sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Όσκαρ: Όνομα και πράγμα!

Ήταν ένας άνθρωπος, ο οποίος άφησε έντονα το στίγμα του στο μπάσκετ και συγκεκριμένα στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Σίγουρα οι γονείς του θα πρέπει να είχαν μαντικές ικανότητες βαπτίζοντάς τον. Κυρίες και κύριοι η αυτού μεγαλειότης. Ο «πρόγονος» του «Μάτζικ» Τζόνσον. Ο Όσκαρ Ρόμπερτσον, που την Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου, συμπλήρωσε 68 χρόνια ζωής!

Αν το έχει ο άλλος στο αίμα του…

Σαν σήμερα το 1938 στην πόλη Σάρλοτ της πολιτείας Τενεσί των ΗΠΑ έρχεται στη ζωή ένα αγοράκι που θα κάνει τον καλαθοσφαιρικό κόσμο να παραμιλά με αυτά που θα έκανε μέσα στο παρκέ! Η οικογένειά του ήταν πολύ φτωχή. Τόσο φτωχή που δε μπορούσε να του αγοράσει μια μπάλα για να παίζει. Όμως το ταλέντο του παρόλα αυτά έλαμψε στο γυμνάσιο (Κρίσπους Άτακς) και το οδήγησε στην κατάκτηση δύο συνεχόμενων σχολικών πολιτειακών πρωταθλημάτων (1955, 1956). Ταυτόχρονα, ήταν τρεις φορές στην καλύτερη πεντάδα της πολιτείας. Τα παραπάνω επιτεύγματα του έδωσαν το εισιτήριο για το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι από το οποίο αποφοίτησε το 1960. Εκεί έγινε κάτοχος 19 πανεπιστημιακών και 14 κολεγιακών ρεκόρ (NCAA). Μάλιστα, τρεις χρονιές αναδείχτηκε καλύτερος καλαθοσφαιριστής της χρονιάς και ήταν πρώτος σκόρερ της Λίγκας.

Τα πρώτα βήματα προς την αιωνιότητα

Την τελευταία του χρονιά στο κολέγιο επιλέχτηκε για την Ολυμπιακή ομάδα των ΗΠΑ για τους Αγώνες του 1960 στη Ρώμη (τότε δεν επιτρέπονταν να παίζουν οι επαγγελματίες του ΝΒΑ). Θα μοιραστεί το περιβραχιόνιο του αρχηγού μαζί τον Τζέρι Γουέστ. Παρέα με τους Τζέρι Λούκας και Γουόλτ Μπέλαμι δημιούργησαν μια ανίκητη ομάδα. Γύρισαν στα πάτρια εδάφη με το χρυσό μετάλλιο έχοντας συντρίψει όλους τους αντιπάλους τους με 42,4μ.ο. πόντους διαφορά!

Ο παίκτης του στοιχειωμένου ρεκόρ!

Στα ντραφτ του ΝΒΑ της ίδιας χρονιάς επιλέγεται στο Νο 1 από τους Σινσινάτι Ρόγιαλς. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν από τους πρώτους ψηλούς πόιντ γκαρντ (196εκ.). Από την πρώτη του κιόλας σεζόν (ρούκι) έδειξε πως ήρθε για να μείνει στις μνήμες των απανταχού φίλων του αθλήματος. Όμως την επόμενη αγωνιστική περίοδο ήταν που έγραψε Ιστορία! Έκανε ό,τι ήθελε τους αντιπάλους του. Ήταν πραγματικά ασταμάτητος. Ολοκλήρωσε την κανονική περίοδο επιτυγχάνοντας κάτι ασύλληπτο! Τριμπλ νταμπλ κατά μέσο όρο ανά παιχνίδι! Δηλαδή, είχε διψήφιο αριθμό σε τρεις κατηγορίες και συγκεκριμένα 30,8 πόντους, 11,4 ασίστ και 12,5 ριμπάουντ (εξωφρενικό για έναν πλέι μέικερ)! Κανένας έως τώρα δεν το έχει καταρρίψει και σαφώς είναι εξαιρετικό απίθανο να συμβεί αυτό στο μέλλον. Και όμως, δεν ανακηρύχθηκε MVP της αγωνιστικής περιόδου 1961-1962, καθώς προτίμησαν να δώσουν το εν λόγω βραβείο στον Μπιλ Ράσελ! Πάντως, τον προσωπικό τίτλο τον πήρε το 1964.

Η κατάκτηση του δαχτυλιδιού

Μετά από 10 χρόνια προσφοράς στους «βασιλιάδες» αλλάζει φανέλα και πηγαίνει στους Μιλγουόκι Μπακς (1970-71), όπου βρίσκει τον Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ. Αυτό το δίδυμο κατάφερε να οδηγήσει με χαρακτηριστική ευκολία την ομάδα στην κατάκτηση του πολυπόθητου δαχτυλιδιού νικώντας στους τελικούς των πλέι-οφ τους Μπάλτιμορ Μπούλετς με σουίπ (4-0). Μετά από τέσσερα χρόνια αποφάσισε την απόσυρσή του από τα γήπεδα, ως κάτοχος 181 τριμπλ νταμπλ (σ.σ. τα περισσότερα από καθένα NBAερ) στενοχωρώντας τους μπασκετόφιλους…

Το 1998 ο Σύνδεσμος Αμερικανών Αθλητικών δημοσιογράφων αποφάσισε να μετονομάσει το Βραβείο του καλύτερου παίκτη της χρονιάς σε «Όσκαρ Ρόμπερτσον».

Μερικά στατιστικά:

Πλήρες όνομα: Όσκαρ Πάλμερ Ρόμπερτσον
Ημερομηνία γέννησης: 24/11/38
Ψευδώνυμο: «Big O»
Ύψος: 1,96εκ.
Βάρος: 95κ.

Αγώνες: 1.040
Πόντοι: 26. 710 (25,7 μ.ο.)
Ριμπάουντ: 7.804 (7,5 μ.ο.)
Ασίστ: 9887 (9,5 μ.ο.)

Τίτλοι και διακρίσεις:

Hall of Fame (1980)
Πρωταθλητής ΝΒΑ(1971)
MVP κανονικής περιόδου (1964)
Ολ σταρ πεντάδα: (1961-69)
Ρούκι(1961)
Παίκτης Ολ σταρ γκέιμ(1961-72)
MVP Όλα σταρ γκέιμ(1961, ‘64, ‘69)
Χρυσός Ολυμπιονίκης (1960)
Στην καλύτερη 50άδα όλων των εποχών (1996)
Τρίτος καλύτερος μπασκετμπολίστας του ΝΒΑ όλων των εποχών σύμφωνα με το περιοδικό «Slam»(1993)

Παρακολουθείστε τον Όσκαρ Ρόμπερτσον σε δράση...



Επιμέλεια: Αλέξανδρος Κιράγκας

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x