Χρήστος Σωτηρακόπουλος

Οι σταρ του αύριο, που είναι όμως ήδη γνωστοί (SportDay / Χρήστος Σωτηρακόπουλος)

Η κίνηση της ΟΥΕΦΑ να μεταφέρει στις μονές χρονιές τα πρωταθλήματα των Ελπίδων ήταν σωστή και ήδη αυτό που άρχισε στην Ολλανδία τραβά την προσοχή. Πέρυσι, με το Μουντιάλ να βρίσκεται προ των θυρών, η διοργάνωση που έγινε στην Πορτογαλία πέρασε στα ψιλά.

Μιλάμε για τα αστέρια του αύριο, με τη διαφορά σε σύγκριση με παλιά πως ήδη αυτά τα παιδιά είναι γνωστά και έχουν και καλά συμβόλαια. Οι Ολλανδοί, που κατέκτησαν με περίπατο το περσινό τρόπαιο, δεν έχουν πια τον Χούντελααρ, τον Χοφς και τον Καστελέν, που είναι πάνω από το όριο ηλικίας, αλλά διαθέτουν πάντα μερικά από τα πιο «καυτά» ονόματα στις μικρές ηλικίες. Ο Μαντούρο και ο Μπάμπελ του Αγιαξ είναι δύο σπουδαία ταλέντα, που σύντομα θα αποδημήσουν από το Αμστερνταμ.

Ο Μαντούρο ήταν το 2003-2004 η μεγάλη αποκάλυψη του πρωταθλήματος. Πέρυσι πήγε και στο Μουντιάλ, στο οποίο αγωνίστηκε εναντίον της Αργεντινής. Ο Μπάμπελ ντεμπουτάρισε με τη Ρουμανία το 2005 και σκοράροντας σε εκείνο το ματς έγινε ο νεότερος παίκτης της εθνικής Ολλανδίας που έβρισκε δίχτυα από το 1937! Οι σκάουτερ του Αγιαξ τον ανακάλυψαν σε ηλικία 11 ετών το 1997.

Πρόλαβε η Τσέλσι!

Οι νεαροί «οράνιε» άρχισαν με νίκη την υπεράσπιση του τίτλου τους, «λυγίζοντας» με γκολ του Μαντούρο το Ισραήλ, που έχει επίσης κάποια σπουδαία ταλέντα. Κορυφαίο, ο Μπεν Σαχάρ, που όμως ήδη παίζει στην Τσέλσι, μια και ο δαιμόνιος ατζέντης Πίνι Ζαχάβι κατάλαβε το ταλέντο του συμπατριώτη του και τον έστειλε... συστημένο στον Μουρίνιο.

Οι Ιταλοί διαθέτουν τον εξαιρετικό Μοντολίβο της Φιορεντίνα, ένα χαφ που θυμίζει πολύ στο στυλ τον Αντρέα Πίρλο, και τον κυνηγό Τζιαμπάολο Πατσίνι, τον οποίο ο τεχνικός των «βιόλα», Τσέζαρε Πραντέλι, υπολογίζει για αντικαταστάτη του Λούκα Τόνι. Ο Πατσίνι, μάλιστα, πέτυχε χατ τρικ στο 3-3 με την Αγγλία, το πρώτο ματς που έγινε στο νέο «Γουέμπλεϊ». Με τεχνικό τον Καζιράγκι, που η καριέρα του δυστυχώς τελείωσε πρόωρα λόγω τραυματισμού, οι μικροί «ατζούρι» αγωνίζονται με 4-1-4-1 και διαθέτουν, στο πρόσωπο του Κούρτσι, τον καλύτερο γκολκίπερ του τουρνουά.

