sport-fm.gr ΘΕΜΑ

«Γκέκας ο Μεγαλοπρεπής»

Η εξαιρετική χρονιά που διανύει ο Φάνης Γκέκας και η οποία επιβραβεύτηκε με τη μεταγραφή του στη Λεβερκούζεν έχουν στρέψει πάνω στον Έλληνα επιθετικό τα φώτα της δημοσιότητας. Η ιστοσελίδα της FIFA φιλοξενεί εκτενές αφιέρωμα στον Λαρισαίο άσο στον τίτλο του οποίου τον χαρακτηρίζει «μεγαλοπρεπή», ενώ αναφέρεται στην πορεία από την αμφισβήτηση μέχρι την καταξίωση. Ακολουθεί αναλυτικά το αφιερώμα της παγκόσμιας ομοσπονδίας στον 26χρονο επιθετικό:

«‘Δεν έχει ικανότητα στις κεφαλιές, δεν είναι πολύ δυνατός και δεν έχει καλό σουτ’, ήταν η ωμή τοποθέτηση του Γιάννη Αμανατίδη για τον συμπαίκτη του στην εθνική ομάδα της Ελλάδας, Φάνη Γκέκα, λόγια που δεν θα περίμενες να ακούσεις για τον παίκτη που είναι πρώτος στον πίνακα των σκόρερ της Bundesliga.

Ευτυχώς από τότε ο Αμανατίδης έχει μαλακώσει τη στάση του. ‘Φυσικά και δεν είναι ο πιο αργός στα πρώτα μέτρα και πάντα καταφέρνει να πάρει καλές θέσεις στην πλάτη της άμυνας’. Ο αρχηγός της Μπόχουμ, Τόμας Ζέμπελ, είναι ένας ακόμη παίκτης που δεν δείχνει εκ πρώτης όψεως… ερωτευμένος με τον συμπαίκτη του. ‘Δεν κάνει και πολλά στην προπόνηση. Έτσι έχει πολλή ενέργεια για να πετύχει πολλά γκολ στους αγώνες’».

Πράγματι ο Γκέκας έχει πολύ καλή σχέση με το γκολ, αφήνοντας πίσω του στον πίνακα των σκόρερ επιθετικούς όπως ο Ρόι Μακάι (Μπάγερν), ο Αλεξάντερ Φράι (Ντόρτμουντ), ο Κέβιν Κουράνι (Σάλκε) και ο Μάριο Γκόμες (Στουτγκάρδη). Με 18 γκολ ως τώρα στο ενεργητικό του είναι δύο τέρματα μπροστά από τον δεύτερο σκόρερ και βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση. Χωρίς την εντυπωσιακή συνεισφορά του Γκέκα στο σκοράρισμα, καθώς έχει πετύχει 12 γκολ στα τελευταία 9 παιχνίδια, η Μπόχουμ ήδη θα έκανε τα σχέδιά της για τη δεύτερη κατηγορία της Γερμανίας. Παρά το γεγονός πως η φήμη του μεγαλώνει, ο 14 φορές διεθνής άσος παραμένει προσγειωμένος και αφοσιωμένος σε αυτό που καταφέρνει καλύτερα-να σκοράρει.

Το παζάρι της Μπόχουμ

Αρχικά ο 26χρονος άσος ήθελε να ασχοληθεί με την πάλη, προς δυσαρέσκεια του πατέρα του ο οποίος κατάφερε να τον πείσει να κάνει μία έξυπνη αλλαγή επαγγελματικού προσανατολισμού. Η Μπόχουμ πήρε μία εξίσου σοφή απόφαση αποκτώντας τον το καλοκαίρι ως δανεικό από τον Παναθηναϊκό έναντι 300.000 ευρώ, με οψιόν αγοράς ως το 2010.

Παρ’όλα αυτά, η Μπόχουμ δεν μπορούσε να διατηρήσει τις υπηρεσίες του Γκέκα και για την επόμενη περίοδο δυσαρεστώντας τους φίλους της. Η Λεβερκούζεν κέρδισε τη μάχη απόκτησης του παίκτη από αρκετές άλλες ομάδες της Bundesliga και έτσι από το καλοκαίρι και για τα τέσσερα επόμενα χρόνια θα τον έχει στις τάξεις της.

