Σιγά σιγά αυξάνεται ο αριθμός των ξενοδοχείων που ενσωματώνονται στο πρόγραμμα του «Ελληνικού Πρωινού», του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Στόχος το 2013 είναι πάνω από 100 ξενοδοχεία της χώρας να προσφέρουν αμιγώς ελληνικό πρωινό, δηλαδή με ελληνικά πρόϊόντα που να προέρχονται κυρίως ή αποκλειστικά από το μέρος του κάθε ξενοδοχείου.
Ηδη έχουν γίνει σπουδαία βήματα και η ανταπόκριση των Ελλήνων ξενοδόχων, μεγαλώνει. Προ ημερών υπήρξε ημερίδα για την προβολή του «Ελληνικού Πρωινού» στο Βόλο και ανάλογη στη Λέσβο, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Λέσβου, από την Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου.
Στην εκδήλωση προσκλήθηκαν όλα τα ξενοδοχεία, μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, καθώς και οι μονάδες εστίασης που προσφέρουν πρωινό. Οι εκπρόσωποί τους που παρευρέθηκαν, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη σπουδαιότητα που έχει η ένταξη του «Ελληνικού Πρωινού Λέσβου» στις επιχειρήσεις τους, αλλά και να λάβουν διευκρινιστικές απαντήσεις σε απορίες και ερωτήματα που εξέθεσαν κατά τη διάρκεια της ημερίδας. Επίσης να γνωρίσουν το γαστρονομικό πλούτο που διαθέτει το λεσβιακό πρωινό, ώστε στη συνέχεια να το συμπεριλάβουν στο μενού τους.
«Στόχος του προγράμματος είναι να δώσει μια μόχλευση στις τοπικές κοινωνίες για ενασχόληση με την παραδοσιακή γαστρονομία. Είναι ένα εγχείρημα που θα αποφέρει το πλεονέκτημα της μοναδικότητας, το οποίο αποτελεί και παγκόσμια τάση του τουρισμού. Βασική προϋπόθεση είναι η σύμπραξη πολλών παραγωγικών ομάδων κάθε περιοχής», επισήμανε ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, υπεύθυνος του εγχειρήματος για όλη τη χώρα και μέλος του Δ.Σ. του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Πίττας.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής Γιάννης Ζερδελής, ο γενικός γραμματέας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Σπιλάνης, ο αντιπεριφερειάρχης Λέσβου Ηρακλής Βερβέρης, ο δήμαρχος Λέσβου Δημήτρης Βουνάτσος, ο αντιδήμαρχος Γιάννης Τσακίρης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Θράσος Καλογρίδης κ.ά.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε έκθεση τοπικών προϊόντων που υποστηρίζουν το «Ελληνικό Πρωινό Λέσβου».
Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τους επαγγελματίες του τουρισμού, την έκθεση επισκέφθηκε πλήθος κόσμου, που είχε τη δυνατότητα να ενημερωθεί για το λεσβιακό πρωινό και παράλληλα να πραγματοποιήσει γευσιγνωστικές δοκιμές των προϊόντων που το υποστηρίζουν.
Ελληνικό Πρωινό Λέσβου
- Ροφήματα (τίλιο – τσάι βουνού, καϊνάρ, σουμάδα, φασκόμηλο, δενδρολίβανο, ελληνικός καφές στη χόβολη, κ.ά.)
- Ψωμί – αρτοσκευάσματα – κέικ (κουλούρια, ελιόψωμο, κουλουράκια, παξιμάδια, παξιμαδάκια γλυκάνισου – μεθυσμένα, τάραμα Ερεσού, ψητές χάχλες, τσουρέκι, κ.ά.)
- Μέλι τοπικό & μαρμελάδες από τοπικά φρούτα εποχής.
- Πίτες (αλμυρές ή γλυκές χορτόπιτες – κολοκυθόπιτες, σφουγγάτο στο φούρνο, γκιουσλεμέδες, ελιοπιτάκια, κρεμμυδοτηγανίτες, κ.ά.).
- Σούπες (τραχανόσουπες, ταχινόσουπες, σούπες λαχανικών, κ.ά.).
- Ελιές – ελαιόλαδο (ελιές βρώσιμες: μαύρες, κόκκινες, πράσινες τσακιστές με λεμόνι και κρίταμο, καπιράδα: φέτα ψημένου ψωμιού με ελαιόλαδο, ρίγανη & αλάτι).
- Τυριά – γαλακτοκομικά (λαδοτύρι, κασέρι, γραβιέρα, φέτα, βούτυρο, γιαούρτι, γάλα, κ.ά.)
- Αλλαντικά (τοπικά λουκάνικα, παστουρμάς με αυγά, κ.ά.)
- Φρούτα (τοπικά φρέσκα φρούτα και λαχανικά)
- Γλυκά (τηγανίτες με μέλι ή πετιμέζι, πλαντζέτα, μπαλεζές με καρύδια, μουσταλευριά, ρυζόγαλο, δίπλες, γλυκά κουταλιού, κ.ά.).
Πηγή: TravelDailyNews
Επιμέλεια: Δημήτρης Μπαλής
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.