sport-fm.gr ΘΕΜΑ

8+2 παίκτες της Ευρωλίγκας έτοιμοι για το βήμα παραπάνω

Πολλές ομάδες της Ευρωλίγκας αποτελούν το σκαλοπάτι για κάποιους, ώστε να εξελιχθούν και το sport-fm.gr σας παρουσιάζει δέκα διαφορετικές περιπτώσεις παικτών που έδειξαν έτοιμοι για το επόμενο βήμα.

«Καυτά» δεν είναι μόνο τα ονόματα των παικτών με υψηλό κασέ και μεγάλη εμπειρία, αλλά και αυτά εκείνων που ξεχώρισαν σε μικρομεσαίες ομάδες της Ευρωλίγκας.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που βγαίνουν στην αγορά το καλοκαίρι, οι οποίοι με τις εμφανίσεις τους φέτος ανάγκασαν τον κόσμο, όπως και τις ομάδες να τους μάθει, τραβώντας πάνω τους τα βλέμματα.

Το sport-fm.gr σας παρουσιάζει οκτώ περιπτώσεις παικτών που μένουν ελεύθεροι σε λίγους μήνες και δύο οι οποίοι έχουν ακόμη ένα χρόνο συμβόλαιο και αναμένεται να πετύχουν μία καλύτερη συμφωνία, όντας «μήλον της Έριδος» για αρκετές ομάδες με ψηλότερους στόχους από αυτές που αγωνίστηκαν φέτος.

Λορένζο Μπράουν

Στην πρώτη του χρονιά στην Ευρώπη κατάφερε να αναδειχθεί ως ένα από τα πρόσωπα που οποιαδήποτε ομάδα θα ήθελε να τον εντάξει στο δυναμικό της. Με μπροστάρα την Αρμάνι πολλές ήταν αυτές που ενδιαφέρθηκαν για την περίπτωσή του μεσούσης της σεζόν, όμως καμία δεν έδειχνε διατεθειμένη να καλύψει τις απαιτήσεις του Ερυθρού Αστέρα. Πρόκειται για εξαιρετική περίπτωση πικ εν ρολ παίκτη, ο οποίος μπορεί είτε να δημιουργήσει είτε να εκτελέσει από οποιαδήποτε απόσταση. Ο 29χρονος Αμερικανός πόιντ γκαρντ, είχε φέτος 12,3 πόντους μέσο όρο με 45,9% ευστοχία σε προσπάθειες δύο πόντων και 28,8% πίσω από την γραμμή των 6,75μ.. Παράλληλα μοίραζε 4,6 ασίστ, ενώ μάζευε 3,3 ριμπάουντ ανά αγώνα. Κορυφαία του στιγμή φέτος είναι οι 34 πόντοι που πέτυχε απέναντι στον Ολυμπιακό στο Βελιγράδι.

Τόνιε Τζεκίρι

Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για έναν από τους καλύτερους σέντερ της Ευρωλίγκας. Άλλωστε είναι ο δεύτερος καλύτερος ριμπάουντερ της διοργάνωσης με 7,5 ανά παιχνίδι. Βλέπει τον κόσμο από τα 212 εκατοστά κι αυτό συγκαταλέγεται στα προσόντα του, καθώς εκτός από αθλητικότητα διαθέτει και μεγάλο κορμί. Είναι «καλός φίλος» των γκαρντ, ενώ στο ρεπερτόριό του υπάρχει και το σουτ από μέση απόσταση. Ο 25χρονος Νιγηριανός έχει 8,7 πόντους μέσο όρο με την φανέλα της Βιλερμπάν στην πρώτη του σεζόν στην Ευρωλίγκα, ευστοχώντας σε κάτι περισσότερο από τα μισά δίποντα που επιχείρησε. Ωστόσο, το σημαντικότερο στοιχείο του στη σεζόν που έχει διακοπεί είναι τα έξι νταμπλ-νταμπλ που πρόλαβε να καταγράψει.

Αλμπέρτο Αμπάλδε

Μπορεί να μην ξέρουμε τι θα συμβεί από δω και πέρα στον χώρο του μπάσκετ λόγω της πανδημίας, ωστόσο είναι σχεδόν σίγουρο ό,τι ο Αμπάλδε θα αποχαιρετήσει την Βαλένθια για να βρει ένα καλύτερο συμβόλαιο σε μία ομάδα με υψηλότερους στόχους. Ήδη φημολογείται πως βρίσκεται στα ραντάρ των Μιλάνο και Ρεάλ. Ο 24χρονος σμολ φόργουορντ είναι πολύ πιο χρήσιμος πάνω στο παρκέ απ’ ότι δείχνουν οι 7,8 πόντοι που πετυχαίνει μέσο όρο. Είναι καλός αμυντικός και του αρέσει το physical game, με κορμί που έχει τα στοιχεία για να μαρκάρει τα αντίπαλα γκαρντ, ενώ μαζεύει 4 ριμπάουντ ανά παιχνίδι. Αχίλλειος πτέρνα στο παιχνίδι του είναι το μακρινό σουτ, εκεί όπου φέτος έχει ποσοστό ευστοχίας 28,3%.

