Δύναμη, τεχνική και χάρη είναι τα στοιχεία που καθηλώνουν εκατομμύρια θεατές στους αγώνες ενόργανης γυμναστικής από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι και τους Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εξάλλου η γυμναστική θεωρείται ως η απόλυτη συμμετρία ανάμεσα στο σώμα και το μυαλό. Η χώρας μας θα εκπροσωπηθεί στο Λονδίνο από τρεις αθλητές, τον Βασίλη Τσολακίδη, τον Βλάση Μάρα και τη Βάσω Μιλλούση.
Η γυμναστική περιλαμβάνονταν στα αθλήματα των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων το 1896 όμως επιτρεπόταν η συμμετοχή μόνο σε άνδρες . Αυτό άλλα το 1928 στο Άμστερνταμ οπότε και συμμετείχαν για πρώτη φορά γυναίκες.
Ημερομηνίες διεξαγωγής: Σάββατο 28 Ιουλίου-Τρίτη 7 Αυγούστου
Τοποθεσία διεξαγωγής αγώνων: North Greenwich Arena
Συνολικά θα συμμετέχουν 196 αθλητές και αθλήτριες (98 άνδρες και 98 γυναίκες) σε ομαδικό και ατομικό. Κάθε χώρα μπορεί να εκπροσωπηθεί μάξιμουμ με δέκα αθλητές (5 άνδρες και 5 γυναίκες). Δίνονται έξι μετάλλια, τρία στο ομαδικό και τρία στο ατομικό.
Δίνονται 14 μετάλλια. Στο ατομικό στους κορυφαίους σε άνδρες (έδαφος, κρίκοι, ίππος, ίππος με λαβές, δίζυγο, μονόζυγο) και γυναίκες (έδαφος, ίππος, ασύμμετροι ζυγοί, δοκός ισορροπίας) κάθε όργανο αλλά και στο σύνολο (12) και στο ομαδικό, στο σύνολο (2).
Η Ελλάδα μετρά 11 μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Οκτώ εξ αυτών στους Ολυμπιακούς του 1896. Τα άλλα τρία ανήκουν στον Ιωάννη Μελισσανίδη (χρυσό στην Ατλάντα το 1996 στις ασκήσεις εδάφους) και στον Δημοσθένη Ταμπάκο (αργυρό στο Σύδνεϋ το 2000 στους κρίκους και χρυσό στην Αθήνα το 2004 πάλι στους κρίκους).
Στη σημερινή μορφή του αθλήματος, οι άνδρες αγωνίζονται στο έδαφος, στους κρίκους, στον ίππο, στον ίππο με λαβές, στο δίζυγο και στο μονόζυγο και οι γυναίκες αγωνίζονται στον ίππο, στους ασύμμετρους ζυγούς, στη δοκό ισορροπίας και στο έδαφος, ενώ διοργανώνονται ατομικοί και ομαδικοί αγώνες και για τα δύο φύλα.
Στους Ολυμπιακούς, η διοργάνωση ξεκινά με έναν προκριματικό γύρο και οι 24 καλύτεροι αθλητές προχωρούν στον τελικό του ατομικού και οι οκτώ καλύτεροι σε κάθε αγώνισμα προκρίνονται στον τελικό οργάνων. Μια επιτροπή κριτών λαμβάνει υπόψη της όχι μόνο την τεχνική αλλά και την καλλιτεχνική εκτέλεση, καθώς και το επίπεδο δυσκολίας του προγράμματος, ενώ αφαιρούνται βαθμοί για τα σφάλματα.
Σήμερα, η βαθμολογία ενός αθλητή που κερδίζει το μετάλλιο κυμαίνεται από 15.000 έως 16.000 και 17.000 βαθμούς.
Ατομικό
Οι αθλητές αγωνίζονται σε κάθε όργανο μεμονωμένα και ο αθλητής με τη μεγαλύτερη συνολική βαθμολογία ανακηρύσσεται νικητής. Κάθε αθλητής ορίζει ένα βαθμό δυσκολίας για το πρόγραμμά του πριν ξεκινήσει, τον οποίο λαμβάνουν υπόψη τους οι κριτές στη βαθμολογία.
Οι 24 πρώτοι αθλητές του προκριματικού γύρου προκρίνονται στον τελικό, ωστόσο στον τελικό του ατομικού αγωνίσματος μπορούν να αγωνιστούν έως και δύο αθλητές από κάθε χώρα.
Ομαδικό
Σε κάθε ομάδα συμμετέχουν έξι αθλητές και στον προκριματικό αγωνίζονται οι πέντε σε κάθε όργανο, ενώ στη συνολική βαθμολογία κάθε χώρας υπολογίζονται οι τέσσερις καλύτερες βαθμολογίες. Στον τελικό του ομαδικού (περνούν οκτώ ομάδες), τρία μέλη της ομάδας αγωνίζονται σε κάθε όργανο και στο σύνολο υπολογίζονται και οι τρεις βαθμολογίες.
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.