Ειδήσεις

κολύμβηση

Η Κολύμβηση είναι από τα αρχαιότερα αγωνίσματα, τα οποία είχαν συμπεριληφθεί σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Το 1896 στους πρώτους της Αθήνας, η κολύμβηση ήταν ήδη ανάμεσα στα αθλήματα που μπορούσαν να πάρουν μέρος οι αθλητές, καθώς οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν ότι είναι άσχημο πράγμα να μην ξέρει κάποιος να κολυμπά.

Η Κολύμβηση είναι από τα αρχαιότερα αγωνίσματα, τα οποία είχαν συμπεριληφθεί σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Το 1896 στους πρώτους της Αθήνας, η κολύμβηση ήταν ήδη ανάμεσα στα αθλήματα που μπορούσαν να πάρουν μέρος οι αθλητές, καθώς οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν ότι είναι άσχημο πράγμα να μην ξέρει κάποιος να κολυμπά. Οι πρώτοι αγώνες πραγματοποιούνταν σε ανοικτό νερό, μέχρι τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου το 1908, όπου διεξήχθησαν για πρώτη φορά σε πισίνα. Στις γυναίκες δόθηκε η δυνατότητα να συμμετέχουν σε αγωνίσματα της κολύμβησης από τους Ολυμπιακούς της Στοκχόλμης το 1912 και έπειτα.

Οι αθλητές συναγωνίζονται σε τέσσερις τρόπους κολύμβησης: Ελεύθερο, ύπτιο, πρόσθιο και πεταλούδα.

Οι άνδρες αγωνίζονται στα εξής αγωνίστματα στην πισίνα:
Ελεύθερο: 50μ.- 100μ. - 200μ. - 400μ. - 1500μ.
Ύπτιο: 100μ. - 200μ.
Πρόσθιο: 100μ. - 200μ.
Πεταλούδα: 100μ. - 200μ.
Μικτή Ατομική: 200μ. - 400μ.
Σκυταλοδρομίες: 4Χ100μ. – 4Χ200μ.
Μικτή Ομαδική: 4Χ100μ.

Επίσης, διεξάγεται μαραθώνιος 10χλμ. σε ανοικτή θάλασα και όχι σε κάποια πισίνα. Στις γυναίκες είναι τα ίδια ακριβώς αγωνίσματα, μόνο που στην κατηγορία του ελεύθερου, αντί για 1500μ. υπάρχουν τα 800μ.

Οι πρώτοι αγώνες της κολύμβησης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου θα δοθούν το Σάββατο 28 Ιουλίου και θα διαρκέσουν για μία εβδομάδα μέχρι τις 4 Αυγούστου.

Όλα τα αγωνίσματα θα διεξαχθούν στο Ολυμπιακό Πάρκο, στο κέντρο Υγρού Στίβου, εκτός από τον Μαραθώνιο των 10χλμ, όπου θα λάβει χώρα στο “Hyde Park”. Η πισίνα έχει 50μ. Μήκος, 25μ. Πλάτος και βάθος 3μ. Χωρίζεται σε 10 διαδρομές, ωστόσο μόνο οι 8 χρησιμοποιούνται για τους αγώνες, με τις άλλες δύο να υπάρχουν για λόγους ασφάλειας. Πλέον, έχει εξελιχθεί η τεχνολογία και στην κολύμβηση, επομένως για να αναδειχθεί κάποιος νικητής θα πρέπει να αγγίξει το ηλεκτρονικό touchpad στον τερματισμό. Φυσικά υπάρχουν και διαιτητές, οι οποίοι ελέγχουν τον χρόνο κάθε αθλητή, την έναρξη του και τον τερματισμό του, κατά πόσο ήταν ορθοί, αλλά και ένας βασικός που έχει τη γενική εποπτεία των αγώνων.

Συνολικά οι κολυμβητές που θα πάρουν μέρος στους Αγώνες είναι 950, εκ των οποίων οι 50 λογίζονται για τον Μαραθώνιο. Τα μετάλλια που θα διεκδικήσουν είναι 16 για τους άνδρες και 16 για τις γυναίκες. Φυσικά επιπλέον δύο για τους πρώτους στον μεγάλο μαραθώνιο.

Πλούσια αναμένεται να είναι και η ελληνική αποστολή, καθώς θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μετά τους Ολυμπιακούς του 2004 στην Αθήνα, αποτελούμενη από 14 αθλητές. Συγκεκριμένα:

Νόρα Δράκου, Νέρι Νιαγκουάρα, Κρίστελ Βουρνά, Στέφανος Δημητριάδης, Γιάννης Δρυμονάκος, Άρης Γρηγοριάδης, Γιάννης Καλαργάρης, Παναγιώτης Σαμιλίδης, Κριστιάν Γκολομέεφ, Θεοδώρα Γιαρένη, Μάρθα Μάτσα, Ανδρέας Βαζαίος, Μαριάννα Λυμπερτά, Σπύρος Γιαννιώτης.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x