sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ο Τζέρι και ο Τζέικ!

Τι θα λέγατε αν βλέπατε τον Τζέρι Στακχάουζ στον Παναθηναϊκό; Τον Γκάρι Πέιτον ή τον Ιάκωβο Τσακαλίδη στον Ολυμπιακό; Θα ήταν όντως κάτι το πολύ εντυπωσιακό και το οποίο αν μη τι άλλο θα ανέβαζε και πάλι, μετά από σχεδόν 12-13 χρόνια, το επίπεδο του μέτριου τώρα πρωταθλήματος μας. Εμείς δεν κάνουμε τίποτε άλλο παρά να σας ενημερώσουμε για το ποιοι παίκτες του ΝΒΑ μένουν ελεύθεροι το καλοκαίρι, που μας έρχεται. Εσείς δεν έχετε παρά να ονειρευτείτε και να πιστέψετε ότι μπορούμε να ξαναδούμε από τα μέρη μας παίκτες του διαμετρήματος του Ντομινίκ Ουίλκινς ή του Έντι Τζόνσον και του Εξέβιερ Μακ Ντάνιελ. Αν δεν βρείτε στα παρακάτω ονόματα, αυτό του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, ο λόγος έχει να κάνει με το ότι ο Λιθουανός δεν είναι εντελώς ελεύθερος. Αν θέλει, δηλαδή, μένει στους Ουόριορς.

Του Τόλη Κοτζιά…

Οι απλησίαστοι

Ο καθένας μπορεί να ονειρεύεται ό, τι θέλει! Ετσι και οι μεγάλες ελληνικές ομάδες. Θα αναρωτηθείτε και όχι αδικαιολόγητα, βλέποντας τους παρακάτω παίκτες: είναι δυνατόν να έρθει κάποιος εξ αυτών στην Ευρώπη και δη στην Ελλάδα; Το πιο πιθανό είναι όχι. Περίμεναν πολλοί, όμως, ότι ο Παύλος Γιαννακόπουλος θα φέρει στον Παναθηναικό τον Ντομινίκ Ουίλκινς;

Τζέρι Στακχάουζ

Ηλικία: 33
Ύψος: 1.98
Ομάδα: Ντάλας Μάβερικς
Χρόνια στο ΝΒΑ: 12

Ο ετεροθαλής αδερφός του έχει έρθει και έχει παίξει στην Ελλάδα. Μάλιστα, ο Τόνι Ντόουσον, που φόρεσε την φανέλα αρκετών ομάδων μας (Απόλλωνας Πατρών, Δάφνη, Ιωνικός Νέας Φιλαδελφείας), άφησε πολύ καλές εντυπώσεις. Σαφώς πιο σπουδαίες στιγμές θα χαρίσει ο Στακχάουζ, ο οποίος δεν βρίσκεται ακριβώς σε κατιούσα, αλλά ο ρόλος του στους Ντάλας Μάβερικς είναι συμπληρωματικός. Μόνο, που ο 33χρονος παίκτης είναι απίθανο να έρθει. Απλά σας αναφέρουμε ότι φέτος έχει συμβόλαιο κοντά στα 10 εκ. δολλάρια.

Γκάρι Πέιτον

Ηλικία: 39
Ύψος: 1.96
Ομάδα: Μαιάμι Χιτ
Χρόνια στο ΝΒΑ: 17

Το «γάντι» βαδίζει αισίως στα 40 του χρόνια, αλλά δεν λέει να το κόψει, μετά από 17 χρόνια συνεχούς και λαμπρής παρουσίας στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Τα τελευταία δύο χρόνια προσπαθεί για το καλό των Μαιάμι Χιτ, αλλά μάλλον στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς θα αποτελέσει παρελθόν. Ίσως μάλιστα και να αποσυρθεί εντελώς. Αν δεν γίνει κάτι τέτοιο, δεν αποκλείεται μία πρόταση-μαμούθ από την Ευρώπη να τον προσελκύσει.

