sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ο Αρσέν πάντα ξέρει...

Τέλη Σεπτέμβρη, δέκα χρόνια πριν οι φίλοι της Άρσεναλ ήξεραν ποιός θα αντικαθιστούσε τον Μπρους Ράιοκ στον πάγκο της αγαπημένης τους ομάδας. Το όνομα Αρσέν Βενγκέρ δεν τους έλεγε τίποτα και οι περισσότεροι αμφισβήτησαν τις ικανότητες του Γάλλου τεχνικού. Ποιός όμως θα περίμενε πως ο άνθρωπος που ξεκίνησε ενάντια σε όλες τις πιθανότητες –τελικά- θα κέρδιζε την απόλυτη εμπιστοσύνη της εξέδρας; Η ρήση «Ο Αρσέν πάντα ξέρει...» ίσως να είναι ο πολυτιμότερος τίτλος που έχει κατακτήσει στην καριέρα του.

Γεννημένος στις 22 Οκτωβρίου του 1949, ο Βενγκέρ δεν θα καταφέρει να κάνει καμιά σπουδαία καριέρα ως ποδοσφαιριστής. Το 1974 καταφέρνει και παίρνει μάστερ στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου. Επαγγελματίας ποδοσφαιρστής έγινε τέσσερα χρόνια αργότερα όταν μεταγράφηκε στη Στρασμπούρ. Στα 32 του ήταν πρωταθλητής Γαλλίας με τη Ρασίνγκ, χωρίς ωστόσο να είναι βασικό μέλος της επιτυχίας. Την ίδια εποχή βάζει τέλος στην ποδοσφαιρική του καριέρα, παίρνει το δίπλωμα του προπονητή και ξεκινάει να δουλεύει στις ακαδημίες του συλλόγου.

Εκεί αρχίζει να αντιλαμβάνεται το παιχνίδι διαφορετικά και δεν θα αργήσει ο καιρός που θα πάει ένα βήμα παραπέρα. Το ’83 γίνεται βοηθός προπονητή στις Κάννες, ενώ ένα χρόνο μετά αναλαμβάνει τις τύχες της Νανσί. Η ομάδα υποβιβάζεται αλλά ο Βενγκέρ βγαίνει κερδισμένος από αυτήν την εμπειρία. Επόμενος σταθμός στην καριέρα του, η Μονακό. Στο Πριγκιπάτο κατακτά το πρωτάθλημα Γαλλίας το 1988 και το Κύπελλο το 1991. Τη σεζόν που ακολουθεί προκρίνεται στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων, όπου θα πέσει πάνω στη Βέρντερ Βρέμης, του Ότο Ρεχάγκελ και θα ηττηθεί. Με 7 χρόνια θητεία στον πάγκο της Μονακό ο κύκλος του Βενγκέρ κλείνει και πλέον ο Αλσατός τεχνικός αναζητεί νέες προκλήσεις.

Ο δρόμος τον βγάζει στην Ιαπωνία και στη Ναγκόγια Γκράμπους Έιτ. Παραλαμβάνει την ομάδα παραπαίουσα και καταφέρνει να τη μεταμορφώσει. Τρίτη στο πρωτάθλημα και για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπελλούχος Ιαπωνίας. Το πέρασμα από την Άπω Ανατολή θα αποτελέσει το εισιτήριο επιστροφής του Αρσέν στα ποδοσφαιρικά δρώμενα της Ευρώπης.

Η Άρσεναλ προσπαθεί να βρεί την ταυτότητα της μετά από μια επιτυχημένη πενταετία με τον Τζορτζ Γκράχαμ στον πάγκο. Το ρόστερ με το αστείρευτο ταλέντο που διέθεταν οι «κανονιέρηδες» στην αρχή της δεκαετίας έχει μετατραπεί σε ένα σωρό από παίκτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το αλκοόλ. Ο Βενγκέρ δεν τρομάζει, αποδέχεται την πρόταση του Πίτερ Χιλ-Γουντ με τον όρο πως θα αναλάβει τον σύλλογο στις 30 Σεπτεμβρίου του 1996.

