Επικαιρότητα

Την Ελλάδα παγκόσμια τουριστική δύναμη θέλει το Υπουργείο Τουρισμού

Είναι αλήθεια ότι με τη νέα κυβέρνηση υπάρχει έντονη κινητικότητα σε θέματα τουρισμού. Ισως δεν θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά, βλέποντας ότι μια από τις κυριότερες πηγές εσόδων, συνολικά του κράτους, πλήττεται από την κακή εικόνα που υπάρχει για τη χώρα μας διεθνώς.

Είναι αλήθεια ότι με τη νέα κυβέρνηση υπάρχει έντονη κινητικότητα σε θέματα τουρισμού. Ισως δεν θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά, βλέποντας ότι μια από τις κυριότερες πηγές εσόδων, συνολικά του κράτους, πλήττεται από την κακή εικόνα που υπάρχει για τη χώρα μας διεθνώς.

Είναι επίσης αλήθεια ότι μετά τις εκλογές η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό έχει βελτιωθεί κι αν δεν ήταν τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, τότε θα μιλούσαμε για αναστροφή του κλίματος που υπάρχει για την Ελλάδα. Για να αλλάξει η κατάσταση πρέπει να υπάρχει σταθεροποίηση και ειδικά να σταματήσουν τα επεισόδια, όχι οι απεργίες.

Χθες, η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, κάνοντας έναν μικρό απολογισμό πεπραγμένων του νεοσύστατου υπουργείου Τουρισμού (μολονότι ακόμη ορισμένες επιγραφές αναγράφουν Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού), είχε μαζί της τους άμεσους συνεργάτες της, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Τουρισμού Α. Λιάσκο, τον Γενικό Γραμματέα Τουριστικών Υποδομών και Επενδύσεων Γ. Πυργιώτη και τον Γενικό Γραμματέα του ΕΟΤ Ν. Καραχάλιο. Παρών και ο Πρόεδρος του ΕΟΤ Κ. Ζήκος, ο οποίος έχει επιτελέσει σπουδαία δουλειά τα τελευταία χρόνια.

Επειδή επισημαίνω αλήθειες, αναφέρω μία ακόμα, ότι η υπουργός δεν έχει σταματήσει να ταξιδεύει και να κάνει συναντήσεις στο εξωτερικό και το εσωτερικό της χώρας. Μέσα σε λίγο διάστημα πήγε στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Αμπού Ντάμπι) και τις Η.Π.Α., ενώ στην Ελλάδα έχει συναντηθεί με όλους σχεδόν τους φορείς του τουρισμού και με πρέσβεις κρατών. Κάτι αλλάζει ή τουλάχιστον έτσι διαφαίνεται. Πάντως, όλοι εκ του αποτελέσματος κρίνονται και μακάρι για τη χώρα να έχουμε σύντομα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με την υπουργό, στόχος είναι η μεγιστοποίηση του τουριστικού εισοδήματος και η ανάδειξη της Ελλάδας σε παγκόσμια, ισχυρή τουριστική δύναμη. Γι' αυτό και χρειάζεται ένα νέο εθνικό σχέδιο ανάπτυξης του τουρισμού που, σύμφωνα με την υπουργό στηρίζεται σε 4 βασικές κατευθύνσεις:

1. Την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με τη μεγαλύτερη δυνατή διευκόλυνση των επενδύσεων,
2. Την ανάπτυξη ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου για τον τουρισμό και τις ειδικές μορφές του,
3. Τη διασφάλιση της ποιότητας στις υποδομές και τις υπηρεσίες του τουρισμού,
4. Την επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό του.

Ως προς την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, του Υπουργείο Τουρισμού συνεργάστηκε ενεργά με άλλα Υπουργεία (Ανάπτυξης, Οικονομικών, κλπ) για την απλοποίηση διαδικασιών και την προώθηση ρυθμίσεων που διευκολύνουν την ανάπτυξη, ιδίως σύνθετων καταλυμάτων και ειδικών μορφών τουρισμού.

Για την ανάπτυξη ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου για τον τουρισμό, ιδιαίτερα τις ειδικές μορφές του, όπως τον θαλάσσιο, τον ιατρικό, κλπ. Υπάρχει συνεργασία με άλλα Υπουργεία και φορείς του τουρισμού. Ιδιαίτερη σημασία στο πλαίσιο αυτό αποκτά η επεξεργασία του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τον Τουρισμό σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ, διευρύνοντας τις περιοχές και τις δυνατότητες ανάπτυξης τουρισμού.

