Συζητώντας με έναν φίλο μου για τη διατροφή, μου είπε ότι τρώει κάθε μέρα κρέας για να έχει καλή επιδερμίδα, όπως του είπε ο διατροφολόγος του. Εγώ, πάλι, χωρίς να είμαι ενατίον του κρέατος, προτιμώ την ισορροπημένη διατροφή, με λιγότερο και πάντως διαφορετικό κάθε φορά, κρέας. Στην Ελλάδα, ειδικά τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρήθηκε έξαρση κατανάλωσης κρέατος, ωστόσο η χώρα μας, αν και θα μπορούσε, δεν παρουσιάζει αυτάρκεια σε όλα τα είδη.
Πολύ σημαντική ήταν η ημερίδα που διοργανώθηκε στο Ναύπλιο με θέμα την "Αιγοπροβατοτροφία" και τις προοπτικές ανάπτυξης στη χώρα μας, ειδικά τώρα σε μιά εποχή κρίσης που δημιουργεί και ευκαιρίες.
Εξαιρετικά, υγιεινά και γευστικά είναι τα προϊόντα ζωικής προέλευσης στην Ελλάδα, και τούτο οφείλεται κυρίως στην διατροφή τους με τα αυτοφυή αρωματικά βότανα της ελληνικής φύσης. Αυτό ήταν το βασικό στοιχείο των παρουσιάσεων του καθηγητή Γεώργιου Αρσένου και του Δρ. Αθανάσιου Γελασάκη στην ημερίδα, η οποία ανέδειξε εντυπωσιακά στοιχεία που αξίζει να παραθέσουμε, αριθμητικά:
1. Στην Ελλάδα, τώρα και με τις επιδοτήσεις να συνεχίζονται, υπάρχει μέλλον ενασχόλησης με τα αιγοπρόβατα, τις αγελάδες, τα κουνέλια κλπ., με σύγχρονες και αποδοτικές μεθόδους.
2. Η Ελλάδα το 2011 είχε: 117.971 αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, 299.000 βοοειδή κρεατοπαραγωγής, 9.747.325
πρόβατα, 4.562.684 κατσίκια, 1.050.000 χοίρους, 34.500.000 πτηνά, 1.000.000 κουνέλια και 44.307 ιπποειδή.
3. Η Ελλάδα παράγει 672.013 τόνους φρέσκο γάλα (αυτάρκεια 91%), 58.956 τόνους κρέας βοειδών (με μόνο 28% αυτάρκεια, δηλαδή εισάγουμε το υπόλοιπο), 551.892 τόνους πρόβειο γάλα (αυτάρκεια 98%), 152.000 τόνους κατσικίσιο γάλα (οι Γάλλοι με 1.800.000 κατσίκια προσφέρουν 40 είδη τυριών …), 114.805 τόνους χοιρινό κρέας (40% αυτάρκεια), 4.000 τόνους κρέας κουνελιών (με τις ελληνικές ανάγκες να είναι 7.000 τόνοι, δηλαδή τουλάχιστον άλλες 20 κερδοφόρες εκμεταλλεύσεις μπορούν να σημιουργηθούν) και ανεκμετάλλευτο προϊόν από τα ιπποειδή.
4. Η Ελλάδα έχει 320 σφαγεία, ενώ οι πραγματικές της ανάγκες θα έπρεπε να καλύπτονται από μόνο 60 σύγχρονα υγιεινά σφαγεία!
5. Στην Ελλάδα ο κτηνοτρόφος είναι απλά «εργάτης» των εμπόρων, χωρίς δυνατότητα πρόσβασης στον καταναλωτή, χωρίς να έχει λυθεί ακόμα το θέμα πώλησης απ’ ευθείας από τον κτηνοτρόφο στον καταναλωτή στις λαϊκές ή άλλού.
6. Πλέον, τίθενται τα ερωτήματα: Τι κτηνοτροφία θέλουμε στη χώρα μας; Πόσο βιώσιμη είναι η σημερινή κτηνοτροφία μας; Σε ποιες ζωοτροφές θα στηριχθεί η κτηνοτροφία της Ελλάδας;
7. Σημειώνεται ότι το μέλλον ανήκει στους κτηνοτρόφους, αν συνδυάζουν τη φυτική με τη ζωϊκή παραγωγή, αν αντιλαμβάνονται τον ρόλο τους ως επιχειρηματίες με υψηλό βαθμό κινδύνων και όχι ως εισπράκτορες επιδοτήσεων και αν προσανατολισθούν στην ποιότητα και την καινοτομία (όχι μόνο στο κόστος).
