Και μόνο η ιστορία για το πώς ξεκίνησε το εστιατόριο «Μελίλωτος», σου εξάπτει την περιέργεια να πας να γευτείς τις παραδοσιακές και πρωτότυπες συνταγές που σερβίρει.
Όλα ξεκίνησαν από την έντονη επιθυμία μίας εγκύου για φαγητό και μάλιστα για διαφορετικές και ξεχωριστεές γεύσεις, καθώς δεν συμβιβαζόταν με το απλό πιάτο που ετοίμαζε η ίδια ή ο άντρας της. Έτσι μια μέρα κι εκείνος της απάντησε:
"Καλή μου, δεν έχω πλούτη και παλάτια να σου τάξω... Μήτε προίκες και ταξίδια σε χώρες ξωτικές... Εγώ, Σερραίος είμαι στην καταγωγή, μεγαλωμένος στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης και το μόνο που ξέρω, είναι να μαγειρεύω καλά... Τι θα 'λεγες ν' ανοίγαμε ένα μικρό εστιατοριάκι, να σου μαγειρεύω κάθε μέρα τ' αγαπημένα σου και να τα τρώει κι ο κόσμος... Και που ξέρεις, αφού αρέσουνε σ' εσένα τόσο πολύ, μπορεί ν' ακολουθήσουν κι άλλοι..."
Κι έτσι έγινε η αρχή... για τον Μελίλωτο και τα μαγειρέματά του! Μπήκε στην κουζίνα κι η πεθερά του μάγειρά μας και ενίσχυσε κι αυτή με το μακεδονίτικο χεράκι της και όταν πια με το καλό γέννησε η σύζυγος, πήγε κι αυτή στο εστιατόριο για να βοηθήσει και...να είναι κοντά στις κατσαρόλες με τις γεύσεις που της είχε τάξει ο καλός της!
Οι δύο σεφ που επιμελούνται με τόσο μεράκι την κουζίνα του Μελίλωτος, είναι ο Κων/νος Σιωπίδης και η Ειρήνη Σκριτζόβαλη-Κουκλινού. Ο πρώτος έχει καταγωγή από Σέρρες και Θεσσαλονίκη και μετρά 18 χρόνια εμπειρίας με τις κουτάλες «στα χέρια». Αγαπημένη επιλογή στη μαγειρική για τον «άντρα της ιστορίας», τα προϊόντα της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας, όπως το καλό ελαιόλαδο, το χοντρό αλάτι, το φρεσκοτριμμένο πιπέρι, τα χωριάτικα αυγά, η άνυδρη ντομάτα και τα λαχανικά και πολλά άλλα και φυσικά «ψηφίζει» δαγκωτό το καλό ζυμωτό ψωμί!
Η δεύτερη σεφ του εστιατορίου, η κ. Σκριτζόβαλη-Κουκλινού, συνδυάζει στοιχεία από Μακεδονία και Κρήτη. Πρόκειται για μια παραδοσιακή μητέρα-οικογενειάρχη, που η εμπειρία της ζωής την γέμισε με γευστικές προτάσεις. Είναι η «γνωστή πεθερά» που αναφέρθηκε πιο πάνω και έχει τον δικό της τρόπο να συνεισφέρει στον Μελίλωτο. Εμπνέεται κυρίως από την Δραμινιά κουζίνα και τις συνταγές της δικής της μητέρας. Έτσι, δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση σε πράγματα που μεγάλωσαν και την ίδια, όπως το πλιγούρι. Ξεχωρίζει συγκεκριμένα, τον κόκκορα με πλιγούρι και φρέσκια ντομάτα, αλλά και προτείνει ανεπιφύλακτα φαγητά με φρούτα, όπως το κοτόπουλο με δαμάσκηνα και το χοιρινό με κυδώνια. Αλλά, το δυνατό της σημείο είναι στις «μαγειρικές αλχημείες» των Ελληνικών παραδοσιακών συνταγών, αφού μπορεί να μετατρέψει ένα κοινό σπανακόρυζο, σε ένα ξεχωριστό και πρωτότυπο κριθαρότο με σπανάκι και φέτα.
Επί της υποδοχής αλλά και στις πληροφορίες του μικρού εστιατορίου θα βρείτε την σύζυγο-αιτία δημιουργίας του Μελίλωτου, την κ. Δέσποινα-Κουκλινού. Η σύζυγος μας σερβίρει τα αγαπημένα της πιάτα, ανάμεσα στα οποία είναι το μοσχαράκι με κάστανα, φαγητό-έμπνευση του άντρας της για την ίδια, όταν βρισκόταν σε ενδιαφέρουσα και το οποίο αργότερα, σε παραλλαγή του με πάπια, πήρε το 1ο βραβείο στον 4ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαγειρικής. Ακόμα, προτείνει σολομό ψημένο στη λαδόκολλα με κρούστα από μαραθόριζα, σέλερυ, πράσο, πάνω σε σάλτσα Χιώτικης μαστίχας με σπανάκι.
Ρίξτε όμως μια ματιά στο site του εστιατορίου αν δεν έχετε πειστεί ακόμα, στο www.melilotos.gr ή απλά επισκεφτείτε το απευθείας και δοκιμάστε το. Καθημερινά έχει διαφορετικό μενού ημέρας που διατίθεται και online. Για τους λάτρεις του διαδικτύου, το εστιατόριο Μελίλωτος έχει και δική του σελίδα στο facebook (www.facebook.com/melilotos).
Διεύθυνσή: Καλαμιώτου 19, Αθήνα (ο δρόμος με τα υφασματάδικα, στην Καπνικαρέα)
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή 12.00-18.00 (το εστιατόριο λειτουργεί με ωράριο καταστημάτων: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη έως τις 18.00 και Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο έως τις 20.30). Κυριακή κλειστά
τηλ: 2 1 0 3 2 2 2 4 5 8 και 2 1 0 3 2 2 2 4 9 8
Επιμέλεια: Δήμητρα Ρεντζή
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.