Για τη διασφάλιση της ποιότητας στις υποδομές και υπηρεσίες τουρισμού το Υπουργείο επεξεγάζεται ένα σύγχρονο πλαίσιο με ενίσχυση του ρόλου του ΕΟΤ με τις αποκεντρωμένες δομές του.
Όσον αφορά στο ανθρώπινο δυναμικό του τουρισμού δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων και την επαγγελματική κατάρτιση καθώς και στη διεύρυνση των προοπτικών απασχόλησης διότι σ’ αυτήν την κρίσιμη περίοδο το ανθρώπινο δυναμικό του τουρισμού δοκιμάζεται ιδιαίτερα.

Με τη σύσταση του νέου Υπουργείου Τουρισμού, συστήνονται δυο νέες υπηρεσίες:
- Η Ειδική υπηρεσία προώθησης και αδειοδότησης τουριστικών επενδύσεων είχε ιδρυθεί από το 2011 με τον ν. 4002/11. Παρέχει καθοδήγηση στους δυνητικούς επενδυτές και λειτουργεί ως υπηρεσία μιας στάσης για την έκδοση όλων των εγκρίσεων και οικοδομικών αδειών για νέες επενδύσεις.
- Η Ειδική υπηρεσία συντονισμού και εφαρμογής του Υπ. Τουρισμού για τα προγράμματα ΕΣΠΑ.

Η υπηρεσία αυτή σήμερα λειτουργεί κάτω από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και, το τμήμα της που αφορά στα έργα Τουρισμού μεταφέρεται σε Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού και Εφαρμογής για τα προγράμματα ΕΣΠΑ που συστήνεται στο Υπουργείο Τουρισμού. Το τελικό σχέδιο της ΚΥΑ βρίσκεται στη φάση της συλλογής υπογραφών.

Στο επίκεντρο της πολιτικής του Υπουργείου είναι και η αποκατάσταση της εικόνας της πόλης της Αθήνας ως ασφαλούς και ελκυστικού τουριστικού προορισμού. Για το θέμα της ασφάλειας, γίνονται σημαντικά βήματα το τελευταίο διάστημα από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη, με το οποίο το Υπουργείο είναι σε στενή συνεργασία.

Στόχος είναι να αποκατασταθεί η ασφάλεια και η εμπιστοσύνη, η στήριξη της απασχόλησης και των τοπικών επιχειρήσεων, η βελτίωση της αισθητικής, η ανάταξη ιστορικών περιοχών όπως η περιοχή του Αρχαιολογικού Μουσείου στην Πατησίων και η ανάδειξη νέων.
Για τον ΕΟΤ, η υπουργός επισήμανε ότι αποτελεί πολύτιμο κεφάλαιο του Ελληνικού τουρισμού και πρόκειται να δημιουργηθεί ένας νέος ΕΟΤ με ριζική αναδιάρθρωση του οργανισμού με στόχο την καλύτερη λειτουργία του, αναδιοργάνωση των γραφείων εξωτερικού του ΕΟΤ και εκσυγχρονισμό της ελεγκτικής διαδικασίας των τουριστικών επιχειρήσεων.

Επιδιώκεται σαφώς να διαμορφωθεί η νέα τουριστική ταυτότητα της Ελλάδας, με νέο συγκροτημένο πλάνο επικοινωνιακής στρατηγικής, λεπτομέρειες του οποίου θα δοθούν σύντομα μέχρι την Παγκόσμια Έκθεση Τουρισμού του Λονδίνου (WTM).

Παράλληλα, ανασυγκροτείται και εκσυγχρονίζεται το νομικό πλαίσιο που θα αντιμετωπίσει χρόνιες δυσλειτουργίες και αναχώματα στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας του κλάδου και την αναβάθμιση των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών.
Καταρτίζεται σχέδιο νόμου θαλασσίου τουρισμού σε συνεργασία με το Υπ. Ναυτιλίας και Αιγαίου και το Υπ. Οικονομικών που θα δώσει προοπτικές ανάπτυξης στον τουρισμό σκαφών αναψυχής και στον καταδυτικό τουρισμό.