Τη σεζόν 1996-1997 η Άρσεναλ τερματίζει τρίτη χάνοντας τη θέση για τα προκριματικά του Champions League στη διαφορά τερμάτων. Η επόμενη χρονιά ήταν εκθαμβωτική. Πρωτάθλημα και Κύπελλο. Ο Βενγκέρ γίνεται ο πρώτος ξένος προπονητής που κάνει νταμπλ στην Πρέμιερσιπ. «Κλειδιά» σε τούτη την επιτυχία η αμυντική τετράδα των πολύπειρων Άνταμς, Κίοουν, Ντίξον και Γουίντερμπερν αλλά και ο νεαρός Πατρίκ Βιεϊρά. Τις επόμενες χρονιές η Άρσεναλ δεν πήρε κανένα τίτλο αν και έφτασε πολύ κοντά. Το 2000 έχασε το Κύπελλο UEFA από τη Γαλατασαράι και το 2001 έχασε το Κύπελλο Αγγλίας από τη Λίβερπουλ.

Εκείνο το καλοκαίρι ο Βενγκέρ μπαίνει δυνατά στο παιχνίδι των αγορών. Τιερί Ανρί, Σολ Κάμπελ, Ρομπέρ Πιρές και Φρέντρικ Λιούνγκμπεργκ υπογράφουν και θα αποτελέσουν τη ραχοκοκκαλιά της ομάδας που θα αφήσει εποχή στο «Χάιμπουρι». Δεύτερο νταμπλ τη σεζόν 2001-2002 και ενώ η Άρσεναλ θεωρούνταν το φαβορί για να κρατήσει τον τίτλο και την επόμενη χρονιά, χάνει τα «σκήπτρα» μέσα από τα χέρια της. Το πρωτάθλημα καταλήγει στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Το έτος 2004 η Άρσεναλ παίρνει το πρωτάθλημα χωρίς να ηττηθεί στα 38 παιχνίδια της καμπάνιας. Το ρεκόρ θα αντέξει ακόμα 11 παιχνίδια. Σε εκείνη την ομάδα θα αποδοθεί το παρατσούκλι «The Untouchables». Η άφιξη Αμπράμοβιτς στην Τσέλσι αλλάζει τα δεδομένα στο αγγλικό πόδοσφαιρο και η κυριαρχία των Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Άρσεναλ θα σταματήσει. Ωστόσο ο Βενγκέρ κάνει τα πλάνα του για να πρωταγωνιστήσει στην Ευρώπη. Το καταφέρνει και πηγαίνει την Άρσεναλ στον τελικο του Παρισιού όπου θα χάσει από τη Μπαρτσελόνα. Παράλληλα το νέο γήπεδο των «κανονιέρηδων» είναι έτοιμο. Ο «Καθηγητής» έχει συμμετοχή στην κατάρτιση του σχεδίου χρηματοδότησης αλλά και στο design των αποδυτηρίων του «Emirates».

Ο Αρσέν Βενγκέρ είναι –από πλευράς τίτλων- ο καλύτερος προπονητής στην Ιστορία της Άρσεναλ με 11 τρόπαια (3 Πρωταθλήματα, 4 Κύπελλα, 4 Κομιούνιτι Σιλντ). Στη δεκαετή παρουσία του στον πάγκο έχει μανατζάρει την ομάδα σε 564 παιχνίδια. Νικηφόρα είναι τα 325. Ισόπαλα έχουν λήξει 139, ενώ έχει χάσει 100.

Ο Βενγκέρ για πολλούς είναι ένας περίεργος τύπος, εκεί στην άκρη του πάγκου, αυτό όμως δεν αναιρεί πως η φιλοσοφία του και οι μέθοδοι του ήταν ανατρεπτικές σε τέτοιο σημείο που κατάφεραν και άλλαξαν τη φυσιογνωμία του παιχνιδιού όχι μόνο στη Βρετανία αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Επιμέλεια: Δημήτρης Καραμφυλίδης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x