Στην Ελλάδα, όπου το στοίχημα μπήκε στη ζωή του απλού κόσμου πάνω στο καινούργιο μιλένιουμ, ακούγεται φυσιολογικό να υπάρχει καχυποψία για κάθε αποτέλεσμα. Αλλωστε, τα σενάρια συνωμοσίας πάντα έβρισκαν πρόσφορο έδαφος στη χώρα μας. Στο εξωτερικό, όπου το στοίχημα, έστω και στην πιο απλοϊκή μορφή του, υπάρχει σχεδόν από τις αρχές του 20ού αιώνα, έχουν δει τα μάτια τους πολλά. Μην ξεχνάμε πως στη χώρα που γέννησε και λατρεύει το στοίχημα, τη Βρετανία, η δυνατότητα να τζογάρεις υπάρχει σε κάθε γεγονός.
Από το να μη βρέξει ούτε μία μέρα τον Ιούνιο έως το αν θα χιονίσει τα Χριστούγεννα και από το ποιο τραγούδι θα είναι νούμερο 1 στα τσαρτς την Πρωτοχρονιά έως το πότε θα φύγει από τον θρόνο η Ελισάβετ. Φυσικά, ακόμα και εκεί που το πιο απίθανο αποτέλεσμα σπάνια αιφνιδιάζει τους φλεγματικούς Βρετανούς τα κρούσματα των στημένων παιχνιδιών δεν ήταν και λίγα διαχρονικά. Το 1964, μάλιστα, η ιστορία του Τόνι Κέι συγκλόνισε, όταν αποκαλύφθηκε πως είχε δραστηριοποιήσει ολόκληρο κύκλωμα για να στήνονται αποτελέσματα σε όλες τις κατηγορίες.
Ο Κέι ήταν ένα εξαιρετικό αμυντικό χαφ που μόλις είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα με την Έβερτον και ο Αλφ Ράμσεϊ τον προόριζε για την αποστολή της εθνικής Αγγλίας στο Μουντιάλ του 1966. Οταν αγωνιζόταν, όμως, στη Σέφιλντ Γουένσντεϊ, δύο χρόνια πριν, είχε συμφωνήσει να βοηθήσει (με τη συμβολή τριών άλλων παικτών) στο να χάσει η ομάδα του από την Ιπσουιτς. Κάτι που έγινε. Τα χρήματα που έφτασαν στα χέρια του τον γλύκαναν και συνέχισε με κάποιον που ήξερε σε άλλη ομάδα, μετά με έναν άλλον κάπου αλλού και μέσα σε τρεις μήνες ο ένας έβαζε κι άλλον στον κόλπο! Κάποια στιγμή, περίπου 30 παίκτες διαφορετικών κατηγοριών είχαν μπλεχτεί στο κύκλωμα, μέχρι που ένας ρεπόρτερ που υποπτευόταν την κατάσταση μπόρεσε, εισχωρώντας στα αποδυτήρια μικρής ομάδας υποδυόμενος τον φυσιοθεραπευτή για έξι μήνες, να αποκαλύψει την ιστορία!
Από τότε κατΑ καιρούς διάφορες ιστορίες –και– στην Αγγλία είδαν το φως της δημοσιότητας. Αλλες, σαν αυτή του '95, με αρνητικούς πρωταγωνιστές τον γκολκίπερ της Λίβερπουλ Γκρόμπελααρ, τον επιθετικό της Γουίμπλεντον Φασάνου και τον τερματοφύλακα της ίδιας ομάδας Σέγκερς, έφτασαν στα δικαστήρια, αλλά οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν λόγω αμφιβολιών. Αλλες, όπως εκείνη των Ασιατών μπουκ που πλήρωναν εργαζομένους σε γήπεδα για να κατεβάζουν τα φώτα και να σταματά το ματς όταν έβλεπαν πως χάνουν πολλά χρήματα, έβγαλαν «ζουμί», αλλά τιμωρήθηκαν τα μικρά ψάρια και όχι οι μεγαλοκαρχαρίες. Επίσης, υπήρξε η αφελής περίπτωση του Λου Μακάρι, προπονητή της Σουίντον, την οποία είχε ανεβάσει το 1990 στη μεγάλη κατηγορία. Ο Σκωτσέζος πρώην σταρ της Σέλτικ και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε ποντάρει πολλά λεφτά στην ήττα της ομάδας του από τη Νιούκαστλ (0-5) στο Κύπελλο! Τιμωρήθηκε με αποκλεισμό διά βίου από τους πάγκους και η Σουίντον όχι μόνο έχασε την άνοδο, αλλά υποβιβάστηκε και στην τρίτη κατηγορία!
