sport-fm.gr ΘΕΜΑ

8 Μαρτίου: Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας

Όλα ξεκίνησαν στις 8 Μαρτίου του 1857 όταν οι εργαζόμενες γυναίκες στην κλωστοϋφαντουργία, κατέβηκαν σε απεργία στους δρόμους της Νέας Υόρκης.

Όλα ξεκίνησαν στις 8 Μαρτίου του 1857 όταν οι εργαζόμενες γυναίκες στην κλωστοϋφαντουργία, κατέβηκαν σε απεργία στους δρόμους της Νέας Υόρκης, διαμαρτυρόμενες για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και για τα χαμηλά ημερομίσθια.

Η απεργία αυτή ήταν η αφετηρία για το ξεκίνημα του αγώνα του παγκόσμιου γυναικείου κινήματος για ίσα δικαιώματα με τους άνδρες. Σε ανάμνηση αυτής της ημέρας, το 1977 ο Ο.Η.Ε. θεσμοθετεί την 8η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Πέρασαν πολλά πολλά χρόνια από τότε μέχρι σήμερα και δυστυχώς η ισότητα των δύο φύλων κυρίως στους τομείς της εργασίας, της κοινωνικής θέσης και ασφάλισης, παραμένει κεντρικό θέμα προς επίλυση κυρίως σε τριτοκοσμικές χώρες.

inner

H ActionAid παλεύει για τα δικαιώματα των γυναικών

H διεθνής μη κυβερνητική αναπτυξιακή οργάνωση «ActionAid» που δουλεύει με περισσότερους από 15 εκατομμύρια ανθρώπους σε 45 χώρες για έναν κόσμο χωρίς φτώχεια κι αδικία, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας υπογραμμίζει τα παρακάτω ανατριχιαστικά στοιχεία που αποδεικνύουν το σοβαρό θέμα της βίας κατά των γυναικών αλλά και το ότι η ισότητα μεταξύ άνδρα και γυναίκας είναι δυστυχώς ανύπαρκτη σε πολλές χώρες του πλανήτη.

Σύμφωνα με την ActionAid παρόλο που ζούμε στον 21ο αιώνα, μια στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία στη ζωή της συνήθως από τον σύντροφό της. Η ανισότητα και οι διακρίσεις σε πολλές χώρες θεωρούνται φυσιολογικές.

Στην Ινδία ξεκινούν πριν τη γέννηση, αφού υπολογίζεται ότι ένα κορίτσι χάνεται κάθε λεπτό από έκτρωση, διότι η ινδική κοινωνία τα θεωρεί βάρος.

Στη σχολική ηλικία, ακόμα και στις μέρες μας, υπάρχουν κορίτσια που δεν έχουν την ευκαιρία να πάνε ή να τελειώσουν το δημοτικό μόνο και μόνο επειδή είναι κορίτσια. Στον κόσμο μας ζουν σχεδόν 500 εκατομμύρια γυναίκες που δεν γνωρίζουν γραφή κι ανάγνωση και αποτελούν το 64% του συνόλου των αναλφάβητων ανθρώπων του πλανήτη.

Σε χώρες όπως η Κένυα, η Σομαλία, η Αίγυπτος, η Αιθιοπία και το Κουρδιστάν κορίτσια συνήθως 5 με 15 ετών υπόκεινται σε κλειτοριδεκτομή. Υπολογίζεται ότι 129 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες στον κόσμο το έχουν υποστεί στις 29 χώρες όπου διαπράττεται αυτή η πανάρχαια και απάνθρωπη πρακτική.

Η βία κατά των γυναικών από τους συντρόφους τους είναι σε ορισμένες χώρες τόσο συνηθισμένη που είναι κοινωνικά αποδεκτή. Παγκοσμίως, η μία από τις δύο γυναίκες που δολοφονήθηκε το 2012, πέθανε από τα χέρια του συντρόφου της.

Η ενδυνάμωση των γυναικών, η εκπαίδευσή τους για τα δικαιώματά τους, η συμμετοχή τους σε συνεταιρισμούς ανάπτυξης εισοδήματος είναι κάποιες από τις λύσεις που εφαρμόζει η ActionAid ώστε η βία κατά των γυναικών να μειωθεί.

Για την ActionAid τα δικαιώματα των κοριτσιών και των γυναικών αποτελούν προτεραιότητα κάθε μέρα. Η ενδυνάμωση και η εκπαίδευση τόσο των ίδιων των κοριτσιών και γυναικών όσο και ολόκληρης της κοινότητας αποτελεί βασικό παράγοντα ώστε οι γυναίκες να γίνουν οι ίδιες η κινητήρια δύναμη της αλλαγής».

