Από χίλια κύματα πέρασε η επένδυση που αφορά την τουριστική ανάπτυξη περιοχής 25.000 στρεμμάτων στη θέση «Χερσόνησος Σίδερο» του Νομού Λασιθίου της Κρήτης κοντά στο φοινικόδασος του Βάι. Ενα θέμα που απασχολεί ακριβώς 20 χρόνια (!) τη χώρα μας, τελικά κατέληξε ύστερα από απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων, χθες.
Η τουριστική επένδυση «ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ», στην περιοχή Κάβο Σίδερο, αποφασίστηκε να ενταχθεί στο νόμο για τις στρατηγικές επενδύσεις (fast track) και περιλαμβάνει τη δημιουργία πέντε ξενοδοχείων συνολικής δυναμικότητας 1.936 κλινών, ενός γηπέδου γκολφ 18 οπών καθώς και βοηθητικών υποδομών. Σε ένα από τα ξενοδοχεία θα κατασκευασθεί κέντρο ευεξίας (SPA). Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 267,7 εκ. ευρώ.
Φορέας της επένδυσης, είναι η βρετανική εταιρεία «Loyalward Ltd.», θυγατρική του ομίλου Minoan Group Plc ο οποίος είναι εισηγμένος στην αγορά AIM του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου. Ο εν λόγω όμιλος, τα δύο τελευταία χρόνια έχει εξαγοράσει στη Σκωτία τέσσερις εταιρείες που ασχολούνται με τον τουρισμό, εκπροσωπεί εταιρείες κρουαζιέρας πουλώντας "πακέτα", αλλά και αεροπορική εταιρεία για πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο προς τον Καναδά.
Σύμφωνα με τη μελάτη του έργου, η επένδυση προβλέπεται να δημιουργήσει 1.200 άμεσες θέσεις εργασίας και αναμένεται να συμβάλει στη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου και στην προσέλκυση τουριστών υψηλού επιπέδου.
Πάντως, αξίζει λίγο να αναφερθούμε στην ιστορία της υπόθεσης, που όπως έγραψα παραπάνω, χρονολογείται από το 1992. Αυτό και μόνο το στοιχείο είναι ενδεικτικό του γεγονότος, γιατί δεν προχωρούν οι επενδύσεις στη χώρα μας και αναγκαζόμαστε με τη μέθοδο του fast track να λαμβάνονται αποφάσεις. Η γραφειοκρατία, οι κατά τόπους αντιδράσεις και τα μικρά ή μεγάλα συμφέροντα, αναστέλλουν επί μακρόν την ανάπτυξη της Ελλάδας. Αυτό δε σημαίνει, ότι οι επενδύσεις δεν πρέπει να υπόκεινται σε ελέγχους, να είναι περιβαλλοντικά συμβατές και να διατηρούν τη φυσιογνωμία του τόπου. Αλλά να χρειάζονται 20 χρόνια, πάει πολύ. Για την ιστορία λοιπόν, ο διαγωνισμός που αφορούσε την έκταση της Μονής Τοπλού, ξεκίνησε το 1992. Υστερα από 6 χρόνια (!) υπογράφηκε η σύμβαση, αλλά απαιτήθηκαν άλλα... 9 χρόνια για να εγκριθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Τότε διάφοροι φορείς αντέδρασαν, προσφεύγοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο την άνοιξη του 2009 ακύρωσε την υπουργική απόφαση του 2007! Εν τω μεταξύ, με αλλαγή της κυβέρνησης, το Μάρτιο του 2011 υποβλήθηκε από την επενδυτική εταιρεία νέος φάκελος και χρειάστηκε να γίνουν δύο ακόμα εκλογές, οι πρόσφατες, για να ληφθεί η τελική (;) απόφαση.
"Η προσπάθεια για επενδύσεις στην Ελλάδα σήμερα είναι μια προσπάθεια κόντρα στον άνεμο. Αλλά, κάνουμε αυτή την προσπάθεια και έχουμε κάποια αποτελέσματα", ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης, ενώ ο υφυπουργός Νότης Μηταράκης επισήμανε ότι "θα είναι ένα έργο φιλικό για το περιβάλλον. Προβλέπεται ότι θα χρησιμοποιηθεί μόνο το 16% της δόμησης που επέτρεπε ο νόμος."
Στη συνεδρίαση της Διϋπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων, συμμετχεία επίσης η Όλγα Κεφαλογιάννη - υπουργός Τουρισμού, ο Ευάγγελος Λιβιεράτος - υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ο Κώστας Μουσουρούλης - υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, ο Κώστας Τζαβάρας - αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο Δημήτρης Κούρκουλας - υφυπουργός Εξωτερικών, ο Πέτρος Σελέκος - γενικός γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας "Επενδύστε στην Ελλάδα" Στέφανος Ησαΐας.
Εξάλλου, η Η ΔΕΣΕ ενημερώθηκε και για την εξέλιξη της επένδυσης της εταιρείας SPES SOLARIS - SOLAR CONCEPT A.E., για την κατασκευή 39 φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 131,074 MW, προϋπολογισμού 301,470 εκ. ευρώ στις περιοχές Θεσσαλίας, Πελοποννήσου, Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας, που είχε ενταχθεί στη διαδικασία του fast track ήδη από το 2011.
Επιμέλεια: Δημήτρης Μπαλής
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.