sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Τα έκαναν… Μ-pussy!

Ο αθλητισμός είναι κίνημα που προάγει το ήθος, την υγεία του σώματος και την ψυχική ισορροπία. Τουλάχιστον έτσι τον μάθαμε από τους αρχαίους προγόνους μας, οι οποίοι στους νικητές των αθλοπαιδιών προσέφεραν ως έπαθλο τον κότινο, ένα απλό κλαδί ελιάς και όχι κάμποσα εκατομμύρια ευρώ, όπως συμβαίνει στις ημέρες που διανύουμε.

Οι αθλητές-νικητές υπήρξαν άνθρωποι για τους οποίους γκρεμίζονταν τείχη στην Αρχαία Ελλάδα, όταν επέστρεφαν από σπουδαίες επιτυχίες στα τότε μεγάλα γεγονότα (Ολυμπιακοί Αγώνες κτλ). Λίγες χιλιάδες χρόνια μετά, έννοιες όπως οπαδισμός, marketing, χρήμα, διασημότητα έχουν αλλοιώσει την υφή που περικλείει την έννοια του ευ αγωνίζεσθαι.
Η σήψη αυτή και η κάθοδος δεν στάθηκε δυνατή να επηρεάσει μονάχα τον κόσμο που παρακολουθεί, έστω με τον τρόπο που αυτός αντιλαμβάνεται τα σπορ, αλλά και τους ίδιους τους πρωταγωνιστές, που ουκ ολίγες φορές στο πρόσφατο παρελθόν έχουν προκαλέσει το δημόσιο αίσθημα με τη συμπεριφορά τους εντός γηπέδων.

Το sport-fm.gr θυμήθηκε, έψαξε και σας παρουσιάζει ορισμένες χαρακτηριστικές απρεπείς συμπεριφορές αθλητών ή αθλητικών φορέων, κυρίως στο χώρο του ποδοσφαίρου.

15/04/2007: Άλμπαν Μπούσι (Απόλλωνας Καλαμαριάς)

Ως ποδοσφαιριστής είναι από τους ποιοτικότερους της ελληνικής Σούπερ Λίγκας. Είναι ο άνθρωπος-αφορμή για το παρόν αφιέρωμα, λόγω της συμπεριφοράς του στο παιχνίδι Απόλλωνας Καλαμαριάς-Παναθηναϊκός, για την 27η αγωνιστική του εγχωρίου πρωταθλήματος.
Ο 34χρονος Αλβανός παίκτης των Θεσσαλονικέων αποτέλεσε τον αρνητικό πρωταγωνιστή της αναμέτρησης. Έφτυσε αρχικά στο πρόσωπο τον Δημήτρη Παπαδόπουλο, αναγκάζοντάς τον (ομοίως κατακριτέα αντίδραση) να του απαντήσει με καρπαζιά, ενώ μετά την ισοφάριση της ομάδας του, κατευθύνθηκε στον πάγκο των «πρασίνων», όπου προέβη σε τρεις άσεμνες χειρονομίες, για τις οποίες θα έχει και κυρώσεις.
Κλήθηκε σε απολογία από την Καλαμαριά, ενώ υπήρξε και αντίδραση από την Αντιεισαγγελία του Αρείου Πάγου, η οποία θα διεξάγει έρευνα για τη νομιμότητα παραμονής του στην Ελλάδα, με τη συνέπεια της απέλασης να μην φαντάζει απίθανο, προς πραγματοποίηση σενάριο.

20/04/2003: Πασκάλ Νουμά (Μπεσικτάς)

Σε μία από τις καλύτερες χρονιές στην πρόσφατη ιστορία του συλλόγου της Κωνσταντινινούπολης (2002/2003), όπου κατέκτησε το πρωτάθλημα στην Τουρκία, χωρίς ιδιαίτερο ανταγωνισμό, ο Γάλλος Πασκάλ Νουμά αποτέλεσε το μαύρο πρόβατο των «αετών», λόγω της κίνησης στην οποία προέβη στο ντέρμπι με τη Φενέρμπαχτσε, στο «Ινονού», για την 28η αγωνιστική.
Η Μπεσικτάς επικράτησε της μισητής συμπολίτισσάς της με 2-0, με τον Νουμά να πετυχαίνει τέρμα. Μετά από αυτό έβγαλε τη φανέλα του, κατευθύνθηκε προς την κερκίδα των οπαδών της Φενέρ, έβαλε το χέρι μέσα στο σορτσάκι του, πιάνοντας τα γεννητικά του όργανα! Για τους οπαδούς των γηπεδούχων, έγινε λαϊκός ήρωας, όμως μετά και από παρέμβαση του αντιπροέδρου της τότε τουρκικής κυβέρνησης, Μεχμέτ Αλί Σαχίν, διεκόπη η συνεργασία του με την ομάδα του (αρχικά για επτά μήνες και κατόπιν οριστικά).