8. Η αλλαγή του κλίματος επιβάλλει την προσέγγιση του εκπαιδευτικού συστήματος στην κτηνοτροφία, ώστε ο κτηνοτρόφος να μην αντιμετωπίζεται ως περιθωριακός. Οι δάσκαλοι και οι μαθητές πρέπει να έχουν την ευκαιρία να «ζήσουν» κομμάτι της κτηνοτροφικής ζωής, με επισκέψεις σε κτηνοτροφικές μονάδες, με εκδρομές σε επισκέψιμα αγροκτήματα και με πρόσκληση αγροτών στα σχολεία για να μιλήσουν στους μαθητές για την αγροτική ζωή.
9. Από...αρχιαοτάτων χρόνων ακολουθούμε την ίδια τεχνική στην κτηνοτροφία: Ακόμα το σφάγιο προσφέρεται στο «τσιγκέλι». Η Αγορά θέλει το κρέας τεμαχισμένο, έτοιμο για την κουζίνα της πολυάσχολης νοικοκυράς, κατευθείαν από τον κτηνοτρόφο.
Από την συζήτηση επισημάνθηκαν πολλά ενδιαφέροντα σημεία μεταξύ των οποίων:
- Ο έλεγχος κόστους παραγωγής δεν περιλαμβάνει μόνο το κόστος πετρελαίων και φαρμάκων, αλλά και την τεχνολογική αναβάθμιση των αρμεχτηρίων (όχι χέρια), τον δείκτη μετατρεψιμότητας της ζωοτροφής , εγκαταστάσεις συντήρησης, επεξεργασίας, τυποποίησης, συσκευασίας με το όνομα του κτηνοτρόφου, την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και βέβαια την προστασία του περιβάλλοντος (με οικολογικό σήμα).
- Το 40% κατσικίσιου γάλακτος χάνεται από κρυμμένες μαστίτιδες (25% πρόβειου).
- Νέα προϊόντα με κατσικίσιο γάλα με πρόσθεση αρωματικών φυτών από την πλούσια και μοναδική ελληνική βιοποικιλότητα (άνιθο, ρίγανη, πιπεριά κλπ).
- Αξιοποίηση βοσκοτόπων με μελέτες βελτίωσης λειμώνων και συνεργασία με δασικούς υπαλλήλους.
- Το μοναδικά αυτοφυή ενδημικά 1600 βότανα της ελληνικής φύσης κάνουν το κρέας και το ελληνικό κατσικίσιο γάλα μοναδικά χωρίς ανταγωνισμό γεύσης.
- Η τυποποίηση του κρέατος και η κατάψυξη θα ανοίξουν καινούργιες προοπτικές στο ελληνικό κατσικίσιο κρέας.
- Η διατροφή με αρωματικά βότανα συστηματικά προσφέρει σημαντική διαφοροποίηση, όπως έγινε ήδη με το κοτόπουλο Γαλανού (Πέλλα), με το μοσχαρίσιο κρέας Άρωμα (Ημαθία), με τα αυγά Ω3 (Θεσσαλονίκη) κλπ.
- Η κτηνοτροφία προσφέρει εκτός από γάλα και κρέας και πολλά ακόμα που πρέπει να αξιοποιηθούν επίσης, όπως: γεννήτορες, μαλλί, δέρμα, κοπριά κλπ.
- Οι ταΐστρες πρέπει να είναι τουλάχιστον 1 μέτρο ανά 3 κατσίκια και να υπάρχει διαθέσιμο νερό 10 κιλά/ζώο, ενώ ο καλός εξαερισμός είναι βασική συνθήκη για την υγιεινή των ζώων.
Από την συζήτηση έγινε απολύτως κατανοητό ότι συναγή επιτυχίας δεν υπάρχει μόνο μια, αλλά όλες απαιτούν: αγάπη για το επάγγελμα, ανοικτό μυαλό και επιχειρηματική νοοτροπία, επιστημονική υποστήριξη και όραμα για το μέλλον.
Καταλήγοντας, εξίσου σημαντικά είναι τα πλεονεκτήματα που περιέγραψε ο ο καθηγητής Γεώργιος Αρσένος, αναφορικά με τη διατροφή των ζώων με συγκεκριμένα αρωματικά. Ενδεικτικά επισημάινουμε την υγιεινή των ζώων με συγκεκριμένα βότανα, την παραγωγή ειδικών προϊόντων με πρόσθεση αρωματικών φυτών στο τελικό προϊόν, την προστασία του περιβάλλοντος και της χλωρίδας των βουνών μας από την ανεξέλεγκτη συλλογή για λόγους εμπορίας, κυρίως όμως για την παραγωγή ξηρής εμπορεύσιμης δρόγης, και αρωματικών ελαίων για την παγκόσμια κοσμετολογία, ενώ ταυτόχρονα θα υποστηρίζεται η λειτουργία του Ασκληπιείου Βοτανικού Κήπου.
Επιμέλεια: Δημήτρης Μπαλής
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.