Ο παίκτης με το νούμερο 22 μπορεί να είναι ύψους μόλις 1,79μ., αλλά όρθωσε το ανάστημά του από την πρώτη μέρα παρουσίας του στην Μπόχουμ και δεν αντιμετώπισε προβλήματα προσαρμογής, όπως άλλοι παίκτες που έρχονται στη Γερμανία. Ο ίδιος και η σύζυγός του μετακόμισαν στη χώρα και ο Φάνης ξεκίνησε αμέσως μαθήματα γερμανικών δύο φορές την εβδομάδα, για να ενταχθεί πιο ομαλά στο νέο του περιβάλλον. Επιπλέον, ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Χρήστος Όρκας (μέλος του τεχνικού τιμ της Μπόχουμ) βοήθησε κι αυτός τον Γκέκα να προσαρμοστεί στον γερμανικό τρόπο ζωής.

Ο προπονητής της Μπόχουμ, Μαρσέλ Κόλερ, δεν φείδεται εγκωμίων για τον παίκτη που αποκαλεί ασφάλεια ζωής για την ομάδα του. ‘Λατρεύω τον τρόπο που παίζει. Δεν εντυπωσιάζει, απλώς πηγαίνει για το γκολ και το ένστικτό του τον οδηγεί πάντα εκεί που πρέπει να βρίσκεται ένας επιθετικός’, δήλωσε ο συνήθως λιγομίλητος Ελβετός προπονητής.

Ταπεινό ξεκίνημα

Η καριέρα του Γκέκα ξεκίνησε από τη Λάρισα, όπου αγωνίστηκε με την τοπική ομάδα στη δεύτερη κατηγορία από το 1996 ως το 2001. Στη συνέχεια πέρασε τέσσερις σεζόν στην Καλλιθέα, με την οποία κέρδισε την άνοδο στην πρώτη του χρονιά. Σε 87 αγώνες στη δεύτερη κατηγορία ο ανερχόμενος στράικερ πέτυχε τον διόλου ευκαταφρόνητο αριθμό των 30 γκολ. Η συγκομιδή του βελτιώθηκε, όλως περιέργως, όταν αγωνίστηκε στην πρώτη κατηγορία. Πέτυχε 32 γκολ σε 73 αγώνες και κέρδισε μία μεταγραφή στον Παναθηναϊκό τον Ιανουάριο του 2005. Εκεί συνέχισε την καλή του πορεία, πετυχαίνοντας άλλα οκτώ γκολ στο δεύτερο μισό της περιόδου εκείνης και κατακτώντας τον τίτλο του πρώτου σκόρερ με 23 τέρματα.

Ο Φάνης κέρδισε τον κόσμο και κλήθηκε στην εθνική ομάδα από τον Ότο Ρεχάγκελ, λαμβάνοντας μέρος στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών της Γερμανίας, όπου είχε δύο εμφανίσεις. Επίσης πέτυχε άλλα 15 γκολ για τον Παναθηναϊκό και ήταν δεύτερος σκόρερ του πρωταθλήματος, αγωνιζόμενος και στο Champions League.

Ο Γερμανός ομοσπονδιακός τεχνικός της Ελλάδας ήταν αυτός που τον πρότεινε στην Μπόχουμ. «Η Μπόχουμ έκανε μεγάλη προσπάθεια για την απόκτησή μου τότε, όταν καμία ομάδα εκτός Ελλάδας δεν με ήξερε. Θέλω να ανταποδώσω αυτή την εμπιστοσύνη και να τη βοηθήσω να αποφύγει τον υποβιβασμό’, δήλωσε ο Γκέκας, που είχε υποσχεθεί να αφιερώσει όλη του την ενέργεια στους εργοδότες του ως το τέλος της περιόδου. Το μέλλον της Μπόχουμ σίγουρα φαίνεται πιο φωτεινό μετά την εκτός έδρας νίκη με 3-0 επί της Άιντραχτ Φρανκφούρτης, που έφερε την Μπόχουμ τρεις βαθμούς πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού.

Με τα γκολ του, την χαλαρή αντιμετώπιση των πραγμάτων και την κόμμωση της δεκαετίας του 1980, έχει καταφέρει να καθιερωθεί στη σύντομη θητεία του στην Μπόχουμ. Την επόμενη σεζόν θα αλλάξει περιβάλλον, αλλά η Bundesliga δεν θα χάσει ένα από τα αγαπημένα της ξενόφερτα παιδιά
».

Επιμέλεια: Χρήστος Ρομπόλης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x