sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Τα εθνικά «γατάκια» που γίνονται λιοντάρια

Όταν αγωνίζονται με το εθνόσημο τους αποκαλούν «λιοντάρια». Κόντρα στους Γερμανούς όμως, σε επίπεδο εθνικών ομάδων, σπανίως το δικαιολογούν. Με εμφανίσεις που παραπέμπουν σε… γατάκια και παροιμιώδη γκαντεμιά στα πέναλτι, δίνουν διαρκώς στα «πάντσερ» ευκαιρίες για πανηγυρισμούς και στον Λίνεκερ αντίστοιχες για ποδοσφαιρικά κλισέ. Όταν μιλάμε για συλλόγους, όμως, πρόκειται για μια άλλη ιστορία. To sport-fm.gr σας θυμίζει τα πάρτι των ομάδων της «Γηραιάς Αλβιώνας» στους τελικούς.

Όταν αγωνίζονται με το εθνόσημο τους αποκαλούν «λιοντάρια». Κόντρα στους Γερμανούς όμως, σε επίπεδο εθνικών ομάδων, σπανίως το δικαιολογούν. Με εμφανίσεις που παραπέμπουν σε… γατάκια και με παροιμιώδη γκαντεμιά στα πέναλτι, δίνουν διαρκώς στα «πάντσερ» ευκαιρίες για πανηγυρισμούς και στον Λίνεκερ αντίστοιχες για ποδοσφαιρικά κλισέ. Όταν μιλάμε για συλλόγους, όμως, πρόκειται για μια άλλη ιστορία.

Εκεί, οι ομάδες της «Γηραιάς Αλβιώνας» στους τελικούς κάνουν πάρτι και επιστρέφουν στο Νησί μπόλικη από τη χαμένη περηφάνια του.

Ο Ντιντιέ Ντρογκμπά, η Τσέλσι, το δράμα του Μονάχου δεν αποτελούν τίποτε άλλο παρά ακόμη μια χρυσή σελίδα στις… μπόλικες που έχουν γραφεί στα… αγγλικά, όταν σε ευρωπαϊκό τελικό συναντώνται με Γερμανούς. Στο ιδιότυπο μπρα-ντε-φερ δύο εκ των κορυφαίων ποδοσφαιρικών σχολών του κόσμου, το «yes» ακούστηκε 8 φορές, όσες και οι αγγλικές επιτυχίες στον τελικό, έναντι μόνο 2 «ja», με τους Γερμανούς συχνά-πυκνά να χάνουν τον τίτλο μέσα από τα χέρια τους και τον κόσμο κάτω από τα πόδια τους!

Champions League (Κύπελλο Πρωταθλητριών)

Η προϊστορία είναι πολύ σκληρή απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου και τις υπόλοιπες γερμανικές ομάδες οι οποίες όταν βρίσκουν Άγγλους στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωση συνήθως φεύγουν με κατεβασμένα κεφάλια. Εξαίρεση αποτελεί μόνο η πρώτη φορά που ένα τέτοιο ζευγάρι συναντήθηκε σε τελικό Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Η Μπάγερν –εστεμμένη πρωταθλήτρια Ευρώπης την προηγούμενη χρονιά- επικρατεί 2-0 της Λιντς και διατηρεί τα σκήπτρα της. Το παιχνίδι έμεινε στην ιστορία και για τις αποφάσεις του διαιτητή, αφού οι Άγγλοι διαμαρτύρονται για ένα γκολ που δεν μέτρησε αλλά και για δύο φάσεις πέναλτι, γεγονότα που οδήγησαν σε επεισόδια και στην τιμωρία της Λιντς.