Γκραντ Χιλ

Ηλικία: 35
Ύψος: 2.03
Ομάδα: Ορλάντο Μάτζικ
Χρόνια στο ΝΒΑ: 13

Για πολλά χρόνια αναφερόταν ως στόχος του Παναθηναικού. Μάλλον, όμως, αποτελούσε ευσεβή πόθο, παρά πληροφορία, που ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα. Ο Χιλ δεν έκανε την καριέρα, που θα επιθυμούσε και που πολλοί εκτιμούσαν ότι θα κάνει, καθώς οι τραυματισμοί ήταν σοβαροί και συχνοί. Η μέχρι τώρα πορεία του στο ΝΒΑ αναλίσκεται στο Ντιτρόιτ και το Ορλάντο. Πάντως, αυτός και αν είναι απίθανο να έρθει, την στιγμή, που φέτος παίρνει 17 εκ. δολλάρια.

Μορίς Πέτερσον

Ηλικία: 30
Ύψος: 2.00
Ομάδα: Τορόντο Ράπτορς
Χρόνια στο ΝΒΑ: 7

Ο πιο φρέσκος της παρέας. Και ο καλύτερος σουτέρ. Στους ανανεωμένους Ράπτορς ο ρόλος του είναι υποβαθμισμένος. Την θέση του στο αρχικό σχήμα έχει πάρει ο πρώην της Μακάμπι, Άντονι Πάρκερ. Μόνο, που ο Πέτερσον παραμένει μία αξιόπιστη λύση. Και το καλοκαίρι, που θα βγει στην αγορά, θα έχει πολλές προτάσεις από το ΝΒΑ. Ετσι, μόνο ένα θαύμα θα τον οδηγήσει προς τα μέρη μας.

Κόρλις Ουίλιαμσον

Ηλικία: 34
Ύψος: 1.99
Ομάδα: Σακραμέντο Κινγκς
Χρόνια στο ΝΒΑ: 12

Από τις «παλιές» καραβάνες του ΝΒΑ. Επί 12 χρόνια βγάζει το ψωμί του χάρη στην δύναμή του και την ικανότητά του να τα βγάζει πέρα με πολύ υψηλότερους αντιπάλους του. Φέτος είναι στους Σακραμέντο Κινγκς και τον ρόλο του από τον πάγκο τον παίζει μία χαρά. Το καλοκαίρι, που μένει ελεύθερος, όλο και κάτι θα βρει στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Οπότε θα τον δούμε στην Ευρώπη, μόνο σε ακραία περίπτωση.

Το σκέφτονται

Πρόκειται για μία κατηγορία παικτών, που είναι στο μεταίχμιο: «να έρθουμε ή όχι στην Ευρώπη;» είναι εκείνο, που αναρωτιούνται. Πάντως, ο Τζεφ Μακ Ίνις και ο Ιάκωβος Τσακαλίδης έχουν περάσει ήδη από την Ελλάδα.

Τζέιλεν Ρόουζ

Ηλικία: 34
Ύψος: 2.02
Ομάδα: Νιου Γιορκ Νικς
Χρόνια στο ΝΒΑ: 13

Οι Φίνιξ Σανς διαγράφουν εξαιρετική πορεία, αλλά η παρουσία του Ρόουζ δεν είναι ανάλογη της μεγάλης του αξίας. Δεν ξεκινάει ποτέ στην πεντάδα και όταν παίζει, σπάνια η συμμετοχή του ξεπερνάει τα δέκα λεπτά. Το καλοκαίρι ενδεχομένως το Φίνιξ θα του δείξει την πόρτα της εξόδου. Ο Ρόουζ θα βρει ομάδα στο ΝΒΑ. Θα βρει, όμως, τα λεφτά, που θέλει; Πιθανόν όχι. Επομένως, με μία σούπερ πρόταση ίσως σκεφτεί να μας...επισκεφτεί.

Τζέικ Τσακαλίδης

Ηλικία: 28
Ύψος: 2.18
Ομάδα: Χιούστον Ρόκετς
Χρόνια στο ΝΒΑ: 7

Ο δικός μας Τζέικ είναι εδώ και κάποιους μήνες στο Χιούστον, παρέα του Βασίλη Σπανούλη. Μόνο, που σε σχέση με το V-Span επισκέπτεται περισσότερες φορές το παρκέ. Με δεδομένο μάλιστα ότι είναι από τους πιο ψηλούς παίκτες στο ΝΒΑ, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι και του χρόνου θα βρει συμβόλαιο. Για Παναθηναικό και Ολυμπιακό τυχόν απόκτησή του θα είναι όνειρο, αφού, εκτός των άλλων, έχει ελληνικό διαβατήριο. Αν και οι πληροφορίες λένε ότι αν επιστρέψει στην Ευρώπη, θα πάει στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, με την οποία τον συνδέουν πολλά.

