Το Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων που ξεκινά σήμερα στη Γιοκοχάμα αναμένεται να περάσει στην ιστορία ως η πρώτη διοργάνωση στην οποία θα χρησιμοποιηθεί το goal-line technology.
Το ειδικό ηλεκτρονικό σύστημα που δίνει τη δυνατότητα στο διαιτητή να γνωρίζει αν η μπάλα πέρασε ή όχι τη γραμμή του τέρματος θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά- μετά την ιστορική απόφαση του διεθνούς ποδοσφαιρικού συμβουλίου (IFAB) τον Ιούλιο- στα δυο γήπεδα που θα φιλοξενηθούν οι αγώνες για το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων.
Μέχρι αυτή τη στιγμή δυο διαφορετικά συστήματα, το GoalRef και το Hawk-Eye, έχουν λάβει την σχετική έγκριση και η FIFA θα τα αξιοποιήσει και τα δυο για τη διοργάνωση που ξεκινά σήμερα στην Ιαπωνία, εγκαθιστώντας ένα σε κάθε γήπεδο (Τογιότα-Γιοκοχάμα) όπου θα διεξαχθούν οι αγώνες.
Υπολογίζεται πως η επένδυση της FIFA για την ανάπτυξη και την εγκατάσταση των δυο συστημάτων στην Ιαπωνία αγγίζει τα 1,2 εκατομμύρια λίρες.
Το βρετανικής τεχνολογίας Hawk-Eye βασίζεται σε ένα σύστημα επτά καμερών οι οποίες βρίσκονται εγκατεστημένες στο τέρμα, ενώ το GoalRef (που είναι προϊόν δανογερμανικής συνεργασίας) χρησιμοποιεί μαγνητικά πεδία. Κάθε σύστημα ελέγχθηκε την περασμένη εβδομάδα, ενώ τεστ θα γίνονται και πριν την έναρξη των αγώνων προκειμένου να διασφαλιστεί πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα στη λειτουργία τους.
Τόσο το hawk-eye όσο και το GoalRef δοκιμάστηκαν στο παρελθόν και αξιολογήθηκαν ως προς την τεχνολογία τους, ενώ αυτή τη φορά θα ελεγχθεί και η χρήση τους από τους διαιτητές.
Όπως ξεκαθαρίζεται από τους κανονισμούς ποδοσφαίρου, ο διαιτητής θα συνεχίσει να έχει την αυτονομία για να λάβει την τελική απόφαση ενώ η πληροφορία από τα δυο συστήματα θα μεταδίδεται μόνο στους διαιτητές και τους βοηθούς τους μέσω ειδικής συσκευής που θα φορούν στον καρπό.
Στο τέλος του τουρνουά, η FIFA θα αναλύσει την «επιτυχία» των δυο συστημάτων καθώς πρόθεση της είναι να χρησιμοποιηθούν στις επόμενες διοργανώσεις της , το Κύπελλο Συνομοσπονδιών το 2013 και το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2014.
Αν και ο πρόεδρος της FIFA Ζεπ Μπλάτερ ήταν αντίθετος με τη χρήση της τεχνολογίας στο ποδόσφαιρο, λέγεται πως άλλαξε γνώμη στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 όταν στον αγώνα της Αγγλίας με τη Γερμανία δεν μέτρησε γκολ του Φράνκ Λάμπαρντ παρά το γεγονός ότι η μπάλα είχε περάσει ξεκάθαρα τη γραμμή.
To video με το γκολ του Λάμπαρντ
Εύη Μάνου
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.