Στην Ιταλία η γνωστή ιστορία του 1980 με τα παράνομα στοιχήματα έγινε αφορμή για την τιμωρία του Πάολο Ρόσι και πολλών άλλων πρωτοκλασάτων παικτών, όπως και για τον υποβιβασμό της Μίλαν και της Λάτσιο. Στη Γερμανία, στις αρχές της δεκαετίας του '70 το σύστημα ταρακουνήθηκε με την υπόθεση της Οφενμπαχ και της Χέρτα σε ματς που είχαν στηθεί για το στοίχημα. Μέχρι και οι Φινλανδοί υπέκυψαν στον πειρασμό και αποδείχτηκε πως σε πάμπολλα ματς του πρωταθλήματός τους κάποιοι είχαν προσυνεννοηθεί για το στοίχημα.
Στην Ελλάδα, ο κόσμος υποπτεύεται πολλά. Όμως επειδή ακόμα δεν έχουμε φτάσει στο να γίνονται αποδεκτά από τον ΟΠΑΠ ειδικά στοιχήματα, όπως ο αριθμός των αλλαγών που θα γίνουν ή τα λεπτά των καθυστερήσεων, σε αυτά υπάρχει ακόμα παρθένο έδαφος! Και κάποιοι επιτήδειοι μάλλον βρήκαν την άκρη στο εξωτερικό! Πριν από πολύ καιρό, άνθρωπος που είναι γνώστης όσο ελάχιστοι του παγκόσμιου ποδοσφαίρου μού είχε επιστήσει την προσοχή στο ότι οι Γερμανοί διαιτητές δεν δίνουν ποτέ παραπάνω από τρία λεπτά στις καθυστερήσεις. Συνήθως, μάλιστα, μόνο ένα ή δύο λεπτά. Λίγες μέρες μετά είχα παρατηρήσει τον Μερκ στο Ρεάλ - Ολυμπιακός –με όλες τις αλλαγές να έχουν πραγματοποιηθεί και με αρκετά φάουλ– να υποδεικνύει μόνο ένα λεπτό πρόσθετου χρόνου! Και μόνο μία φορά από τότε παρατήρησα πως Γερμανός διαιτητής ξεπέρασε το τρίλεπτο!
Τέτοια ειδικά στοιχήματα, όπως επίσης το ποια ομάδα θα κάνει σέντρα ή ποιος θα κερδίσει το πρώτο κόρνερ, ήταν αυτά που εδώ και 20 χρόνια οι μυημένοι στην Αγγλία κυνηγούσαν για το εύκολο χρήμα. Πολύ πιο εύκολα, άλλωστε, κανονίζεις κάτι τέτοιο, παρά το να στήσεις ολόκληρο αγώνα!
Και τι μπορεί να γίνει, θα ρωτήσετε, με όλες αυτές τις υπόνοιες; Οπως συνήθως, τίποτα. Και το χειρότερο είναι πως στους δικούς μας οπαδούς, που όταν σφηνώσει κάτι στο μυαλό τους δεν βγαίνει εύκολα, ακόμα και το απόλυτα φυσιολογικό μοιάζει σκάρτο! Φαύλος κύκλος!
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.