Τζεφ Μακ Ίνις

Ηλικία: 33
Ύψος: 1.92
Ομάδα: Σάρλοτ Μπόμπκατς
Χρόνια στο ΝΒΑ: 10

Αυτός (όπως και ο Τσακαλίδης) έχει ήδη έρθει στην Ευρώπη. Ήταν πριν από 11 χρόνια, όταν είχε αγωνιστεί για λίγους μήνες στον Πανιώνιο. Οι επιδόσεις του ήταν πολύ καλές, αλλά εκείνο, που δεν θα ξεχαστεί με τίποτα, είναι το γεγονός ότι σε μία προπόνηση πήρε στον κυνήγι με...ψαλίδι τον Γκέερτ Χάμινκ, που προηγουμένως του είχε ρίξει αγκωνιά. Μετά τον Πανιώνιο, ακολούθησε εξαιρετική παρουσία στο ΝΒΑ. Τώρα είναι στους Μπομπκατς, αλλά το καλοκαίρι, που μας έρχεται, δεν αποκλείεται να ξανάρθει από τα μέρη μας, καθώς τα ψωμιά του στο ΝΒΑ θεωρούνται μισοτελειωμένα.

Μαλίκ Άλεν

Ηλικία: 29
Ύψος: 2.06
Ομάδα: Σικάγο Μπουλς
Χρόνια στο ΝΒΑ: 7

Δεν έγινε ντραφτ όταν έπρεπε. Στο ΝΒΑ, όμως, παίζει ανελλιπώς από τότε, που τελείωσε το κολλέγιο της Βιλανόβα. Γενικώς, θεωρείται ένας χρήσιμος παίκτης, που βγαίνει από τον πάγκο, δίνει λύσεις και που κάθε ομάδα θα ήθελε στις τάξεις της. Στους Μπουλς, όπου βρίσκεται τα δύο τελευταία χρόνια, κάνει καλή δουλειά. Αν μάλιστα σταματήσει ο Πι Τζέι Μπράουν, τότε το πιο πιθανό είναι οι Μπουλς να τον ανανεώσουν. Η επιλογή, όμως, της Ευρώπης δεν πρέπει να αποκλειστεί.

Εντι Χάουζ

Ηλικία: 29
Ύψος: 1.86
Ομάδα: Νιου Τζέρσει Νετς
Χρόνια στο ΝΒΑ: 7

Το καλοκαίρι, που μας πέρασε, αναφέρθηκε ως ένας από τους δύο στόχους του Παναθηναικού (μαζί με τον Τόνι Ντελκ). Ο Χάουζ, όμως, δεν ήταν έτοιμος να πάρει τον δρόμο προς τα μέρη μας. Θεωρούσε ότι η θέση του είναι στο ΝΒΑ και αυτό επιβεβαιώνεται με την πολύ καλή του πορεία στους Νετς. Το πιο πιθανό είναι να συνεχίσει και του χρόνου στο ΝΒΑ. Πιθανό, όμως, είναι να μην βρει τα λεφτά, που θέλει. Οπότε σε μία τέτοια περίπτωση, όλα είναι ανοιχτά.

Καλοί, αλλά όχι big names

Οι παίκτες αυτής της κατηγορίας είναι ταμάμ για τη Ευρώπη. Άλλωστε κάποιοι εξ αυτών έχουν φορέσει ήδη την φανέλα κάποιας ευρωπαικής ομάδας. Τα δεδομένα αναφέρουν ότι ορισμένοι μπορεί και πάλι να έρθουν από τα μέρη μας.