Μάρτιν Χέρμανσον

Ακόμη ένας ρούκι στη διοργάνωση, ο οποίος κατάφερε να ξεχωρίσει. Ο 25χρονος Ισλανδός παρουσίασε ένα πολύ καλό πρόσωπο καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν και έδειξε ό,τι είναι συνεπής, επειδή τα στατιστικά του μοιάζουν πολύ μ’ εκείνα που είχε πέρυσι στην πορεία της Άλμπα στο Eurocup. Σημειώνει 10,9 πόντους ανά ματς, όντας εξαιρετικός από την γραμμή των ελευθέρων βολών. Μπορεί να χαρακτηριστεί ως game changer. Είναι καλός στο ανοικτό γήπεδο, ενώ διαθέτει αξιόπιστο σουτ από την περιφέρεια, το οποίο πολλές φορές είναι αλληλένδετο με την ψυχολογία του. Συγκεκριμένα, σουτάρει με 33,7% από τα 6,75μ.. Εκτός από την εκτελεστική του ικανότητα, δεν πρέπει να παραλείψουμε την συνεισφορά του στο δημιουργικό κομμάτι, καθώς μοιράζει 4,8 τελικές πάσες μέσο όρο. Στη νίκη της ομάδας του στο ΟΑΚΑ απέναντι στον Παναθηναϊκό είχε πετύχει νταμπλ-νταμπλ, έχοντας 20 πόντους και 10 ασίστ.

Λάντρι Νόκο

Άλλη μία περίπτωση αθλητικού, αφρικανού σέντερ. Ο 26χρονος Καμερουνέζος ψηλός της Άλμπα Βερολίνου, όντας άγνωστος στο ψηλότερο επίπεδο του ευρωπαϊκού μπάσκετ κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω του πολλά βλέμματα. Άλλωστε, δεν χρειάζεται κάτι περισσότερο για να πετύχει πέρα από την αθλητικότητά του και την αντίληψή του σε καταστάσεις πικ εν ρολ, όπως και την καλή συνεργασία του με τα γκαρντ. Η σεζόν του αντικατοπτρίζεται στα ποσοστά ευστοχίας του. Μέχρι την διακοπή είχε κάτι παραπάνω από 60% στις προσπάθειες εντός παιδιάς, με 8,7 πόντους μέσο όρο. Από την γραμμή των ελευθέρων βολών είχε 68,4%, αλλά το γεγονός πως μιλάμε για σέντερ μας εμποδίζει από το να θεωρήσουμε το ποσοστό του, άσχημο. Επίσης, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους δέκα καλύτερους ριμπάουντερ της σεζόν στην Ευρωλίγκα, μαζεύοντας 5,8 ανά παιχνίδι.

Μαόντο Λο

Αν και διανύει την τέταρτη σεζόν του στην Ευρωλίγκα ο Μαόντο Λο δείχνει πιο έτοιμος από ποτέ για να αναζητήσει καλό συμβόλαιο και μία θέση στο ρόστερ κάποιας ιστορικής ομάδας της διοργάνωσης. Τα νούμερά του φέτος είναι τα καλύτερα στην καριέρα του και ίσως αυτό να είναι το εισιτήριο για το ταξίδι που θα φέρει μακριά από την πατρίδα του τον Γερμανό άσο της Μπάγερν Μονάχου. Ο 27χρονος γκαρντ είναι χρήσιμος και στα δύο μέρη του παρκέ και χωράει σε οποιοδήποτε σύνολο. Φέτος πετυχαίνει 9 πόντους ανά παιχνίδι, σουτάροντας εξαιρετικά από το τρίποντο. Έχει 42,6% σ’ ένα σύνολο προσπαθειών που αποτελεί ικανό δείγμα για να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. Επιπλέον, μοιράζει 3,3 τελικές πάσες και μπορούμε να πούμε πως του ταιριάζει η φράση «τα κάνει όλα και συμφέρει».