Ο νέος Ρονάλντο

Οι Πορτογάλοι, που παραδοσιακά σε αυτές τις ηλικίες έχουν επιτυχίες, πριν από ένα χρόνο απέτυχαν παταγωδώς στην έδρα τους και τώρα επιθυμούν να πάρουν τη ρεβάνς. Διαθέτουν τον Νάνι, το νέο αστέρι που απέκτησε η Γιουνάιτεντ και ήδη αποκαλείται ο νέος Ρονάλντο, λες και ο άλλος... πάλιωσε! Εχουν, επίσης, τους Μοουτίνιο και Ματσάδο, που θα γίνουν πολύ πιο γνωστοί μόλις τελειώσει η διοργάνωση.

Οι Αγγλοι πάνε με καλές προοπτικές, με τον Στιούαρτ Πιρς να διαθέτει μερικά σπουδαία ταλέντα με εμπειρίες από την Πρέμιερσιπ. Ο Λιρόι Λίτα, ο Μπέινς, ο Φέρντιναντ, ο Ρίο-Κόκερ, ο Ρίτσαρντσον, ο Μίλνερ και ο Ρούτλετζ είναι ποδοσφαιριστές με σημαντικές παραστάσεις. Ο παίκτης που έρχεται από την Τσάμπιονσιπ, ο Νούτζεντ της Πρέστον, ήδη έχει αγωνιστεί και στην εθνική Ανδρών.

Πληθωρικό ταλέντο

Η Σερβία (με προπονητή τον Τζούκιτς) είναι γεμάτη από ποδοσφαιριστές που σε ένα χρόνο από τώρα, αν προκριθούν οι «πλάβι» στο Euro, θα αποτελούν μέλη της αποστολής. Η ομάδα με την καλύτερη γκάμα αγωνιστικού στυλ, από 4-4-2 έως 4-5-1 και 4-3-3, λόγω της πληθωρικότητας του ταλέντου των παικτών, έχει σταρ τον Μπόσκο Γιάνκοβιτς, τον Στέφαν Μπάμποβιτς και τον Τόσιτς. Επίσης, πολλά μάτια θα είναι πάνω στον Ρουκάβινα, τον αρχηγό Ιβάνοβιτς και τον Μρντα.

Οι Τσέχοι έπαιζαν χθες με την Αγγλία με πολλές απουσίες και αν τα κατάφεραν είναι μόνο και μόνο λόγω του DNA τους, που τους καθιστά διαχρονικά μία από τις καλύτερες ομάδες σε αυτές τις ηλικίες. Ο αριστερός μπακ Μίχαλ Κάντλετς, γιος του παλιού αρχηγού της Τσεχίας, Μίροσλαβ (στον τελικό του Euro '96), είναι η πιο μεγάλη μονάδα. Ο καινούργιος κάπτεν της ομάδας, ο Χούμπνικ, είναι ικανός για το καλύτερο αλλά και το χειρότερο.

Βελόνα στα άχυρα

Οι αγώνες θα μας προσφέρουν θέαμα και μερικά ονόματα που θα μας συνοδεύουν τα επόμενα χρόνια. Διάβασα πως ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Ζοσέ Πεσέιρο, θα παρακολουθήσει τα ματς. Ακούγεται καλό, αλλά όποιοι είναι ονόματα σε αυτές τις ηλικίες ήδη έχουν κάνει καλά συμβόλαια και όποιοι ξεχωρίσουν τώρα δεν πρόκειται να επιλέξουν ως επόμενο σταθμό της καριέρας τους την Ελλάδα. Κάποτε ο Εγκε Γκέραρντ ήταν ο μοναδικός τεχνικός ελληνικής ομάδας που πήγαινε σε τέτοια τουρνούα. Με τη διαφορά πως προτιμούσε τα Παγκόσμια Νέων και Παίδων, στα οποία έχεις κάποια ελπίδα να βρεις «διαμάντια» πριν το καταλάβουν οι άλλοι. Πλέον, στην εποχή του Ιντερνετ και των δορυφορικών συνδέσεων, το να ελπίζεις να ανακαλύψεις πρώτος παίκτη σε τουρνουά Ελπίδων είναι σαν να ψάχνεις βελόνα στα άχυρα!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x