sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Όταν ο «Μάγος» γνώρισε τη «Βασίλισσα»...

‘Εντεκα χρόνια έχουν κιόλας περάσει από τη μέρα που ολοκληρώθηκε μία από τις εντυπωσιακότερες μεταγραφές στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Στις 9 Ιουλίου 2001 η Ρέαλ Μαδρίτης ανακοίνωνε την απόφαση του Ζινεντίν Ζιντάν να εγκαταλείψει τον ιταλικό Βορρά και τη Γιουβέντους έναντι μυθικού χρηματικού ποσού. Το sport-fm.gr ρίχνει τα φώτα στη σπουδαία αυτή μετακίνηση και θυμίζει τις σημαντικότερες στιγμές της καριέρας του Γάλλου σταρ με τη φανέλα των Μαδριλένων.

‘Εντεκα χρόνια έχουν κιόλας περάσει από τη μέρα που ολοκληρώθηκε μία από τις εντυπωσιακότερες μεταγραφές στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Στις 9 Ιουλίου 2001 η Ρέαλ Μαδρίτης ανακοίνωνε την απόφαση του Ζινεντίν Ζιντάν να εγκαταλείψει τον ιταλικό Βορρά και τη Γιουβέντους για χάρη της ισπανικής πρωτεύουσας, έναντι μυθικού χρηματικού ποσού.

Το sport-fm.gr ρίχνει τα φώτα στη σπουδαία αυτή μετακίνηση και θυμίζει τις σημαντικότερες στιγμές της καριέρας του Γάλλου σταρ με τη φανέλα των Μαδριλένων.

Η οικονομική συγκυρία το μακρινό 2001 σε τίποτα δε θύμιζε την σημερινή. Το κλίμα ευημερίας που επικρατούσε στη Γηραιά Ήπειρο αποτυπωνόταν γλαφυρά στο αλόγιστο σκόρπισμα χρημάτων από τις ομάδες, με τη Ρέαλ Μαδρίτης να βρίσκεται στο αποκορύφωμα του μεταγραφικού οργασμού της εποχής.

Οι «μερένχες», ζούσαν στον αστερισμό του νεοεκλεγέντος προέδρου Φλορεντίνο Πέρεθ, ο οποίος , πούλησε το προπονητικό κέντρο της ομάδας, ώστε να καλύψει το χρέος της και να μπορεί να πραγματοποιήσει τις μυθικές μεταγραφές του. Με αυτόν τον τρόπο μετέτρεψε το σύλλογο σε… «μαύρη τρύπα» που βάλθηκε να… ρουφήξει τα σημαντικότερα ποδοσφαιρικά αστέρια της εποχής.

Ο Ζιντάν δε θα αποτελούσε εξαίρεση. Αφού είχε υπηρετήσει πιστά για 5 χρόνια την «Μεγάλη Κυρία»…



έχοντας κερδίσει τη «Χρυσή Μπάλα» και όντας εν ενεργεία πρωταθλητής κόσμου και Ευρώπης, ετοιμάστηκε να προσχωρήσει στην… αυλή της «Βασίλισσας», όπως είχε κάνει την προηγούμενη χρονιά ο Λουίς Φίγκο. Εκεί θα συναντούσε παίκτες όπως ο Ραούλ και ο Ρομπέρτο Κάρλος, οι οποίοι μαζί με τους Ρονάλντο και Ντέιβιντ Μπέκαμ που προστέθηκαν στη συνέχεια, θα σχημάτιζαν τους περιβόητους «Γκαλάκτικος».



Χάρη στην άριστη τεχνική του κατάρτιση και τη σπάνια αντίληψη του παιχνιδιού ο «Ζιζού» θεωρούνταν πλέον ως ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές που είχε γνωρίσει ποτέ το άθλημα και όποιος ήθελε να τον αποκτήσει έπρεπε να πληρώσει αδρά.

Το τίμημα για τη στρατολόγησή του παραμένει μέχρι και σήμερα αδιευκρίνιστο, έχοντας προσλάβει διαστάσεις… αστικού θρύλου!
Οι πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 65 εκατομμύρια σημερινά ευρώ, ενώ ορισμένοι υποστηρίζουν πως χρειάστηκαν 75 εκατομμύρια προκειμένου να… παρηγορηθούν οι «μπιανκονέρι» και να πνίξουν τον πόνο τους στην απόκτηση του Πάβελ Νέντβεντ και του Τζιανλουίτζι Μπουφόν.