Αξίζει να δείτε παρακάτω ένα συγκλονιστικό βίντεο με εμπειρίες γυναικών από όλο τον κόσμο...



Μπορείτε να στηρίξετε εάν επιθυμείτε ο έργο της ActionAid εδώ...

Η συνεισφορά των Γιατρών χωρίς Σύνορα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αφιερώνουν την ημέρα αυτή σε όλες εκείνες τις γυναίκες που αγωνίζονται για την επιβίωση τόσο τη δική τους, όσο και ολόκληρης της οικογένειάς τους. Με κεντρικό μήνυμα «Δεν ζητούν τη βοήθειά μας. Πεθαίνουν γι' αυτήν» οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παραθέτουν τα εξής σημαντικά στοιχεία:

Κάθε μέρα, περίπου 800 γυναίκες πεθαίνουν προσπαθώντας να φέρουν στον κόσμο μια νέα ζωή. Οι περισσότερες από αυτές τις γυναίκες θα μπορούσαν να ζήσουν αν είχαν πρόσβαση σε μαιευτική φροντίδα. Αυτό όμως συχνά δεν συμβαίνει, κι έτσι, η διαδικασία που είναι συνυφασμένη με τη συνέχιση της ζωής οδηγεί στην απώλειά της.

Από τις 292.000 γυναίκες που χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο, οι περισσότερες θα μπορούσαν να κρατηθούν στη ζωή. Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός, όμως, δεν αποτελούν φυσιολογική διαδικασία για τις περισσότερες γυναίκες στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Χαρακτηριστικά, 1 γυναίκα στις 180 κινδυνεύει να χάσει τη ζωή της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού, όταν στις ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες η αναλογία είναι 1 γυναίκα στις 3.800. Στην υποσαχάρια Αφρική το ποσοστό εκτοξεύεται, με 1 στις 39 γυναίκες να χάνει τη ζωή εξαιτίας παραγόντων που συνδέονται με την κύηση ή τη γέννα.

Στο Νότιο Σουδάν, 1 στις 7 γυναίκες κινδυνεύει να χάσει τη ζωή της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού.

Το 99% των γυναικών που χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας επιπλοκών κατά την κύηση και τη γέννα βρίσκονται σε φτωχές χώρες. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι 21.000 γυναίκες πέθαναν πέρυσι στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Αυτό σημαίνει ότι κάθε 25 λεπτά πεθαίνει μία γυναίκα στο Κονγκό. Το ποσοστό αυτό είναι 1.000 φορές μεγαλύτερο από αυτό που συναντάμε στις ευρωπαϊκές χώρες. Και δεν είναι μόνο οι γυναίκες. Περισσότερα από 100.000 νεογνά (περίπου το 5% του συνολικού αριθμού του Κονγκό) πεθαίνουν κατά τη γέννα ή λίγο μετά.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν επείγουσα μαιευτική φροντίδα σε 30 χώρες, αντιμετωπίζοντας τις πέντε βασικές αιτίες της μητρικής θνησιμότητας: αιμορραγία, σηψαιμία, μη ασφαλείς αμβλώσεις, υπέρταση, δυστοκία.

Την περασμένη χρονιά, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βοήθησαν να γεννηθούν περισσότερα από 164.000 μωρά, πραγματοποίησαν 17.681 καισαρικές τομές, ενώ παρείχαν προγεννητική φροντίδα σε 340.306 γυναίκες και μεταγεννητική φροντίδα σε 114.356 μητέρες.

Τέλος, από τον Ιανουάριο 2015, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν εξειδικευμένη μαιευτική και γυναικολογική φροντίδα σε ασθενείς με Έμπολα στη Σιέρα Λεόνε.

Ευχή-προτροπή προς όλες τις γυναίκες που διαβάζουν αυτό το κείμενο:

Αγαπήστε αληθινά και σεβαστείτε τον εαυτό σας πρώτα εσείς για να σας αγαπήσουν και να σας σεβαστούν στη συνέχεια και οι άλλοι…

Διεκδικήστε χωρίς εκπτώσεις τα δικαιώματά σας για να ζήσετε μια ζωή χωρίς βία.

«Πριν απ’ τα μάτια μου ήσουν φως
Πριν απ’ τον Έρωτα έρωτας
Κι όταν σε πήρε το φιλί
Γυναίκα»


Οδυσσέας Ελύτης

Αφιερωμένο σε όλες τις γυναίκες τούτου του κόσμου!!!

Επιμέλεια: Τασία Μπαλικούρα

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x