sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ποιον να πρωτοδιαλέξει…

Είκοσι και πλέον παίκτες πρώτης γραμμής είναι στα πλάνα του Αντρέα Τρινκιέρι για την Εθνική ομάδα εν όψει του Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας. Το www.sport-fm.gr αναλύει.

Ευχάριστο μεν, αλλά σε κάθε περίπτωση… πονοκέφαλο αντιμετωπίζει ο Αντρέα Τρινκιέρι. Όχι για τη στελέχωση της Εθνικής ομάδας, όπως πολλοί άλλοι συνάδελφοί του που αντιμετωπίζουν πρόβλημα λειψανδρίας, αλλά για τον ακριβώς αντίθετο λόγο: ποιους θα πρωτοκαλέσει τον Ιούλιο για την προετοιμασία της «επίσημης αγαπημένης» και τελικά ποιοι δώδεκα θα εκπροσωπήσουν τη χώρα στα τελικά της Σλοβενίας το Σεπτέμβριο. Το www.sport-fm.gr αναλύει.

Δεδομένου ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχουν… αρνήσεις και με την ευχή να μην προκύψουν προβλήματα τραυματισμών όπως τα προηγούμενα χρόνια, ο Ιταλός ομοσπονδιακός τεχνικός μπορεί να υπολογίζει σε 20 (και πλέον) παίκτες πρώτης γραμμής.

Ας πάρουμε τα πράγματα ανά θέση ξεκινώντας από τα γκαρντ. Νίκος Ζήσης και Βασίλης Σπανούλης κάνουν εξαιρετική σεζόν με Μπιλμπάο και Ολυμπιακό αντίστοιχα και ως πιστοί στρατιώτες της Εθνικής Ανδρών εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια, θα είναι πάλι εκεί. Από κοντά και ο Νικ Καλάθης, που διαπρέπει με τη Λοκομοτίβ Κουμπάν στη Ρωσία, τη VTB League αλλά και το Eurocup έχοντας πλέον ήδη τέσσερα χρόνια παρουσίας στην ομάδα. Υπάρχει βέβαια και το νέο αίμα, ο Κώστας Σλούκας που κάνει την καλύτερη σεζόν του στον Ολυμπιακό και διεκδικεί την επιστροφή του στη δωδεκάδα, αλλά και ο μεγάλος άτυχος Βαγγέλης Μάντζαρης, που υπολογίζεται να επιστρέψει στα παρκέ το αργότερο ως τον Αύγουστο και δεν είναι απίθανο να κληθεί, τουλάχιστον για την προετοιμασία.

Για τη θέση του σούτινγκ γκαρντ υπάρχουν δύο «πολυβόλα» στα υπόψη. Ο Κώστας Βασιλειάδης, αγαπημένος των οπαδών της Μπιλμπάο, που φέτος κάνει όργια σε ACB και Eurocup, αλλά και ο πρώτος σκόρερ της Α1 με τον Πανιώνιο Νίκος Παππάς, που δείχνει έτοιμος για το μεγάλο άλμα βαδίζοντας στα χνάρια των άλλοτε συμπαικτών του στις «μικρές» εθνικές, Παπανικολάου, Μάντζαρη και Σλούκα.

«Σφαγή» γίνεται και στη θέση του σμολ φόργουορντ. Ο Κώστας Παπανικολάου συνεχίζει την αλματώδη πρόοδό του με τον Ολυμπιακό, ενώ ο συμπαίκτης του ο Στράτος Περπέρογλου, απών τα δύο προηγούμενα καλοκαίρια από τις προσπάθειες της Εθνικής, δείχνει αποφασισμένος να επιστρέψει δριμύτερος. Ο Μάικ Μπράμος, σημαντικό στέλεχος της ομάδας στις δύο τελευταίες διοργανώσεις, κάνει καλή χρονιά με τον Παναθηναϊκό, όπως και ο Κώστας Καϊμακόγλου στο μακρινό Καζάν με την Ούνιξ, παρά τους τραυματισμούς που του έχουν «κόψει» τη φόρα. Νέος διεκδικητής θέσης είναι ο Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς, που φέτος έχει γίνει «άντρας» και πραγματοποιεί σπουδαίες εμφανίσεις με τον Πανιώνιο.

Μεγάλος ο ανταγωνισμός και στη θέση «4». Ο Αντώνης Φώτσης μπορεί να κάνει μέτρια χρονιά στην Εμπόριο Αρμάνι Μιλάνο, αλλά είναι αρχηγός και απαραίτητος στην Εθνική. Ο Γιώργος Πρίντεζης έχει σταθεροποιηθεί σε υψηλές πτήσεις μετά την ονειρεμένη για τον ίδιο περσινή σεζόν με τον Ολυμπιακό. Και υπάρχει η επιλογή του Λουκά Μαυροκεφαλίδη, τον οποίο ο Αντρέα Τρινκιέρι υπολογίζει, μιας και η κόντρα του με την ομοσπονδία μετά την αποχώρησή του από την προετοιμασία για δύο συναπτά έτη (όταν είχε επικαλεστεί σοβαρό οικογενειακό πρόβλημα) φαίνεται πως ανήκει πια στην κατηγορία «περασμένα, ξεχασμένα».

Πληθώρα επιλογών υπάρχει και στη θέση του σέντερ. Ο Γιάννης Μπουρούσης ξεχωρίζει στη μετριότητα της Μιλάνο, ο Κώστας Κουφός «εκτοξεύτηκε» στο ΝΒΑ και είναι πενταδάτος στους εξαιρετικούς Νάγκετς, ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης μετά από διετή απουσία είναι έτοιμος για επανάκαμψη με όπλο τη «γεμάτη» του παρουσία στον Παναθηναϊκό, ο Ίαν Βουγιούκας κάνει καλή σεζόν στην Ούνιξ και μετά την κόντρα του με τον Ηλία Ζούρο μπορεί να διεκδικήσει θέση, ενώ υπάρχει και η λύση του Βασίλη Καββαδά, της έκπληξης του περασμένου καλοκαιριού, που παρά τη μάχη των «αιωνίων» στα πόδια του, παρέμεινε στον Πανιώνιο.

Ταλέντο δεδομένα υπάρχει. Βάθος, όπως αποδεικνύεται, επίσης. Αλλά και πάθος για επιστροφή στις επιτυχίες μετά το κάζο στο Προολυμπιακό Τουρνουά του Καράκας. Γιατί, λοιπόν, η Εθνική να μην κοιτάζει ψηλά στο Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας;

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x