Ντερ Μαρ Τζόνσον

Ηλικία: 27
Ύψος: 2.06
Ομάδα: Ντένβερ Νάγγετς
Χρόνια στο ΝΒΑ: 6

Πρόκειται για σπάνιο είδος παίκτη. Ο λόγος έχει να κάνει με το ότι παίζει «3άρι», αν και είναι τόσο ψηλός. Είναι μάλιστα εξαιρετικός σουτέρ τριών πόντων. Τον ήθελε πριν από τρία χρόνια ο Τόμιτς στο Ολυμπιακό. Κάτι τέτοιο δεν έγινε εφικτό και οι «ερυθρόλευκοι» βολεύτηκαν με τον Ποστέλ. Ο Τζόνσον έπαιξε καλά τα πρώτα χρόνια στους Νάγγετς, φέτος, όμως, ο χρόνος συμμετοχής του έχει πέσει πολύ. Κρατήστε τον στα υπόψη σας.

Σαμόντ Ουίλλιαμς

Ηλικία: 32
Ύψος: 1.87
Ομάδα: Λέικερς
Χρόνια στο ΝΒΑ: 5

Ο Ολυμπιακός τον ήθελε πολύ το περασμένο καλοκαίρι. Ο Ουίλλιαμς, όμως, φεύγοντας από την Μπαρτσελόνα, επιθυμούσε διακαώς να επιστρέψει στο ΝΒΑ. Το έκανε, αλλά τι κατάλαβε; Μόλις 11 λεπτά παίζει στους Λέικερς και αυτό στα εύκολα ματς. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, ο απόφοιτος του Νορθ Καρολάινα να ξανάρθει από τα μέρη μας. Πέρα από πολύ καλός παίκτης, έχει ένα ακόμη προσόν: έχει γεωργιανό διαβατήριο.

Κιθ Μακ Λίοντ

Ηλικία: 28
Ύψος: 1.88
Ομάδα: Ιντιάνα Πέισερς
Χρόνια στο ΝΒΑ: 4

Από τις παράξενες περιπτώσεις παικτών. Αποφοιτώντας από το κολλέγιο, πήγε και δοκιμάστηκε στην Λιβόρνο. Πέρασε τα τεστ και τελείωσε με επιτυχία εκεί την χρονιά. Η συνέχεια, αφού πέρασε και λίγο από την Ρόμα, τον βρήκε στο ΝΒΑ. Είναι, όμως, από τους παίκτες, που δεν κάνουν την διαφορά. Δεκάδες υπάρχουν τέτοιοι στις ΗΠΑ. Ετσι, το πιο πιθανό του χρόνου είναι να τον δούμε και πάλι στην Ευρώπη.

Βιτάλι Ποταπένκο

Ηλικία: 32
Ύψος: 2.08
Ομάδα: Σακραμέντο Κινγκς
Χρόνια στο ΝΒΑ: 11

Τα ψωμιά του Ουκρανού σέντερ φαίνεται πως τελείωσαν στο ΝΒΑ. Τα πρώτα 8 χρόνια στάθηκε κάτι παραπάνω από αξιοπρεπώς. Όχι, όμως, και την τελευταία τριετία, όπου η παρουσία του είναι υποτυπώδης. Όλα δείχνουν ότι μετά από περίπου 15 χρόνια θα ξαναπαίξει στην Ευρώπη. Τότε ομάδα του ήταν η Μπουντιβέλνικ. Σαφώς αν θα γυρίσει στην Ευρώπη, θα πάει σε πιο φημισμένη (και πιο πλούσια) ομάδα.

Ράφαελ Αραούζο

Ηλικία: 27
Ύψος: 2.10
Ομάδα: Γιούτα Τζαζ
Χρόνια στο ΝΒΑ: 3

Είναι Βραζιλιάνος, αλλά δεν είναι από τους πλέον γνωστούς της χώρας του. Ζει στην σκιά του Βαρεχάο και του Νενέ Χιλάριο. Είναι, όμως, καλός παίκτης, που, όμως, ως τώρα δεν έχει δικαιολογήσει την επιλογή του πριν από τρία χρόνια στο νο8 του ντραφτ. Ούτε στο Τορόντο, ούτε στους Τζακ έκανε κάτι σημαντικό. Οπότε το καλοκαίρι, είναι όλα πιθανά.