Στο αεροδρόμιο της Πόλης, κατά την αναχώρησή του, μόλις αντιλήφθηκε την παρουσία paparazzi, που τον παρακολουθούσε, τον κυνήγησε, του άρπαξε την κάμερα, την οποία τοποθέτησε ξανά στο επίμαχο σημείο. Στο περιθώριο όλων αυτών είχε δηλώσει: «Η κίνηση αυτή ήταν για μένα και τους οπαδούς. Εκείνη τη στιγμή είχα όρεξη να παίξω… λίγη τόμπολα!».



27/10/2006: Ιβελίν Ποπόφ (Λίτεξ Λόβετς)

@2@Η Λίτεξ υποδεχόταν την αδύναμη Ροντόπα Σμόλιαν, για την 11η αγωνιστική του βουλγαρικού πρωταθλήματος, της σεζόν που διανύουμε. Οι φιλοξενούμενοι άνοιξαν το σκορ με τον Πέεφ στο 23΄, εξέλιξη που ανάγκασε τους οπαδούς της Λόβετς να αποδοκιμάσουν τους παίκτες τους.
Τελικά, οι γηπεδούχοι νίκησαν με 2-1, όλο το σκηνικό, όμως, διεξήχθη μετά το τέρμα της ισοφάρισης, στο 38΄. Σκόρερ ήταν ο 19χρονος επιθετικός Ιβελίν Ποπόφ, ο οποίος πανηγύρισε το γκολ, κάνοντας τη γνωστή χειρονομία με το μεσαίο δάχτυλο στους οπαδούς της ίδιας της ομάδας του. Δικαιολογήθηκε, λέγοντας πως η Λίτεξ δεν έχει ανάγκη από φιλάθλους που να τη βρίζουν.
Τιμωρήθηκε με πρόστιμο 1.540 ευρώ από την ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της χώρας, ενώ η Λίτεξ τον τιμώρησε με κοινωνική εργασία: παράδοση αθλητικών μαθημάτων σε τοπικό σχολείο!

14/01/2007: Φάμπιο Καπέλο (Ρεάλ Μαδρίτης)

Με την αρχή του νέου έτους, τα προβλήματα για τη Ρεάλ Μαδρίτης ήταν αρκετά. Για τη 18η αγωνιστική της φετινής Πριμέρα Ντιβιζιόν, η Ρεάλ υποδεχόταν στο «Μπερναμπέου» τη Σαραγόσα, προερχόμενη από δύο βαριές ήττες, από τη Ρεκρεατίβο Ουέλβα εντός (0-3) και από τη Λα Κορούνια στο «Ριαθόρ» (2-0), με αποτέλεσμα το ματς απέναντι στην έταιρη Ρεάλ, να έμοιαζε παραπάνω από οριακό.
Ο τεχνικός των «γκαλάκτικος» Φάμπιο Καπέλο, γνώρισε την εξύβριση από τους οπαδούς των «μερένχες», καθόλη τη διάρκεια του αγώνα, ακόμη και μετά την επίτευξη του τέρματος του Φαν Νίστελροϊ στο 41ο λεπτό, με το οποίο πήρε και τη νίκη.

Ο Ιταλός κόουτς τελειώνοντας το ματς, σήκωσε το μεσαίο δάχτυλο του δεξιού του χεριού προς την κερκίδα, κάνοντας την… προσφιλή χειρονομία. Ιδιαίτερες συνέπειες για τον Καπέλο δεν υπήρξαν (χρηματικό πρόστιμο), αφού κάποιοι οπαδοί της Ρεάλ πήραν το μέρος του μάλιστα, ειδικά μετά την άμεση συγνώμη που ζήτησε.
Δικαιολόγησε την πράξη του, λέγοντας πως στόχευε δύο κατόχους διαρκείας πίσω από τον πάγκο της ομάδας του, οι οποίοι τον έβριζαν ανηλεώς από την αρχή της σεζόν.