Τζόρνταν Λόιντ

Μπορεί να ήρθε στην Ευρώπη ως πρωταθλητής του NBA με τους Τορόντο Ράπτορς (αν και έπαιξε μόλις σε δώδεκα παιχνίδια με την ομάδα από τον Καναδά), ωστόσο δεν περιμέναμε να πραγματοποιήσει τέτοιες εμφανίσεις με την φανέλα της Βαλένθια. Μία από αυτές ήταν στο ΟΑΚΑ απέναντι στον Παναθηναϊκό, καθώς σημείωσε 27 πόντους, 5 ριμπάουντ και 8 ασίστ. Ο 26χρονος Αμερικανός γκαρντ έδειξε εξαιρετικό επιθετικό πρόσωπο φέτος στην Ευρωλίγκα, δίχως να υστερεί παράλληλα στο αμυντικό κομμάτι, όπως πολλά «πολυβόλα» που έχουμε δει κατά καιρούς στην «γηραιά ήπειρο». Ο απόφοιτος του πανεπιστημίου της Ιντιανάπολις έχει 11,1 πόντους μέσο όρο, με το εξαιρετικό 42,9% στις προσπάθειες τριών πόντων.

Μπίλι Μπάρον

Αφού πέρασε πρώτα από Λιθουανία, Βέλγιο, Ισπανία και Τουρκία, ο Μπίλι Μπάρον πραγματοποίησε φέτος την παρθενική του σεζόν στην Ευρωλίγκα. Το σημαντικό είναι ό,τι δεν επηρεάστηκε από την διαφορά επιπέδου και έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο. Πρόκειται για έναν «δολοφόνο» , ο οποίος πάντα χρειάζεται ασφυκτικό μαρκάρισμα για να μη σε «σκοτώσει». Πετυχαίνει 11,6 πόντους ανά παιχνίδι, όντας ένα από τα βασικά στελέχη του Ερυθρού Αστέρα. Είναι εξαιρετικός από την γραμμή της «φιλανθρωπίας» με 85,5%. Ο 29χρονος Αμερικανός σούτινγκ γκαρντ διατηρεί το ποσοστό του από το τρίποντο λίγο πάνω από το 40%, ενώ βρίσκεται μέσα στη δεκάδα των παικτών με τα περισσότερα εύστοχα τρίποντα στη διοργάνωση. Συγκεκριμένα, έχει ευστοχήσει σε 56 από τις 139 προσπάθειες που έχει επιχειρήσει.

Τόμας Γουόκαπ

Είναι από τους στυλοβάτες της Ζαλγκίρις του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους και μαζί με την ομάδα έχει εξελιχθεί και ο ίδιος. Οι Λιθουανοί είχαν την διορατικότητα και ανανέωσαν πρόωρα το συμβόλαιό του για ακόμη ένα χρόνο. Ωστόσο η περίπτωσή του ενδιαφέρει πολλές ομάδες ακόμα και τώρα που πρέπει να πληρώνουν ένα buy-out για να τον αποκτήσουν. Ο 27χρονος Τεξανός κόμπο γκαρντ είναι από τους πιο χρήσιμους παίκτες στην θέση του στην Ευρωλίγκα, με την έννοια ό,τι μπορεί να κάνει πολλές δουλειές πάνω στο παρκέ. Πετυχαίνει 9,6 πόντους ανά αγώνα και δίχως να είναι το σουτ το μεγάλο του όπλο, έχει το δέκατο καλύτερο ποσοστό από τρίποντο φέτος στην διοργάνωση (47%). Επιπλέον «σερβίρει» 5,5 τελικές και μόνο πέντε συνάδελφοί του έχουν μεγαλύτερο μέσο όρο από αυτόν. Τέλος, έχει σημαντική συνεισφορά στα ριμπάουντ με 3,6. Δεν συναντάς εύκολα τέτοιο στατιστικό σε παίκτη με ύψος 1,93μ.

Ρόκας Γκιεντράιτις
Μπορεί να έχει συμβόλαιο με την Άλμπα για ακόμη ένα χρόνο, αλλά μάλλον είναι «λίγα τα ψωμιά του» στο Βερολίνο. Πώς να γίνει αλλιώς από τη στιγμή που στην πρώτη του σεζόν στην Ευρωλίγκα συγκαταλέγεται ανάμεσα στους καλύτερος σμολ φόργουορντ της διοργάνωσης. Δεν είναι εύκολο στις μέρες μας να βρίσκεις «τριάρι» με αξιόπιστο και σταθερό σουτ από την περιφέρεια, χωρίς να τον «χρυσώσεις». Μία από αυτές τις περιπτώσεις είναι ο Ρόκας Γκιεντράιτις. Ο 27χρονος Λιθουανός παίρνει πολλές προσπάθειες από τα 6,75μ., ωστόσο έχει καταφέρει το ποσοστό του να αγγίζει το 40%. Επιπλέον, έχει 54,8% στα σουτ δύο πόντων, 84,4% στις ελεύθερες βολές και 13,8 πόντους ανά παιχνίδι. Ωστόσο, δεν παραλείπει τα αμυντικά του καθήκοντα, έχοντας 4 ριμπάουντ και 1,4 κλεψίματα μέσο όρο, όντας ο δέυτερος καλύτερος «κλέφτης».


Επιμέλεια: Νίκος Μπιντέλας

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x