Χρήστος Σωτηρακόπουλος

Το... εγγλέζικο γήπεδο των Ιταλών και ο Ιταλός των Εγγλέζων

Eνα γήπεδο αγγλικών προδιαγραφών επί ιταλικού εδάφους, ένας Ιταλός προπονητής με αγγλική ομάδα και... η συνέχεια επί της οθόνης. Ή, για τους πιο τυχερούς, που έχουν εισιτήριο, η συνέχεια στο υπερσύγχρονο, βρετανικής αρχιτεκτονικής, «Juventus Stadium». Για το Γιουβέντους - Τσέλσι. Με φόντο την «ιερά σινδόνη».

Eνα γήπεδο αγγλικών προδιαγραφών επί ιταλικού εδάφους, ένας Ιταλός προπονητής με αγγλική ομάδα και... η συνέχεια επί της οθόνης. Ή, για τους πιο τυχερούς, που έχουν εισιτήριο, η συνέχεια στο υπερσύγχρονο, βρετανικής αρχιτεκτονικής, «Juventus Stadium». Για το Γιουβέντους - Τσέλσι. Με φόντο την «ιερά σινδόνη».

Οχι τη... γνωστή, του Τορίνο, αλλά την πιο γνωστή: το σεντόνι του Τσάμπιονς Λιγκ. Ενα ματς, που μας βάζει πρόωρα στο... καλό, στο ψαχνό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Από τη μία μεριά, η ομάδα με το όνομα βαρύ σαν ιστορία, η «vecchia signora». Που όμως δεν θα βάλει κατάμαυρες πλερέζες έτσι και η επόμενη πράξη του φετινού ευρωπαϊκού της έργου παιχτεί στο Γιουρόπα Λιγκ. Πέρυσι, άλλωστε, η Γιούβε δεν έπαιξε καν εκτός Ιταλίας, γεγονός που τη διευκόλυνε μάλιστα προκειμένου να κατακτήσει το σκουντέτο μ' ένα αήττητο σερί (το οποίο σταμάτησε εμφατικά η Ιντερ). Και ύστερα από την περιπέτεια του σκανδάλου Calciopolis, η άμεση προτεραιότητα για τον κορυφαίο ιταλικό σύλλογο δεν ήταν η επανεκτόξευση προς την παγκόσμια καταξίωση, αλλά η τακτοποίηση των... εσωτερικών λογαριασμών. Προς τούτο και η «απειλή» προς την ιταλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία ότι θ' αφαιρέσει από τη φανέλα της τα δύο αστέρια (για τους μη γνωρίζοντες, το καθένα αντιστοιχεί σε δέκα τίτλους εντός συνόρων), αντικαθιστώντας τα με το «30 (τίτλοι) στο γήπεδο». Κάτι σαν επανάσταση, δηλαδή, επειδή έπειτα από το σκάνδαλο της αφαιρέθηκαν τα πρωταθλήματα του 2005 και του 2006 και... καθηλώθηκε η Γιουβέντους στα 28.

Μετράνε αυτά για ένα τέτοιο κλαμπ, που εξακολουθεί να διοικείται από έναν Ανιέλι, τον Αντρέα, εγγονό του Εντουάρντο, του ανθρώπου που αγόρασε τη Γιούβε το 1923 και τη γιγάντωσε. Τον οποίο Εντουάρντο διαδέχτηκε, ως γνωστόν, ο Τζιάνι Ανιέλι.

Στην αντίπερα όχθη, η Τσέλσι. Ο Ρομπέρτο Ντι Ματέο άδραξε πέρυσι την ευκαρία, ύστερα από την απομάκρυνση του Βίλας-Μπόας, στο γήπεδο όπου κατά σύμπτωση οι Λονδρέζοι σκόνταψαν πρόσφατα με τη Γουέστ Μπρομ. Κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ, ικανοποιώντας το απωθημένο του εργοδότη του Ρομάν Αμπράμοβιτς. Ομως, πλέον ο Ιταλός προπονητής δεν νιώθει ακλόνητος. Στα πολιτικά φύλλα της Γηραιάς Αλβιώνας τα αθλητικά καταλαμβάνουν ολοένα και περισσότερο χώρο, και μπροστά στην εξελισσόμενη πορεία της Τσέλσι στην Πρέμιερ Λιγκ αναζητούν «πιασάρικα» σενάρια για να γεμίσουν σελίδες. Ετσι, το όνομα του Πεπ Γκουαρντιόλα και διάφορων άλλων τεχνικών μπορούν αυτόματα, σε τυχόν αποτυχία στο Τορίνο, να δώσουν μπόλικη τροφή. Και δεν θα είναι τα σενάρια της επόμενης ημέρας ντε και καλά σε αναντιστοιχία με τις προθέσεις του ιδιοκτήτη του συλλόγου. Ο Ρώσος μεγιστάνας, εξάλλου, δεν έχει δώσει δείγματα ότι μπορεί να πορευτεί εφ' όρου ζωής μ' έναν προπονητή...

Και για την Τσέλσι, λοιπόν, αλλά και για τον Ντι Ματέο ειδικότερα η αποψινή αναμέτρηση προσλαμβάνει αξία «τελικού». Η ομάδα του Δυτικού Λονδίνου πρέπει οπωσδήποτε να συνεχίσει και έπειτα από τη φάση των ομίλων να παίζει με το έμβλημα του Τσάμπιονς Λιγκ στις φανέλες...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x