Ειδήσεις

Ταεκβοντό

Το Ταεκβοντό είναι μια πολεμική τέχνη αυτοάμυνας. Ως άθλημα αποτελεί ένα συνδυασμό φιλοσοφίας, πνευματικής πειθαρχίας, σωματικής εξάσκησης και ικανότητας.

Το Ταεκβοντό είναι μια πολεμική τέχνη αυτοάμυνας.

Ως άθλημα αποτελεί ένα συνδυασμό φιλοσοφίας, πνευματικής πειθαρχίας, σωματικής εξάσκησης και ικανότητας.

Το Ταεκβοντό καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων, που προάγουν τα ακόλουθα:

Την αυτοπροστασία, δηλαδή την ικανότητα ο ασκούμενος να αμύνεται σε οποιαδήποτε μορφή βίας.
Την καλή φυσική κατάσταση.
Το αίσθημα της αυτοπεποίθησης, του σεβασμού και του δικαίου.
Την καλή υγεία ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου και σωματότυπου.
Τον πρωταθλητισμό σε Ολυμπιακό επίπεδο. Το άθλημα θεωρείται ως μία από τις καλύτερες πολεμικές τέχνες αυτοάμυνας και εξασκείται σε επίπεδο πρωταθλητισμού σε περισσότερες από 150 χώρες.

Το Ταεκβοντό έκανε το ντεμπούτο του σε Ολυμπιακούς Αγώνες το 1988 στη Σεούλ. Ωστόσο, το άθλημα αυτό προστέθηκε στο επίσημο καλεντάρι από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σύδνεϋ, το 2000.

Κανονισμοί

1.Κάθε αγώνας στο Ταεκβοντό πραγματοποιείται σε τρεις γύρους μεταξύ των οποίων μεσολαβεί μονόλεπτο διάλειμμα. Η διάρκεια του κάθε γύρου είναι τρία λεπτά στους άνδρες και δύο λεπτά στις γυναίκες.

2. Οι δύο αθλητές, ο «Τσονγκ» (μπλε) και ο «Χονγκ» (κόκκινος) παίρνουν πόντους, όταν καταφέρουν λακτίσματα στο κεφάλι και στο σώμα του αντιπάλου ή με γροθιές στο σώμα.

3.Κάθε νόμιμο κτύπημα στο σώμα δίνει έναν πόντο ενώ στο κεφάλι δίνει δύο. Σε περίπτωση, που σε ένα από αυτά τα κτυπήματα, ο διαιτητής αρχίσει να μετράει για νοκ άουτ, μόλις φτάσει στον αριθμό 3, οι κριτές αυτομάτως χρεώνουν έναν επιπλέον πόντο (π.χ. αν είναι στο κεφάλι, αντί για δύο ο αθλητής που έκανε το λάκτισμα, θα πάρει τρεις πόντους).

4. Νόμιμο θεωρείται το κτύπημα στο κεφάλι ή στον κορμό με το μέρος του ποδιού κάτω από τον αστράγαλο, καθώς επίσης και το κτύπημα στον κορμό με κλειστή γροθιά, εφόσον το έχουν καταγράψει τουλάχιστον οι δύο από τους τρεις κριτές.

5. Απαγορεύονται οι λαβές, το σπρώξιμο, το κράτημα, η προσποίηση τραυματισμού, οι ανατροπές και τα κτυπήματα στην πλάτη.

6. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες και μόνο για τον τελικό που κρίνει το χρυσό μετάλλιο, εάν με τη λήξη των τριών γύρων οι αθλητές/τριες είναι ισόπαλοι τότε διεξάγεται ένας 4ος γύρος, στον οποίο εφαρμόζεται ο κανονισμός του «ξαφνικού θανάτου» και ο αθλητής που θα πάρει πρώτος σημείο, αναδεικνύεται αυτομάτως νικητής.

Νικητής αναδεικνύεται ο αθλητής που:

1. Βγάζει εκτός αγώνα (νοκ άουτ) με καίριο κτύπημα τον αντίπαλό του.
2. Συγκεντρώνει περισσότερους πόντους από τον αντίπαλό του.
3. Ο αντίπαλός του τιμωρηθεί με τρεις ποινές.

Αγωνιστικός χώρος

Ο αγώνας διεξάγεται πάνω σε ένα τετράγωνο στρώμα καλυμμένο με ειδική ελαστική επιφάνεια, διαστάσεων 12 επί 12 μέτρα. Ο αγωνιστικός χώρος είναι 10 επί 10 μέτρα, έχει διαφορετικό χρώμα, ανά επίπεδο και είναι υπερυψωμένος σε μια πλατφόρμα ύψους 50-60 εκατοστών από την βάση. Γύρω από το ταπί εκτείνεται μια περιοχή πλάτους δύο μέτρων, η οποία έχει κλίση μικρότερη των 30 μοιρών, ώστε να προφυλάσσονται οι αθλητές από τραυματισμούς σε περιπτώσεις πτώσης. Όταν ένας αθλητής βγαίνει έξω από το μικρότερο τετράγωνο (10 επί 10) υφίσταται ποινή μισού πόντου. Αν βγει έξω από το μεγαλύτερο τετράγωνο, τότε η ποινή ανέρχεται σε έναν πόντο.

Παραβάσεις

1.Γροθιά όταν ο αντίπαλος έχει γυρισμένη την πλάτη
2.Χτύπημα κάτω από την ζώνη
3.Ακινητοποίηση του αντιπάλου και χτύπημα στο κεφάλι
4.Τρικλοποδιά

Ημερομηνίες: Από την Τετάρτη 8 Αυγούστου μέχρι το Σάββατο 11 Αυγούστου.

Συμμετέχοντες: Υπάρχουν οκτώ κατηγορίες κιλών, τέσσερις για τους Άνδρες και ισάριθμες για τις Γυναίκες.

Για τους Άνδρες είναι: -58κ., -68κ., -80κ. και +80κ.
Για τις Γυναίκες είναι: -49κ., -57κ., -67κ. και +67κ.

Μόλις μία θα είναι η ελληνική συμμετοχή, αυτή του Αλέξανδρου Νικολαΐδη στην κατηγορία +80 κιλά.

Οι αγώνες του Ταεκβοντό θα διεξαχθούν στο «ExCel».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x