Σε πέντε χρόνια το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών στο ποδόσφαιρο θα είναι μεγαλύτερο και από το Γκραν Κάνιον!
Η λίστα της Deloitte με τις πλουσιότερες ομάδες στον πλανήτη απλώς επιβεβαίωσε κάποια πράγματα που ξέραμε και ενίσχυσε την πεποίθηση πως σε μία πενταετία από τώρα το χάσμα ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο θα είναι μεγαλύτερο και από το Γκραν Κάνιον! Πρώτο και κυριότερο συμπέρασμα, πως οι υπόλοιποι σύλλογοι εκτός Ευρώπης δεν έχουν πια τύχη κόντρα στα οικονομικά μεγαθήρια της ηπείρου μας. Ομάδες με λεφτά στο παρελθόν, όπως η Ρίβερ Πλέιτ ή η Πενιαρόλ, πληρώνουν την οικονομική κρίση στη Λατινική Αμερική. Αλλες με χρήματα, όπως η Αλ Αχλί ή οι Γιοκοχάμα Αντλερς, είναι πολύ μικρά μεγέθη για να συγκριθούν ακόμα και με δεύτερης διαλογής ευρωπαϊκά κλαμπ.
Δεύτερο συμπέρασμα, που αφορά το ελληνικό ποδόσφαιρο, είναι πως ακόμα και ο Ολυμπιακός, με το ιδιόκτητο γήπεδο, το καλύτερο τηλεοπτικό συμβόλαιο, τις μπουτίκ, την πιο καλή συμφωνία για τη φανέλα, ζήτημα είναι αν φτάνει τα 13 με 14 εκατομμύρια ευρώ τζίρο. Την ίδια στιγμή, η τελευταία ομάδα της πρώτης 20άδας αυτής της λίστας, η Μπενφίκα, έχει τζίρο που αγγίζει τα 85 εκατομμύρια ευρώ! Οποιαδήποτε σύγκριση προκαλεί μελαγχολία και φυσικά για όποιους δεν έχουν τσίμπλες στα μάτια αποτελεί το καλύτερο εγχειρίδιο ώστε να επεξηγηθεί η «λειψυδρία» διακρίσεων για το ποδόσφαιρό μας.
Λένε κάποιοι πως και πάλι κάναμε επιτυχίες στα Κύπελλα Ευρώπης τα τελευταία χρόνια. Λάθος! Η τελευταία καλή χρονιά μας –όχι για να μαζέψουμε βαθμούς, αλλά προχωρώντας με κάποια ομάδα στα προημιτελικά τουλάχιστον– ήταν το 2002-03. Τότε που ο ΠΑΟ, ο οποίος και την προηγούμενη σεζόν είχε φτάσει στους «οκτώ» του Τσάμπιονς Λιγκ, θα θυμάστε πως είχε νικήσει την Πόρτο του Μουρίνιο στο «Ντας Αντας», αλλά είχε αποκλειστεί στη ρεβάνς της Λεωφόρου. Από τότε οι αποκλεισμοί όλων είναι συχνοί, με αποκορύφωμα την περσινή χρονιά, όταν για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια δεν συνέχισε ελληνική ομάδα μετά τα Χριστούγεννα στην Ευρώπη. Επίσης, το ζητούμενο δεν είναι μια σποραδική παρουσία σε προημιτελικούς, αλλά μια σταθερή διάκριση, κάτι που οι αριθμοί δεν επιβεβαιώνουν για τη χώρα μας. Γι' αυτό, άλλωστε, από την έκτη θέση της κατάταξης της ΟΥΕΦΑ κατρακυλήσαμε τόσο χαμηλά και πλέον από το 2008 δεν θα έχουμε εγγυημένη θέση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.
Το αγγλικό πρωτάθλημα επιβεβαιώνει τον τίτλο του εμπορικότερου, μια και από αυτό προέρχονται οι πιο πολλές ομάδες στη λίστα, αλλά η Ρεάλ με την Μπαρτσελόνα είναι το ακλόνητο δίδυμο της κορυφής. Η πολιτική του Πέρεθ με τους «γκαλάκτικος» και τα ακριβά συμβόλαια μπορεί να μην έφερε ούτε ένα απλό Copa del Rey στο «Μπερναμπέου», αλλά γιγάντωσε εμπορικά την αξία του κλαμπ! Επίσης, η Μπαρτσελόνα, που ήταν μόλις στη 13η θέση πριν από τρία χρόνια, πλέον είναι δεύτερη και με πολλές προοπτικές ακόμα και για την κορυφή τα επόμενα χρόνια. Η Γιουβέντους, που είναι στην τρίτη θέση, θα πληρώσει του χρόνου το σκάνδαλο Μότζι, τον υποβιβασμό της και την απουσία από το Τσάμπιονς Λιγκ. Οι απώλειες που θα καταγράψει για το 2006-07 αναμένεται να είναι τόσο δραματικές που ακόμα και η θέση στην πρώτη δεκάδα θα είναι αμφίβολη.
Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που ήταν πρώτη στη λίστα για σχεδόν 8 χρόνια, πρώτη φορά βρέθηκε εκτός τριάδας, αλλά τα καλά νέα για τους «κόκκινους διαβόλους» είναι πως η επέκταση του γηπέδου τους σε συνδυασμό με τις νέες συμφωνίες χορηγών θα την ανεβάσουν και πάλι ψηλά. Μάλιστα, σε καθαρά κέρδη η Γιουνάιτεντ παραμένει η κορυφαία ποδοσφαιρική εταιρεία του πλανήτη!
Αξίζει να δει κάποιος την περίπτωση της Τσέλσι. Ο Αμπράμοβιτς έχει ατελείωτα χρήματα, αλλά αυτό δεν αποτυπώνεται στην οικονομική κατάσταση της εταιρείας. Αν αύριο ο Ρώσος ολιγάρχης πάρει τα μπογαλάκια του και φύγει από το Λονδίνο, η Τσέλσι θα είναι στα όρια της χρεοκοπίας! Αυτή η λίστα δίνει τροφή για σκέψη σε όσους δεν τρώνε κουτόχορτο!
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.