1974-75 «Παρκ ντε Πρενς», Παρίσι
Μπάγερν-Λίντς 2-0 (71’ Ροτ, 81’ Μίλερ)





Οι Άγγλοι χαμογέλασαν την επόμενη φορά που συναντήθηκαν σε τελικό με Γερμανούς. Οι επικές μονομαχίες τη δεκαετία του ’70 μεταξύ Λίβερπουλ και Γκλάντμπαχ βρήκαν το απόλυτο επιστέγασμα στο «Ολίμπικο», όπου οι «κόκκινοι» κατάφεραν για πρώτη φορά στην ιστορία τους να ανέβουν στην κορυφή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Εκτός από αυτό, εκείνο που μένει είναι πως οι κόντρες των δύο ομάδων μέσα στο γήπεδα δεν οδήγησαν σε βία και μίσος, αλλά σε μια μοναδική φιλία και σχέση ανάμεσα στους δύο συλλόγους και τους οπαδούς τους.


1976-77 «Ολίμπικο», Ρώμη
Λίβερπουλ-Γκλάντμπαχ 3-1 (28’ ΜακΝτέρμοτ, 64’ Σμιθ, 82’ πεν. Νιλ – 52’ Σίμονσεν)





Για τους Γερμανούς τα πράγματα δεν άλλαξαν ούτε τις επόμενες φορές που διεκδίκησαν το τρόπαιο από τους Άγγλους. Άλλωστε οι δεύτεροι στα τέλη του ’70 και στις αρχές του ’80 ήταν τα απόλυτα αφεντικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, κάτι που ένιωσαν καλά στο «πετσί» τους τόσο το Αμβούργο κόντρα στη Νότιγχαμ του Μπράιν Κλαφ, όσο και η Μπάγερν απέναντι στην Άστον Βίλα.

1979-80 «Σαντιάγκο Μπερναμπέου», Μαδρίτη
Νότιγχαμ-Αμβούργο 1-0 (20’ Ρόμπερτσον)





1981-82 «Ντε Κάιπ», Ρότερνταμ
Άστον Βίλα-Μπάγερν Μονάχου 1-0 (67’ Γουάιτ)





Και φτάνουμε σε εκείνη τη βραδιά της 26ης Μαΐου 1999 όταν διαλύθηκε κάθε έννοια ποδοσφαιρικής λογικής. Ποτέ ομάδα δεν έφτασε τόσο κοντά σε ένα Champions League και δεν το έχασε μέσα από τα χέρια της. Ποτέ στο παρελθόν οι πανηγυρισμοί στις εξέδρες δεν μετατράπηκαν τόσο απρόσμενα σε κλάμα. Ένα γκολ του Μπάσλερ είχε βάλει τους Βαυαρούς μπροστά στο σκορ, δύο φορές τα δοκάρια στάθηκαν ο καλύτερος σύμμαχος του Άλεξ Φέργκιουσον (ίσως και ο λόγος που έγινε Σερ), όμως η Γιουνάιτεντ είχε τύχη, ψυχή και απαντήσεις. Με δύο γκολ στις καθυστερήσεις έγινε η πρωταγωνίστρια μιας απίθανης ποδοσφαιρικής ιστορίας που όμοιά της δύσκολα μπορεί κάποιος να πει πως έχει ζήσει…

1998-99 «Καμπ Νου», Βαρκελώνη
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Μπάγερν Μονάχου 2-1 (90’+1’ Σέρινχαμ, 90’+3’ Σόλσκιερ – 6’ Μπάσλερ)





Σε ένα ακόμη ποδοσφαιρικό δράμα η Μπάγερν Μονάχου βρέθηκε στη λάθος πλευρά, σε εκείνη που περιλαμβάνει εικόνες αποκαμωμένων και περίλυπων ποδοσφαιριστών, που με δάκρυα στα μάτια κοιτούν τους αντιπάλους τους να κρατούν αυτό που ελάχιστα πριν το τέλος έμοιαζε να είναι δικό τους. Το δράμα του Μονάχου αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις και φτάνει στα όρια της τραγωδίας, αν αναλογιστεί κανείς πως οι Βαυαροί παίζουν μέσα στο γήπεδό τους, μπροστά στο κοινό τους. Τέτοιου τύπου τραγωδίες έχει γεννήσει πολλές αυτό το απίστευτο σπορ που λέγεται ποδόσφαιρο. Όμως για κάθε μία από δαύτες, υπάρχει κι ένας ήρωας στην αντίπερα όχθη. Στη δική μας περίπτωση ονομαζόταν Ντιντιέ Ντρογκμπά και με την παρουσία του (και) σε αυτό το ματς έγραψε μια ιστορία που μπορεί να τη διηγείται όχι μόνο αυτός που πρωταγωνίστησε σε αυτήν, αλλά κι εμείς σαν να τη ζήσαμε από το χορτάρι του γηπέδου…

