Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία κρατά και πάλι μια καυτή πατάτα στα χέρια της μετά τα γεγονότα στη Ρώμη η εικόνα του Ιταλού επικεφαλής των ΜΑΤ να ωρύεται προς τους άνδρες του να καλμάρουν και να σταματήσουν την αλόγιστη επίθεση στους οπαδούς της Μαν. Γιουνάιτεντ ήταν η πιο συγκλονιστική στιγμή στο «Ολίμπικο» προχθές. Οι εικόνες που έφτασαν σε κάθε γωνία του πλανήτη από τη Ρώμη επισκίασαν ένα εξαιρετικό παιχνίδι.
Η ιταλική αστυνομία έχασε παντελώς τον έλεγχο και αυτό εν μέρει εξηγούνταν από την ψυχολογική φόρτιση που υπάρχει στη γειτονική χώρα από τη δολοφονία του αστυνομικού στην Κατάνια. Το γεγονός πως 1.000 Αγγλοι βρέθηκαν στον περιβάλλοντα χώρο του σταδίου χωρίς εισιτήριο επιδείνωσε την κατάσταση και αυτό επιβεβαιώνει ό,τι έγραφα μετά την κλήρωση του Μαρτίου σε αυτή τη σελίδα και επισήμως διαψεύστηκε: πως η ΟΥΕΦΑ αλλά και οι ελληνικές Αρχές τρέμουν την ιδέα ενός αγγλικού «εμφυλίου» στην Αθήνα, γιατί είναι βέβαιο πως δεν θα μπορέσουν να κοντρολάρουν τα πράγματα αν εκτραχυνθούν.
Βέβαια για τις εικόνες ντροπής στην «αιώνια πόλη» δεν έχουν κύρια ευθύνη οι Αγγλοι. Μιλάμε για μία πόλη με έντονα ακροδεξιά στοιχεία και μία ομάδα, τη Ρόμα, αληθινό μπελά για την ΟΥΕΦΑ. Το 2002 το ματς με τη Γαλατασαράι (1-1) διακόπηκε λόγω επεισοδίων και ολοκληρώθηκε σκανδαλώδώς παρά τη συνεχή ρίψη αντικειμένων με αποτέλεσμα να συμβούν απίστευτα επεισόδια στη φυσούνα. Το 2004 το ματς με την Ντιναμό Κιέβου διακόπηκε από τον Σουηδό Φρισκ που είχε τραυματιστεί από κέρμα και η Ρόμα τιμωρήθηκε με παιχνίδια κεκλεισμένων των θυρών.
Πέρυσι οι οπαδοί της είχαν επιτεθεί σε εκείνους της Μίντλεσμπρο, μετά τον αποκλεισμό στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ και η αστυνομία χτυπούσε αδιακρίτως μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους ακόμη και παιδιά, επειδή πανηγύριζαν την πρόκριση της ομάδας τους! Αυτή η απαράδεκτη εικόνα είχε κάνει τον γύρο του κόσμου αλλά η ΟΥΕΦΑ προτίμησε να σφυρίξει... αδιάφορα, ουσιαστικά οπλίζοντας το χέρι των Ιταλών αστυνομικών και φέτος.
Γιατί μπορεί να δεχτώ τη δικαιολογία πως ήταν ψυχικά φορτισμένοι από ό,τι συμβαίνει στην Ιταλία τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί το γεγονός πως παρατάχτηκαν τα ΜΑΤ μόνο στην πλευρά των οπαδών της Γιουνάιτεντ και ούτε ένας από το χώρισμα και πίσω όπου ήταν τα... μπουμπούκια της Ρόμα! Οι οποίοι με πιστόλια φωτοβολίδας και με μπουκάλια έστειλαν την... αγάπη τους στους Αγγλους στο πρώτο γκολ, κάτι που πυροδότησε την ατμόσφαιρα. Και όλα αυτά σε ένα ΑΚΡΩΣ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ γήπεδο που περιέργως πώς έχει επιλεγεί και για τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ το 2009. Μπορεί μέχρι τότε να έχει αλλάξει η μορφή του, αλλά αυτή τη στιγμή το «Ολίμπικο» είναι ένα παλιό γήπεδο, χωρίς καθίσματα και χωρίς τις απαραίτητες εξόδους κινδύνου, με πολλά σημεία να θυμίζουν γήπεδα της δεκαετίας του '80.
Η λυσσασμένη αντίδραση της ιταλικής αστυνομίας πάντως είναι ένα δείγμα και για όποιον στην Ελλάδα θεωρρεί πως το να λύσουμε τα χέρια των αστυνομικών για να δέρνουν αλύπητα στο γήπεδο θα λύσει το πρόβλημα. Ηδη ο υπευθυνος επικοινωνίας της ΟΥΕΦΑ Γουίλιαμ Γκαγιάρντ προειδοποίησε πως η ευρωπαϊκή ομοσπονδία δεν συμφωνεί με τη λογική Law and Order που εφαρμόζουν κάποιες χώρες χρησιμοποιώντας αστυνομία για καταστολή, όπως οι Ιταλοί.
Αντίθετα, τόνισε πως η λογική των σεκιούριτι σε όλα τα γήπεδα με μέτρα πρόληψης και όχι καταστολής οφείλει να είναι το επόμενο βήμα για όλους. Ωραία το λες, αλλά πώς το εφαρμόζεις όμως; Εικόνες όπως αυτή της Τετάρτης, απλά υπογραμμίζουν πόσο δύσκολο είναι να λυθεί το πρόβλημα της γηπεδικής βίας σε χώρες με έντονα ριζωμένη την κοινωνική αναλγησία. Και η Ιταλία είναι το πλησιέστερο παράδειγμα στο τι συμβαίνει στην Ελλάδα.
Τα μέτρα που πήραν και που ψήφισαν οι Ιταλοί στην προσοπάθειά τους να καταπολεμηθεί η βία ακούγονται γενναία αλλά επί της ουσίας δεν λύνουν το όποιο πρόβλημα. Και φυσικά παραπέμπουν σε ευχολόγια. Οπως το να βελτιωθούν οι συνθήκες των γηπέδων (που διαπιστώνουμε πως παραμένουν ακατάλληλα, όπως το «Ολίμπικο» αλλά και το «Σαν Σίρο» και όμως διεξάγονται αγώνες) και μπορεί να ακούγεται ως... σκληρό μέτρο, αλλά επί της ουσίας είναι παραπομπή του προβλήματος στο μέλλον. Και ανάλογα προβλήματα θα αντιμετωπίσουμε και στην Ελλάδα.
Η ΟΥΕΦΑ έπειτα από αυτά που έγιναν στην Ιταλία έχει ξανά μία «καυτή πατάτα» στα χέρια της. Αν και πάλι οι αποφάσεις της θυμίζουν... ελληνική Σούπερ Λίγκα, όπου ο γνώμονας είναι να προστατεύεται η ΠΑΕ και όχι ο κόσμος που πάει στο γήπεδο, τότε πάλι θα πνιγεί σε μία κουταλιά νερό!
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.