Η Τσέλσι έφτασε στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα σε κάθε προγνωστικό, αποκλείοντας την Μπαρτσελόνα.
Το κατόρθωμα, από τη στιγμή που πέταξε έξω την κάτοχο και με ανατροπή στην ρεβάνς της Τρίτης, είναι ήδη μεγάλο.
Μοιάζει απίστευτο ωστόσο, αν αναλογιστεί κανείς πως είναι μια πολύ κακή σεζόν για εκείνη στο πρωτάθλημα, μιας και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην 6η θέση, 24 βαθμούς πίσω από την Γιουνάιτεντ.
Το sport-fm.gr θυμίζει περιπτώσεις ομάδων που σήκωσαν το κορυφαίο ευρωπαϊκό τρόπαιο ή έφτασαν στον τελικό, ενώ τις ίδιες σεζόν είχαν καταποντιστεί στα εθνικά τους πρωταθλήματα.
Του Κώστα Μιαούλη
Γούρικη η 5η θέση για Ρεάλ-Λίβερπουλ
Η Ρεάλ το 2000 και η Λίβερπουλ το 2005, τερμάτισαν στην 5η θέση, ωστόσο πήραν το Τσάμπιονς Λιγκ. Η «βασίλισσα» το 2000 τερμάτισε επτά πόντους πίσω από την πρωταθλήτρια Λα Κορούνια, ενώ ήταν 2 πόντους πιο κάτω κι από την αντίπαλο της στον τελικό στο Παρίσι. Απέκλεισε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Μπάγερν στα προημιτελικά και τα ημιτελικά, για να φτάσει στον θρίαμβο με 3-0 απέναντι στις «νυχτερίδες».
Το 2005 ήταν η σειρά της Λίβερπουλ να φτάσει μέχρι το τέλος του δρόμου και να πάρει το τρόπαιο στην Πόλη κόντρα στη Μίλαν με το δραματικό 3-3 και την επικράτηση στα πέναλτι, αφού πρώτα απέκλεισε Γιουβέντους στα προημιτελικά και Τσέλσι στα ημιτελικά. Να φανταστεί κανείς πως εκείνη τη σεζόν οι «κόκκινοι» τερμάτισαν 37 βαθμούς πίσω από τους «μπλε» που κατέκτησαν τον τίτλο στην Πρέμιερ Λιγκ.
Δύο χρόνια αργότερα πάντως οι «ροσονέρι» θα πάρουν ρεβάνς από τη Λίβερπουλ στο 2-1 της Αθήνας. Πήραν το 7ο τρόπαιο τους στην κορυφαία διοργάνωση, σε μια σεζόν που στο Καμπιονάτο, ήταν τραγικοί, αφού τελείωσαν με 36 πόντους λιγότερους από την συμπολίτισσα Ίντερ.
Στην προ Τσάμπιονς Λιγκ εποχή ή αν θέλετε τον καιρό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, η Νότιγχαμ κατέκτησε το δεύτερο απανωτό τρόπαιο της στην διοργάνωση την σεζόν 1979-80 νικώντας 1-0 το Αμβούργο στο «Μπερναμπέου», ενώ τερμάτιζε 5η με 12 πόντους διαφορά από την Λίβερπουλ, όταν στην Αγγλία ακόμα το βαθμολογικό σύστημα ήταν 2-1-0.
Πάντως τεράστιο επίτευγμα και δυσανάλογο με το που βρισκόταν στο εθνικό της πρωτάθλημα ήταν αυτό της Άστον Βίλα την σεζόν 1981-82. Η ομάδα που έκανε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στον τελικό του Πρωταθλητριών νικώντας 1-0 τους Βαυαρούς της Μπάγερν στον τελικό του Ρότερνταμ, τη χρονιά εκείνη τερμάτισε 11η στο αγγλικό πρωτάθλημα 30 πόντους από την Λίβερπουλ (με 3-1-0 βαθμολογικό σύστημα).
Άγγιξαν το θαύμα
Οι ομάδες που ενώ είχαν τραγικές σεζόν στα εθνικά τους πρωταθλήματα αλλά κατόρθωσαν να πάνε τελικό, δίχως πάντως να γευτούν το νέκταρ της κατάκτησης του Πρωταθλητριών ή του Τσάμπιονς Λιγκ ήταν η Μίλαν το 1995, που έχασε στον τελικό με τον Άγιαξ στη Βιέννη με 1-0. Εκείνη τη σεζόν τερμάτισε 13 πόντους πίσω από τη Γιούβε, στην 4η θέση του Καμπιονάτο.
Στην ίδια θέση, είχε τερματίσει και η Άρσεναλ την σεζόν 2005-06 όταν κι έχασε από την Μπαρτσελόνα 2-1 στον τελικό του Παρισιού, ενώ είχε τερματίσει 24 πόντους πίσω από την Τσέλσι. Την 5η θέση στην Πριμέρα Ντιβιζιόν είχε καταλάβει η Βαλένθια το 2000-01, ενώ έπαιζε δεύτερο απανωτό τελικό Τσάμπιονς Λιγκ, για να χάσει στα πέναλτι από τους Βαυαρούς μετά το 1-1 στα 120’ του τελικού.
Τέλος, το 1974-75 η Λιντς, θα χάσει από την Μπάγερν 2-0 στον τελικό του Πρωταθλητριών (σε ένα ματς που αδικήθηκε κατάφορα στο Παρκ Ντε Πρενς), ενώ έχει τερματίσει 9η αλλά με μόλις 8 πόντους διαφορά από την πρωταθλήτρια Ντέρμπι Κάουντι.
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.