13/03/2007: Άντριου Μπόγκουτ (Μιλγουόκι Μπακς)

Οι Μπακς είχαν αρχίσει μέσα στο Μάρτιο τα σερί εντός έδρας παιχνίδια τους, για το αμερικανικό πρωτάθλημα στο μπάσκετ. Είχαν διαλύσει με 110-90 τους Λέικερς, έχασαν με 94-92 από το Κλίβελαντ και το τρίτο κατά σειρά «home game» ήταν με τους Ράπτορς.
Το Τορόντο επικράτησε του Μιλγουόκι με 108-93, με τα «ελάφια» να αποδοκιμάζονται από το κοινό τους για την κακή τους εμφάνιση στον συγκεκριμένο αγώνα του ΝΒΑ. Ο Αυστραλός σέντερ αποβλήθηκε, λόγω φάουλ, 49 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη μετά από σκληρό μαρκάρισμα στον Κρις Μπος.
Βγαίνοντας από το παρκέ και ακούγοντας τα… απίστευτα από την κερκίδα, ο Μπόγκουτ «πιάστηκε» από τον τηλεοπτικό φακό να κάνει τη γνωστή άσεμνη χειρονομία προς τον κόσμο της ομάδας του. Τιμωρήθηκε, όπως και σε παλαιότερο περιστατικό με πρωταγωνιστή τον Τζόε Τζόνσον των Ατλάντα Χοκς, με πρόστιμο κοντά στις τριάντα χιλιάδες ευρώ.

20/02/2007: Μαρκ Φαν Μπόμελ (Μπάγερν Μονάχου)

Πρώτο παιχνίδι για τη φάση των «16» του φετινού Τσάμπιονς Λιγκ, ανάμεσα στη Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπάγερν Μονάχου, στην πρωτεύουσα της Ισπανίας. Στο 87΄ ο Φαν Μπόμελ μειώνει στο τελικό 3-2, αναπτερώνοντας τις ελπίδες των Βαυαρών για πρόκριση στους «8».
Με την επίτευξη του τέρματός του, βάζει την αριστερή παλάμη του στο δεξί του μπράτσο, κάνοντας κίνηση αντίστοιχη με του Μπούσι, με αποδέκτες τους οπαδούς της Ρεάλ. Λόγω ονόματος και καλών σχέσεων με την ΟΥΕΦΑ, τιμωρήθηκε για την απαράδεκτη αυτή κίνηση για τέτοιο επίπεδο ποδοσφαίρου, με πρόστιμό ένα μεροκάματο γι΄ αυτόν (6.200 ευρώ), ενώ υποχρεούται να είναι στη διάθεση της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας για την προώθηση του «Fair Play», σε μια από τις προσεχείς διοργανώσεις μικρών εθνικών ομάδων.

Για τα παραπάνω έχει γίνει μία απλή αξιολόγηση, μιας και τα περιστατικά κακής συμπεριφοράς αθλητικών παραγόντων, στην Ελλάδα και τον κόσμο, είναι δυστυχώς πάμπολλα και θέλουν τόμους για να καταγραφούν.
Όλιβερ Καν, Τόμπι Μπέιλι (παλιός παίκτης της ΑΕΚ στο μπάσκετ που είχε κάνει άσεμνη κίνηση προς οπαδούς του ΠΑΟΚ), Ντέγιαν Μποντίρογκα (είχε πετάξει μπουκάλι σε οπαδούς του Ολυμπιακού στη Γλυφάδα), Θεόδωρος Κουρίδης (νομικός σύμβουλος της ΕΠΟ, που έκανε κάτι αντίστοιχο στο ματς της Εθνικής με τη Μάλτα και αποβλήθηκε από το γήπεδο στο Τα Κάλι), Μάγκνο Μοσελίν (παίκτης της Ομόνοιας που χειρονόμησε φέτος προς τους φίλους της κυπριακής ομάδας, μετά από ατυχές αποτέλεσμα με την Αγία Νάπα), Ερνάντο Γκόμες (παίκτης βόλεϊ του Παναθηναϊκού, που έπραξε τη χιλιοαναφερθείσα χειρονομία, σε φετινό ματς με τον Ηρακλή στη Θεσσαλονίκη), Τζόε Μπάρτον (παίκτης της Μάντσεστερ Σίτι που προέβη σε αντίστοιχη ενέργεια στο «Φράτον Παρκ», σε ματς με την Πόρτσμουθ), Φερνάντο Νάβας (έδειξε το 1-1 της ισοφάρισης, χωρίς να έχει σημειώσει αυτός το τέρμα, με τα δύο μεσαία δάχτυλα των χεριών του σε ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, τη σεζόν 2000/2001), ο επόπτης Κοττόρος στο φετινό ματς που διεκόπη ανάμεσα σε Ιωνικό και Ηρακλή (λέγεται πως… παρενοχλούσε οπαδούς των γηπεδούχων) είναι ορισμένες περιπτώσεις φορέων του αθλητισμού, που τα… έκαναν μαντάρα εν ώρα εργασίας!

Λάμπρος Γκαραγκάνης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x