κατσαβάκη στον Απόλλωνα Καλαμαριάς πρέπει να είναι ένα νέο πανευρωπαϊκό ρεκόρ.

Ελλάδα

Για να είμαι δίκαιος, πρέπει να πω ότι η πρακτική του προπονητή του Απόλλωνα δεν είναι πολύ διαφορετική από την αντίστοιχη των άλλων προπονητών που δουλεύουν στην Ελλάδα. Πριν από μια επταετία, όταν εξαιτίας μιας κόντρας των ομάδων της Α' Εθνικής με την πολιτεία η έναρξη του πρωταθλήματος είχε αναβληθεί για τις 16 Σεπτεμβρίου, οι πιο πολλές από τις ελληνικές ομάδες έφτασαν τις 75 και σε κάποιες περιπτώσεις τις 90 μέρες προετοιμασίας! Εκείνο το καλοκαίρι του 2000 ο Ολυμπιακός, με προπονητή τον Γιάννη Ματζουράκη, πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα είχε υποχρεωθεί να δώσει 14 φιλικά ματς: θυμίζω ότι 15 ματς είναι το σύνολο των αγώνων του πρώτου γύρου!

Παλιόπαιδα

Γιατί συμβαίνει αυτό το παράδοξο; Για δύο λόγους. Ο πρώτος αφορά τους προέδρους των ΠΑΕ, που ειδικά στην Ελλάδα βρίσκονται σε μια διαρκή σχέση αντιπαλότητας με τους ποδοσφαιριστές (τους). Οι πρόεδροι δεν θέλουν να πληρώνουν παίκτες κι αυτοί να κάθονται! Οι πιο πολλοί χαίρονται με την ιδέα ότι ο κόουτς βασανίζει στη ζέστη και στο κρύο, στα βουνά και στις θάλασσες τα παλιόπαιδα που τους παίρνουν ένα σωρό λεφτά: η Ελλάδα πρέπει να είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο στην οποία θεωρείται σύνηθες ο πρόεδρος να παρακολουθεί μέρος της προετοιμασίας –όπου κι αν αυτή γίνεται–, λες και καταλαβαίνει πόσο αποδοτικές είναι οι διατάσεις και πόσες θερμίδες καίγονται στα πους απς.

Λόγος

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με τους προπονητές. Η προετοιμασία είναι η μοναδική στιγμή που οι προπονητές μπορούν να δουλεύουν απερίσπαστα, χωρίς να νιώθουν ότι ο πάγκος τους τρίζει. Το καλοκαίρι είναι για τους προπονητές η εποχή της εξουσίας τους. Η μόνη που μπορούν να αισθάνονται ότι κάνουν το απόλυτο κουμάντο. Μέχρι που εμφανίστηκαν στην πιάτσα οι τεχνικοί διευθυντές και έχασαν κι αυτό το δικαίωμα!

Τρύπες

Οι τρεις ομάδες που φέτος ξεκινούν την προετοιμασία έχοντας εμφανείς τρύπες στο ρόστερ τους είναι οι τρεις που έχουν τεχνικούς διευθυντές οι οποίοι ανέλαβαν να βρουν ποδοσφαιριστές. Ο Ολυμπιακός, ο ΠΑΟ και η Ξάνθη ακόμα ψάχνουν παίκτες και, από ό,τι φαίνεται, θα ψάχνουν για πολύ. Χθες πήρε το μάτι μου μια δήλωση του Ιβιτς ότι υπάρχουν περιθώρια για μεταγραφές μέχρι τουλάχιστον τα μέσα Αυγούστου και το ίδιο έχει πει κι ο Βέλιτς στην τελευταία του συνέντευξη: και για τους δύο δεν υπάρχει λόγος για βιασύνες. Αυτοί που έχουν λόγο να βιάζονται είναι οι προπονητές, αλλά αμφιβάλλω αν οι προϊστάμενοί τους με όλες τις σκοτούρες του παζαριού ενστερνίζονται τους φόβους τους!

Ωραία

Αν το καλοκαίρι εξελιχθεί σε μάχη εξ αποστάσεως τεχνικών διευθυντών και προπονητών, τα επόμενα χρόνια θα δούμε πολλά ωραία. Θα ξεκινούν οι ομάδες και τα στελέχη του προπονητικού τιμ θα είναι περισσότερα από τους παίκτες! Θα αποκτούνται ποδοσφαιριστές μετά τις τρεις πρώτες αγωνιστικές, όταν ο τεχνικός διευθυντής θα έχει διαγνώσει τις ελλείψεις. Θα φεύγουν οι ομάδες για προετοιμασία στο εξωτερικό, όχι με αεροπλάνο, αλλά με ελικόπτερο. Τα φιλικά θα γίνονται σε γήπεδο για ματς 5Χ5, αφού έτσι κι αλλιώς δεν θα υπάρχουν παίκτες για να συμπληρωθεί η ενδεκάδα. Θα περάσουμε υπέροχα…

Εξοδα

Μεταξύ μας, σε τίποτα δεν χρειάζεται η προετοιμασία – έτσι τουλάχιστον καταλαβαίνω από αυτά που γίνονται στον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟ φέτος. Αν τα παλιόπαιδα δεν γυρνούσαν στα μπαρ και τις παραλίες (που λέει κι ο φίλος μου ο Δαμήλος) θα έδιναν ραντεβού όλοι μαζί τη μέρα που αρχίζει το πρωτάθλημα απευθείας στο γήπεδο και θα γνωρίζονταν οι παίκτες μεταξύ τους στο ζέσταμα της πρεμιέρας. Και θα γλίτωναν και οι πρόεδροι ένα σωρό έξοδα...




Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x