Τουρισμός, αγροτική ανάπτυξη και ενέργεια, είναι κατά τη χώρα μου τρεις τομείς στους οποίους η Ελλάδα, αν κινηθεί σωστά και οργανωμένα, μπορούν να αποφέρουν λύσεις που θα βγάλουν από τα αδιέξοδα της ανεργίας, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του τόπου. Όλα συνδυάζονται και μάλιστα οι δύο πρώτοι τομείς, ακόμα καλύτερα.
Για παράδειγμα, αν δεν παράγουμε ξεχωριστά και ποιοτικά αγροτικά ή κτηνοτροφικά προϊόντα, πως θα μπορέσουμε να πείσουμε τους ξένους να επισκεφθούν κι άλλα μέρη της πατρίδας μας, εκτός από τα νησιά το καλοκαίρι για μπάνιο και ήλιο; Αν δεν δώσουμε αξία σε αυτά που παράγει η ευλογημένη ελληνική γη, αν δεν τα προωθήσουμε όπως τους αρμόζει, πως θα προσελκύσουμε ενδιαφέρον επίσκεψης σε κάθε τόπο;
Όλοι αυτοί οι προβληματισμοί, έχουν τεθεί επί τάπητος στα συναρμόδια υπουργεία και περιμένουμε έπειτα από τη συνάντηση της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη με τον υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιο Τσαυτάρη, να δούμε σύντομα απτά αποτελέσματα.
Εως τώρα, αποφασίστηκε να συνεργαστούν τα δυο Υπουργεία στην ανάδειξη και υποστήριξη των εξαιρετικής ποιότητας ελληνικών αγροτικών προϊόντων και στην καθιέρωση θεσμών που θα ενισχύσουν το τουριστικό προϊόν της χώρας ενσωματώνοντας σε αυτό και τα διατροφικά στοιχεία της χώρας. Οι σχετικές δράσεις θα συμπεριληφθούν στην καμπάνια του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.
Οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν ότι η πλούσια αγροτική μας παράδοση, ως μέρος του πολιτισμού μας, πρέπει να αποτελέσει και μέρος του τουρισμού μας. Για το λόγο αυτό προχωρούν στην άμεση υλοποίηση στοχευμένων κοινών πρωτοβουλιών με στόχο την αξιοποίηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της ελληνικής γεωργίας όπως είναι: η παράδοση, ο πολιτισμός, η βιοποικιλότητα η παραγωγική διαδικασία και η υψηλή διατροφική αξία των προϊόντων.
«Τουρισμός υψηλών προδιαγραφών, τουρισμός ποιότητας, σημαίνει παράλληλα και γεωργία ποιότητας. Η μεσογειακή διατροφή, τα εξαιρετικής ποιότητας ελληνικά προϊόντα, αποτελούν για τη χώρα μας τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα. H ορθή αξιοποίηση του τουριστικού προϊόντος και της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, η προώθηση της τοπικής γαστρονομίας, μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη στις περιφερειακές οικονομίες και να δώσει νέα δυναμική στην αγροτική παραγωγή. Για να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι θα πρέπει άμεσα να αρθούν χρόνιες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που εμποδίζουν τέτοιου είδους συνεργασίες και συνέργειες», ανέφερε η Όλγα Κεφαλογιάννη.
Από την πλευρά του, ο Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης, επισήμανε: «Τώρα είναι η ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε τη στροφή που κάνει όλος ο κόσμος, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Έλληνες καταναλωτές σε μια γεωργία ποιότητας, σε μια γεωργία ονομασίας προέλευσης, σε μια γεωργία “παντρεμένη” με τη γαστρονομία, στη διαιτητική και την υγιεινή διατροφή, μια γεωργία
αειφόρα που σέβεται το περιβάλλον και μεριμνά για τις επόμενες γενιές, μια γεωργία χωρίς σπατάλες πόρων, μια γεωργία ουσιαστικό κομμάτι της παράδοσής μας.»
«Η μεγάλη μας ευκαιρία είναι τώρα αυτός ο πλούτος που έχουμε, το εξαιρετικό μας περιβάλλον δηλαδή η βιοποικιλότητά μας, οι σπόροι ή οι παραδοσιακές φυλές των ζώων μας να αποτελέσουν τη βάση της παραγωγικής διαδικασίας. Η ποιότητα πρέπει να γίνει η σημαία μας. Αυτό μας λείπει. Και νομίζω ότι ήρθε η ώρα να αξιοποιήσουμε αυτές τις ευκαιρίες, να πατήσουμε σε αυτές και να
αναπτυχθούμε. Η συνέργεια της ποιοτικής μας γεωργίας με τον τουρισμό είναι προς όφελος αμφοτέρων των τομέων», κατέληξε ο υπουργός.
Επιμέλεια: Δημήτρης Μπαλής
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.