Για την προσέλκυση τουριστών κρουαζιέρας και την αύξηση του αριθμού των κρουαζιερόπλοιων το Υπουργείο επεξεργάζεται σχέδιο αναβάθμισης των υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών των λιμανιών της χώρας καθώς και συντονισμένες δράσεις με φορείς που αφορά η συγκεκριμένη δραστηριότητα (π.χ. ωράρια αρχαιολογικών χώρων).

Απλοποιούνται περαιτέρω οι διαδικασίες χωροθέτησης, αξιοποίησης και διαχείρισης των τουριστικών λιμένων της χώρας.
Εκσυγχρονίζεται το θεσμικό πλαίσιο για την αξιοποίηση των προοπτικών που προσφέρει ο πλούτος της χώρας σε ιαματικούς πόρους και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στον συγκεκριμένο κλάδο.

Δημιουργείται νέος διαδικτυακός τόπος του υπουργείου, με μηδενικό κόστος, ο οποίος θα παρέχει στοχευμένη και απλοποιημένη πληροφόρηση σε δυνητικούς επενδυτές και υφιστάμενους επιχειρηματίες του τουρισμού.

Προχωρούν οι συζητήσεις με το Δήμο της Αθήνας και τα συναρμόδια υπουργεία για τον συντονισμό κοινών ενεργειών με σκοπό την μεταστροφή της κατάστασης στην πρωτεύουσα της χώρας.

Προχωρούν με ταχείς ρυθμούς, τα καίρια για τη χώρα έργα υποδομών, συνολικού προϋπολογισμού Δημόσιας Δαπάνης 150 εκατ. €.
Ολοκληρώνονται οι δράσεις για τον Πράσινο και τον Εναλλακτικό Τουρισμό, που αποτελεί και μια στρατηγική επιλογή για την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος.

Στόχος μας είναι η άμεση προκήρυξη νέας δράσης κρατικών ενισχύσεων για τον εκσυγχρονισμό των μικρών τουριστικών επιχειρήσεων, ώστε να έχουν ολοκληρώσει τις επενδύσεις τους μέχρι την επόμενη τουριστική περίοδο.

Παράλληλα, σχεδιάζεται δράση κατάρτισης στελεχών και εργαζομένων στις τουριστικές επιχειρήσεις, μέσω των ΚΕΚ.
Οσον αφορά στον Θαλάσσιο Τουρισμό, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Ναυτιλίας και Οικονομικών ετοιμάζεται σχέδιο νόμου που ρυθμίζει τα θέματα που σχετίζονται με τον θαλάσσιο τουρισμό, όπως την απλοποίηση των διατάξεων που αφορούν στα ιδιωτικά και επαγγελματικά σκάφη, την ενίσχυση της ελληνικής σημαίας, αλλά και την άρση του cabotage, την ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στην δημιουργία και λειτουργία καταδυτικών πάρκων και την τροποποίηση των διατάξεων για τον αλιευτικό τουρισμό ως εναλλακτική μορφή τουρισμού.

Επίσης σε στενή συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ, στο πλαίσιο πάλι του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τον τουρισμό, σκοπός είναι η ανάπτυξη και η διευκόλυνση των επενδύσεων, αναφορικά με τα τουριστικά αγκυροβόλια.

Εξάλλου, στις προτεραιότητες του υπουργείου Τουρισμού είναι και η ενίσχυση του Ιατρικού Τουρισμού, με εθνικό στρατηγικό σχέδιο, σύνταξη νόμου, σύσταση επιτροπής των Υπ. Υγείας και Τουρισμού, εναρμόνιση με την σχετική κοινοτική Οδηγία για την διασυνοριακή περίθαλψη και πιστοποίηση νοσοκομείων και ξενοδοχείων, με υψηλές προδιαγραφές που θα διασφαλίζουν τόσο την ιατρική περίθαλψη όσο και το συνολικό πακέτο της οργάνωσης της διαμονής και της μεταφοράς του ιατρικού τουρίστα.

Για τον Κοινωνικό Τουρισμό, υπάρχει συνεργασία με συναρμόδια Υπουργεία καθώς και με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας και στόχος είναι αν υπάρξουν περισσότεροι δικαιούχοι από την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό!

Συνεργασία υπάρχει και με το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων για το θέμα των αεροδρομίων της χώρας, που αποτελούν την κύρια πύλη εισόδου τουριστών στην Ελλάδα.

Επιμέλεια: Δημήτρης Μπαλής

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x