Περασμένα μεγαλεία;

Τα καλά χρόνια των εν λόγω παικτών ανήκουν στο παρελθόν. Κάποιοι, όμως, εξ αυτών μπορούν να κάνουν την διαφορά στα ευρωπαικά πρωταθλήματα. Ο Μάικλ Ολοβοκάντι είναι ένας από αυτούς.

Μάικλ Ολοβοκάντι

Ηλικία: 32
Ύψος: 2.13
Ομάδα: Μπόστον Σέλτικς
Χρόνια στο ΝΒΑ: 9

Έχει παίξει ήδη στην Ευρώπη. Ήταν την εποχή, που αποφοίτησε από το Πασίφικ, όντας νο1 στο ντραφτ. Μάλιστα είχε ντεμπουτάρει σε ματς της Κίντερ, στην Θεσσαλονίκη, σε βάρος του ΠΑΟΚ. Αφού έπαιξε και μάλιστα πολύ καλά σε αρκετές ομάδες του ΝΒΑ, πλέον έχει πάρει την κατιούσα. Οπότε είναι πιθανή η επιστροφή του στην «Γηραιά Ήπειρο».

Σκοτ Πόλαρντ

Ηλικία: 32
Ύψος: 2.10
Ομάδα: Κλίβελαντ Καβαλίερς
Χρόνια στο ΝΒΑ: 10

Ποτέ του δεν υπήρξε μεγάλος παίκτης. Ήταν ένας σέντερ, που έδινε λύσεις από τον πάγκο, κυρίως με το δυναμικό του παιχνίδι. Λέμε «ήταν» κι όχι «είναι, καθώς πλέον η παρουσία του είναι τυπική. Ρίξτε μία ματιά στα στατιστικά των Καβαλίερς και θα καταλάβετε (μόλις 4 λεπτά ανά ματς). Το γεγονός ότι έχει βγει από ένα σπουδαίο πανεπιστήμιο, όπως το Κάνσας, είναι το σπουδαιότερο του προσόν.

Στάνισλαβ Μεντβεντένκο

Ηλικία: 2.08
Ύψος: 28
Ομάδα: Ατλάντα Χοκς
Χρόνια στο ΝΒΑ: 7

Είναι ένας ψηλός σουτέρ, στο στυλ του Γκαρμπαχόσα. Το καλοκαίρι μένει ελεύθερος και δύσκολα θα βρει αυτό, που θέλει στο ΝΒΑ. Η πορεία του είναι καθοδική και μάλλον καμία ομάδα από το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου δεν θα του προσφέρει συμβόλαιο. Η επιλογή της Ευρώπης μοιάζει μονόδρομος.

Κέλβιν Κέιτο

Ηλικία: 33
Ύψος: 2.11
Ομάδα: Νιου Γιορκ Νικς
Χρόνια στο ΝΒΑ: 10

Ποτέ του δεν ήξερε μπάσκετ. Τον έσωσαν και τον σώζουν τα 211 εκατοστά του και οι ικανοποιητικές αμυντικές του ικανότητες. Τα χρόνια, όμως, περνάνε και στο ΝΒΑ προτιμούν πιο φρέσκους παίκτες, ειδικά για να αντικαταστήσουν περιπτώσεις Κέιτο. Ο τελευταίος παίζει μόλις 5.5 λεπτά ανά ματς στους Νικς, που μάλλον θα είναι ο τελευταίος του σταθμός στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου.

Ντέιλ Ντέιβις

Ηλικία: 38
Ύψος: 2.11
Ομάδα: Ντιτρόιτ Πίστονς
Χρόνια στο ΝΒΑ: 16

Τον πρωτογνωρίσαμε εδώ στην Ελλάδα πριν από περίπου 17 χρόνια όταν είχε έρθει με μία μικτή πανεπιστημίων να αντιμετωπίσει την Εθνική μας για το Ακρόπολις. Από τότε και μέχρι σήμερα κάνει συμπαθητική πορεία στο ΝΒΑ. Μάλλον, όμως, πλησιάζει η ώρα, που θα αποχαιρετήσει το ΝΒΑ. Αν γίνει κάτι τέτοιο, η Ευρώπη δεν αποκλείεται να αποτελέσει τον επόμενο σταθμό της μεγάλης σε έκταση καριέρας του.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x