Επικαιρότητα

Για ψάρι… στης «Βασίλαινας»

Κοντά στο λιμάνι του Πειραιά, στην Αγία Σοφία, μια από τις πολλές συνοικίες του Πειραιά, «ξετρυπώσαμε» ένα από τα πιο παλιά εστιατόρια της Αθήνας, τη Βασίλαινα, που μετρά 92 χρόνια ζωής, από το 1920!

Κοντά στο λιμάνι του Πειραιά, στην Αγία Σοφία, μια από τις πολλές συνοικίες του Πειραιά, «ξετρυπώσαμε» ένα από τα πιο παλιά εστιατόρια της Αθήνας, τη Βασίλαινα, που μετρά 92 χρόνια ζωής, από το 1920!

Αλλά το ξεκίνημα του συγκεκριμένου εστιατορίου δεν είναι όπως κάθε άλλου. Έκανε τα πρώτα του βήματα ως μπακάλικο που απλά είχε 2-3 τραπεζάκια για να δοκιμάζουν οι πελάτες τα προϊόντα. Έτσι, έγινε γνωστό και αποτελούσε το σημείο αναφοράς της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας και της φιλόξενης ατμόσφαιρας. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που πολλά ονόματα περνούσαν από’ κει, καθιστώντας το στέκι τους και συναναστρέφονταν με τους απλούς πολίτες. Μεταξύ αυτών, ο Σεφέρης, ο Μυριβήλης, ο Ελύτης, ο Χατζιδάκις, η Κατίνα Παξινού που «τιμούσαν» δεόντως την παραδοσιακή κουζίνα της Βασίλαινας.

Η σημερινή μορφή του εστιατορίου δεν θυμίζει σε τίποτα εκείνο το «ταπεινό» μπακάλικο που έκανε δειλά την εμφάνισή του περίπου έναν αιώνα πριν. Η αίθουσά του είναι πλήρως ανακαινισμένη, αλλά πάντα βασισμένη στην αρχική ιδέα του μπακάλικου, αφού γύρω τους τοίχους διακοσμούν μεγάλα ράφια γεμάτα κονσέρβες και μπουκάλια από κρασί, παραγωγής του παππού από τα Μέγαρα. Ακόμα, την σάλα φαγητού διακοσμεί έναν μαρμάρινος ποτηριώνας και σε συνδυασμό με το παλιά ξύλινα βαρέλια που γεμίζουν το κελάρι ενώνουν το παραδοσιακό και το σύγχρονο σε ένα φιλικό και φιλόξενο περιβάλλον. Διαθέτει και εσωτερική αίθουσα για την χειμερινή περίοδο, αλλά και καλοκαιρινή ταράτσα για να απολαμβάνεται το φαγητό κάτω από το φως του φεγγαριού.

Η Βασίλαινα και στην κουζίνα της πρωτοτυπεί, καθώς τα πιάτα που προτείνει, έχουν τις ρίζες τους βαθιά στην ελληνική παράδοση, εναρμονισμένα στη σύγχρονη εποχή και στις διατροφικές συνήθειες των ημερών. Οι συνταγές έρχονται από το παρελθόν, αλλά ετοιμάζονται με σύγχρονες μαγειρικές τεχνικές.

Μία ακόμα πρωτοπορία για το εστιατόρια της Βασίλαινας ήταν ότι καθιέρωσε πρώτο το menu degustation στην Ελλάδα, αφού από το 1928 εισήγαγε το μενού ων 10 πιάτων, τα οποία όμως ανανεώνονται ανάλογα με την περίοδο και τα εποχικά υλικά. Παράλληλα, η λίστα κρασιών που διαθέτει το μαγαζί είναι μεγάλη, από αμπελώνες της Ελλάδας και του Παγκόσμιου χάρτη, για να μπορείτε να απολαύσετε αναλόγως το γευστικό μενού και να «τσιμπήσετε» λίγο περισσότερο τον ουρανίσκο σας. Φυσικά τόσο το μενού όσο και η λίστα των κρασιών ανανεώνονται συνεχώς. Αποτελεί η ιδανική επιλογή για τους λάτρεις του φρέσκου ψαριού και των θαλασσινών. Μάλλον για να το προτιμούν κάτι ξέρουν!

Η Βασίλαινα λειτουργεί καθημερινά από τις 19:00 ως τις 24:00 και την Κυριακή είναι ανοιχτά από το μεσημέρι (13:00) ως τις 17:30. Διεύθυνση: Αιτωλικού 72 και Βιτωλιών στον Πειραιά.

Για περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της Βασίλαινας: www.vassilenas.gr.

Επιμέλεια: Δήμητρα Ρεντζή

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x