2011-12 «Αλιάντς Αρίνα», Μόναχο
Τσέλσι-Μπαγερν Μονάχου 4-3 στα πέναλτι (1-1 κανονική διάρκεια και παράταση) (88’ Ντρογκμπά – 83’ Μίλερ)



Bayern Munich 1-1 3-4 Pen Chelsea (Final) από goalsarena2012-3


Κύπελλο Κυπελλούχων

Στο Κύπελλο Κυπελλούχων, διοργάνωση που δεν έζησε για να δει τον 21ο αιώνα, Άγγλοι και Γερμανοί συναντήθηκαν τρεις φορές, με τους πρώτους και εδώ να έχουν το πάνω χέρι επικρατώντας σε δύο από αυτές.

1964-65 «Γουέμπλεϊ», Λονδίνο
Γουέστ Χαμ-Μόναχο 1860 2-0 (70’, 72’ Σίλεϊ)



Στον τελικό του 1966 η Ντόρτμουντ έγινε η πρώτη γερμανική ομάδα που γεύτηκε τη χαρά ενός ευρωπαϊκού τίτλου, αφού νίκησε τη Λίβερπουλ 2-1 στην παράταση. Μια επιτυχία που όμως, δεν άλλαξε (ποιος ξέρει, ίσως και να βοήθησε στη διαμόρφωση της ιστορίας των δύο ομάδων), αφού παρά εκείνη την ήττα η Λίβερπουλ σχεδόν μια δεκαετία μετά θα γίνει η κορυφαία ομάδα της εποχής στην Ευρώπη.

1965-66 «Χάμπντεν Παρκ», Γλασκώβη
Ντόρτμουντ-Λίβερπουλ 2-1 (61’ Χελντ, 107’ Λίμπουντα – 68’ Χαντ)



Η Τσέλσι, όπως και οι υπόλοιπες αγγλικές ομάδες, έχει πάρει τον αέρα των Γερμανών. Δεκατέσσερα χρόνια πριν τη βραδιά που ο Ντρογκμπά πέρασε οριστικά στο πάνθεον των ηρώων με τα «μπλε», τα φώτα έπεσαν σε μια άλλη εμβληματική μορφή. Ο Τζιανφράνκο Τζόλα μένει στον πάγκο εξαιτίας ενός προβλήματος τραυματισμού και ελάχιστα δευτερόλεπτα μετά την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο στέλνει με κεραυνό την μπάλα στα δίχτυα δείχνοντας για μια ακόμη φορά πώς το ποδόσφαιρο μπορεί να διηγηθεί τα πιο αληθινά «παραμύθια».

1997-98 «Ρασούντα», Στοκχόλμη
Τσέλσι-Στουτγκάρδη 1-0 (71’ Ζόλα)





Κύπελλο UEFA

Πολύ πριν το UEFA μετονομαστεί σε Europa League, οι Άγγλοι βρήκαν ακόμη μια ευκαιρία να αποδείξουν την ανωτερότητα των συλλόγων τους έναντι των Γερμανών. Ένα από τα πιο κλασικά ζευγάρια της δεκαετίας του ’70, η Λίβερπουλ με την Γκλάντμπαχ, τέθηκαν αντιμέτωπες στο διπλό –τότε- τελικό του θεσμού και οι «κόκκινοι» με… προίκα το 3-0 του «Άνφιλντ» άντεξαν στη ρεβάνς και παρά το εις βάρος τους 2-0, έγραψαν ιστορία αφού κατέκτησαν το πρώτο από τα πολλά ευρωπαϊκά κύπελλα που κοσμούν την επιβλητική τροπαιοθήκη του συλλόγου του Μέρσεϊσαϊντ.

1972-73
Λίβερπουλ-Γκλάντμπαχ 3-0 0-2




Νικόλας Ακτύπης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x