Το σίγουρο είναι πως, την εποχή εκείνη, ήταν η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του αθλήματος, γεγονός που καθιστά τον «Ζιζού» ως ένα από τα πολυτιμότερα διαμάντια που έχουν ποτέ κοσμήσει το στέμμα της «βασίλισσας».
Την παρουσίαση του Γάλλου στον Τύπο έκανε ο θρύλος της Ρεάλ, Αλφρέντο Ντι Στέφανο.



Ήταν μια συμβολική κίνηση με τη διοίκηση της ομάδας να θέλει να παρομοιάσει το ζευγάρι Ζιντάν - Φιγκο με εκείνο των Ντι Στέφανο – Πούσκας που μεσουρανούσε τη δεκαετία του ΄50 και του ΄60.

Ο «Ζιζού» πήρε τη φανέλα με το νούμερο 5, διαδεχόμενος τον Μανουέλ Σαντσίς ο οποίος αποσύρθηκε στο τέλος της σεζόν 2000-2001, μετά από 18 χρόνια στην ομάδα.

Από την πρώτη κιόλας σεζόν, ο σπουδαίος Γάλλος θέλησε να αποδείξει ότι δεν ξοδεύτηκε μάταια μια καραβιά λεφτά για χατήρι του. Τη νύχτα της 15ης Μαΐου του 2002, η Ρεάλ αντιμετώπιζε τη Μπάγερ Λεβερκούζεν στον αγώνα που θα έκρινε τον πρωταθλητή Ευρώπης εκείνης της χρονιάς.

Ο Ζιντάν στο 45ο λεπτό της αναμέτρησης, χάρισε την κούπα με τα «μεγάλα αυτιά» στην ομάδα του, με ένα γκολ που για πολλούς θεωρείται ως το ομορφότερο που έχει σημειωθεί ποτέ σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ.



Τη χρονιά 2002-2003, ο Γάλλος οδήγησε τους Καστεγιάνους στην κατάκτηση του 29ου πρωταθλήματος στην ιστορία τους, σημειώνοντας 12 γκολ σε 48 εμφανίσεις. Η καταπληκτική σεζόν που έκανε δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητη από τη FIFA, η οποία τον ανέδειξε ως τον καλύτερο ποδοσφαιριστή του κόσμου για τρίτη φορά στην καριέρα του, μπροστά από παίκτες όπως ο Ανρί, ο Ρονάλντο, Νέντβεντ, ο Φαν Νίστελροι και ο Μπέκαμ.

Ο «Ζιζού» έμεινε μέχρι το 2006 στη Ρεάλ, όταν και αποσύρθηκε, κάνοντας συνεχώς γεμάτες χρονιές,. Δεν κατάφερε όμως να εξασφαλίσει στη «βασίλισσα» τη διατήρηση των σκήπτρων σε Ισπανία και Ευρώπη. Το μεγαλόπνοο σχέδιο του Φλορεντίνο Πέρεθ με τους «Γκαλάκτικος» είχε αποτύχει παταγωδώς. Την ίδια ώρα, η συστηματικότητα και η οργάνωση της «Μασία» της μισητής αντιπάλου Μπαρτσελόνα, είχε αρχίσει να αποδίδει τους καρπούς που όλοι απολαμβάνουμε σήμερα.

Παρόλα αυτά, ο Ζιντάν παραμένει ίσως το σημαντικότερο αστέρι του «γαλαξία» που είχε φτιαχτεί τότε στη Μαδρίτη. Το τελευταίο του ματς στο Μπερναμπέου το έδωσε στις 7 Μαΐου 2006 στο 3-3 κόντρα στη Βιγιαρεάλ, στο οποίο μάλιστα σκόραρε. Οι Μαδριλένοι αποχαιρέτησαν τον μεγάλο γητευτή της μπάλας όρθιοι και με δάκρυα στα μάτια.



Η αναγνώριση του Ζιντάν στον ποδοσφαιρικό κόσμο είναι φυσικά καθολική. Ο Φρανς Μπεκενπάουερ τον έχει χαρακτηρίσει ως έναν από τους καλύτερους παίκτες που έχουν περάσει ποτέ, ενώ και ο, συνήθως φειδωλός, Πελέ του απέδωσε τον χαρακτηρισμό «μάγος».

Απολαύστε, λοιπόν, ορισμένες στιγμές μαγείας που χάρισε ο Ζιντάν με τη φανέλα της «βασίλισσας»:



Δήμητρα Κυριακίδου

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x